Blog<03-02-2019

Kennis en moed samen verlenen grootheid

                

Omdat ze zelf onvergankelijk zijn, maken ze onsterfelijk. Een mens is zoveel als hij weet, en kennis betekent macht. Een man zonder ontwikkeling: een wereld zonder licht. Overleg en doortastendheid: ogen en handen. Zonder moed is kennis onvruchtbaar.

kennis en durf: vooruitgang

Geplaatst opAuteuradminCategorieënnieuws

Blog 115. Gracián. In spanning houden


Maxime 3. In spanning houden.


‘De verwondering over het onverwachte leidt tot achting bij het slagen van een onderneming. Met open kaart spelen is onelegant en dient geen enkel doel. Wie niet meteen zijn opzet laat blijken, houdt de spanning erin, vooral als men door een hoge positie de algemene belangstelling trekt. Alles lijkt dan geheimzinnig, en deze mysteriositeit wekt ontzag. Zelfs als men zich bloot geeft, moet men vertrouwelijkheid schuwen, zoals men ook in de omgang niet iedereen alles maar vertelt. Behoedzaam zwijgen is het toevluchtsoord van de wijsheid. Een uitgesproken voornemen roept nooit achting op, maar eerder afkeuring, en bij een ongunstige afloop is men dubbel ongelukkig. Volg daarom de goddelijke werkwijze na en houd de mensen in onzekerheid en spanning’.


N.B. In onze ideale samenleving van transparantie en communicatie komt dit als lichtelijk machiavellistisch over. Edoch de stelling blijft een kern van waarheid bevatten.

mysteriositeit

Geplaatst opAuteuradminCategorieënnieuws

Handorakel van Baltasár Gracian

De Spaanse jezuïet Baltasar Gracián publiceerde in 1647 een ‘machiavellistische’ handleiding voor de omgang met mensen. Deze deels cynische, alleen voor de elite bestemde, verzameling praktische leefregels beïnvloedde in de loop der eeuwen enkele van de meest vooraanstaande West-Europese schrijvers zoals La Rochefoucauld, Voltaire, Stendhal, Nietzsche en Schopenhauer.
In de Salamander Klassiek ‘Handorakel en kunst van de voorzichtigheid’ (ISBN 978 90 253 1762 8/NUR 302) zijn 300 van Gracián’s spreuken samengebracht. Omdat ze erg goed zijn, gaan we periodiek een aantal van deze teksten weergeven, vooral de meest stichtende. We zullen daarbij de nummering van het boek aanhouden. Desgewenst voegen we eigen commentaar als Nota Bene (N.B.) toe. Hieronder geven we tekst nummer 1.


De Spanjaard Galacián y Morales (1601 – 1658) werd opgevoed door de jezuïeten en trad in 1619 zelf in de orde, onder de minder joodse naam Gracián. Hij schreef een roman en vele essays, waarin hij op typisch jezuïtische wijze de doelstellingen macht en zielenheil met elkaar verbond.

1.‘Het komt nu op alles aan, in het bijzonder op de houding die u aanneemt. Eén wijs man van nu dient over meer kennis te beschikken dan zeven (verwijzing naar de zeven wijzen van Griekenland) vroeger, en er is in deze tijd meer inzicht nodig voor de omgang met een enkel mens dan in vroeger tijden met een heel volk’.

N.B. Het belang van houding kan voor ons niet genoeg benadrukt worden omdat de door ons geprezen deugden in feite houdingen zijn.

Geplaatst opAuteuradminCategorieënnieuwsTagsBaltasar Graciän

Blog 113. Pijlers van werkgeluk

In ‘column’ van de NRC van afgelopen zaterdag geeft Ben Tiggelaar een interessante beschrijving van de pijlers van werkgeluk. De informatie is gebaseerd op het PERK-model (acroniem van: Purpose, Engagement, Resilience, Kindness) van de Universiteit van Berkeley in de Verenigde Staten. De vertalingen daarvan: een hoger doel, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid.


Het ‘hogere doel’ draait erom dat je dagelijkse werkzaamheden passen bij je belangrijkste persoonlijke waarden. Dingen doen waar je van houdt en in gelooft. Dat levert sterke intrinsieke motivatie.


‘Betrokkenheid’ bij je werk is in deze context emotioneel van aard. Het heeft drie onderscheiden elementen: ten eerste plezier met je werk; ten tweede autonomie, de ruimte om zelf te beslissen over agenda, taken en persoonlijke ontwikkeling; ten derde, de gelegenheid om werk te doen waar je in opgaat, waarbij je bevlogen bent.


‘Veerkracht’ heeft te maken met de vraag of je constructief met tegenvallers om kunt gaan. Gemaakte fouten en andere tegenvallers worden dan gebruikt als leermomenten. Mindfulness kan helpen om veerkracht op te bouwen, dat wil zeggen leren om je beter te concentreren op je huidige activiteiten.


‘Vriendelijkheid’ onder collega’s betekent respectvol met elkaar omgaan, goed luisteren naar elkaar en complimenten geven. Pro-sociaal gedrag kun je verbeteren door te werken aan je empathie, compassie en dankbaarheid.


Bovengenoemde eigenschappen leiden niet alleen tot meer werkgeluk, maar ook tot betere samenwerking, wat een win-win situatie voor alle betrokkenen oplevert. Volgens onderzoek is minder dan twintig procent van de werknemers bevlogen. Het is in het belang van organisaties en werknemers dat dit percentage in de toekomst belangrijk gaat stijgen. Deskundigen zien veel heil in het toepassen van gamification, dat wil zeggen de positieve kanten van video- en computergames toepassen op het arbeidsproces. Bevlogenheid, creativiteit concentratie en contactuele eigenschappen zouden er wel bij varen. Aandacht aan de door Tiggelaar’s genoemde kwaliteiten zal ook zijn vruchten afwerpen.

Bevlogenheid doet zegevieren

Geplaatst opAuteuradminCategorieënnieuws

Uitmuntende service: kerstkrans

Deugdzaam gedrag is niet alleen theorie en aanmaning, het dient vooral dagelijkse bezigheid te zijn. Daarom wil ik graag verslag doen van een niet helemaal zeldzame maar toch wel uitzonderlijke behandeling gisteren in een bloemenzaak in Weert. Als volgt.

Onze kerstkrans op de voordeur was oud, klein en van kunstmateriaal. We vonden het tijd die op te waarderen. Na een eerdere mislukte poging, togen mijn vrouw en ik te voet naar een bloemenwinkel in het centrum. We gingen eerst zelf wat grasduinen in de winkel, maar al snel werden we bijgestaan door een verkoopster, mogelijk de baas van de winkel. Ze legde alle kerstkransen voor ons uit, een stuk of zeven, met uitvoerig advies. Ze gaf ook duidelijk aan welke volgens haar de mooiste was. Wij waren het daarmee eens en eenmaal de beslissing genomen, werd de krans op de toonbank vakkundig onderhanden genomen. Extra kerstballetjes werden toegevoegd, van een sjerp werd een strik gemaakt en tenslotte werd het geheel netjes cadeau verpakt in cellofaan. Hoewel de verkoopster wist dat het voor thuis bestemd was. Het was dermate professioneel en vriendelijk gedaan dat het als een traktatie overkwam en voor mij de behandeling bijna evenveel waard was als de fraaie kans zelf. Die kostte overigens minder dan 12 euro, aanzienlijk minder dan verwacht.

Ik kom heel regelmatig vriendelijk en behulpzaam gedrag tegen, in feite zijn de ervaringen op dit gebied bijna uitsluitend positief, maar in dit geval was het uitzonderlijk. De employé had er al haar kunnen en hart ingelegd. Een mooi voorbeeld.

Fijne feestdagen en een zegenrijk 2019.Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagskerstkrans. service

Blog 104 t/m 111. Overzicht van ‘Super Better’ van Jane McGonigal

Blogs 104 t/m 111 waren een selectieve vertaling/samenvatting van bovengenoemd boek, waarbij blog 104 een kort overzicht en blogs 105 t/m 111 ieder één van de zeven regels van de Super Better methode behandelden. Deze acht blogs zijn nu voor het gemak in één blog samengevat.
Enkele jaren geleden kwam ik het boek van Jane McGonigal tegen met de titel ‘Reality is Broken (Penguin Press, 2011, uitgegeven in het Nederlands door Maven Publishing in 2012 als ‘Beter dan Echt). Dat vond ik een indrukwekkend boek. McGonigal beschrijft daarin hoe zo’n 175 miljoen Amerikanen videogames spelen, gemiddeld 13 uur in de week en hoe de gemiddelde jonge Amerikaan 10.000 uur videogames erop heeft zitten als hij 21 jaar is. Op de wereld in zijn geheel zijn er 1,3 miljard ‘gamers’.
De reden voor deze ‘massa exodus’ is dat videogames in toenemende mate reële menselijke behoeften vervullen. Zich baserend op de positieve psychologie, kenniswetenschappen en sociologie, geeft McGonigal aan hoe videogameontwikkelaars kernwaarheden ontdekt hebben over wat ons gelukkig maakt. Deze ontdekkingen zijn tot verbazingwekkend effect gebruikt in videogames. Deze bieden consequent opbeurende beloningen, stimulerende uitdagingen en heldendaden die we zo vaak missen in het dagelijks leven. Het boek toont verder aan hoe deze alternatieve realiteitsspelletjes de kwaliteit van ons leven verbeteren, sociale problemen aanpakken zoals overgewicht en depressie en zich richten op vitale uitdagingen van de 21ste eeuw. Door uitgebreid en langdurig onderzoek is McGonigal tot de conclusie gekomen dat games niet zomaar een bron van vermaak zijn, maar dat zij een model vormen van hoe we de beste versie van onszelf kunnen maken.
Dat was een geweldige positieve boodschap over ‘gaming’ waar vaak denigrerend over gesproken wordt in termen van tijdsverspilling en verslaving.
Na de publicatie van ‘Beter dan Echt’ heeft McGonigal, als reactie op een ernstig persoonlijk probleem, het computerspel ‘Super Better’ ontwikkeld. Dit spel kan vrijelijk gespeeld worden via de website ‘suberbetter.com’ en heeft zo’n 400.000 gebruikers.
Toen ik onlangs op Super Better stootte, aarzelde ik eerst om het verder te onderzoeken omdat ik dacht dat het alleen een videogame was, waarin ik als niet-gamer me niet erg thuis zou voelen. De reputatie van McGonigal en mijn nieuwsgierigheid wonnen het van mijn ‘videogame vrees’. En ik ontdekte dat er twee dingen parallel zijn, het videospel ‘Super Better’ aan de ene kant en het boek daarover aan de andere kant. Je kunt ze onafhankelijk van elkaar gebruiken, waarbij het boek wel regelmatig verwijst naar het videospel. Dat noemt men ‘gamification’, het toepassen van videogame technieken en bevindingen in het dagelijks leven. Volgens ingewijden heeft dat een grote toekomst en zal dat werk en leren effectiever en plezieriger maken in de toekomst. Het boek was overtuigend in zijn aanpak en het sprak me des te meer aan omdat het, net als ‘Reality is Broken’, naar de neurowetenschappen en de positieve psychologie verwees. Ik ben namelijk bekend met het werk van de positieve psychologen Christopher Peterson en Martin Seligman ‘Character Strengths and Virtues’, evenals dat van Barbara Frederickson (Love 2.0).

Hoe kweek je deugden aan? Traditioneel gebeurde dat in het gezin, de familie en de buurt, ondersteund door kerkelijke en schoolse instanties. Dat is klaarblijkelijk succesvol geweest en er worden nog steeds deugden aangekweekt in het gezin en in het onderwijs. Hoewel waarschijnlijk minder nu, omdat één van de traditioneel stuwende krachten, de religie, of afwezig is of een bescheiden plaats in het leven van de gemiddelde burger is gaan innemen. Dat houdt geen negatief oordeel in over het morele gehalte van de samenleving in het algemeen en de jeugd in het bijzonder. Tegelijkertijd mag geconstateerd worden dat er nog ruimte is voor verdere deugdkweek, te meer omdat volgens de Vader van de deugden, Aristoteles, en anderen, deugdbeoefening de mens gelukkiger maakt. Terwijl traditionele methoden hun rol zullen blijven spelen in deugdvorming, is er alles voor te zeggen om moderne, interactieve benaderingen gebaseerd op de laatste inzichten van neurologie, psychologie en gamification daarnaast te gebruiken. McGonigal’s methode ‘Super Better’ lijkt mij daar een goed voorbeeld van. Het videogame kun je vinden op ‘www.superbetter.com’. Het boek kan normaal besteld worden bijvoorbeeld Amazon of bol.com en het is een aanrader. Helaas is het niet beschikbaar in het Nederlands en zowel de uitgever van ‘Beter dan Echt’ als het bedrijf waar McGonigal mee samen werkt, geven aan dat er geen plannen zijn om Super Better in het Nederlands uit te geven. Omdat ik denk dat de methode veel te bieden heeft, geef ik hieronder een uitgebreidere samenvatting van het boek. Vanwege nieuwsgierigheid en mogelijke kruisbestuiving heb ik het computergame wel enige tijd beoefend, maar ben er mee opgehouden omdat het niet gebaseerd is op beeldvorming en meer lijkt op een dagboek van ondernomen stappen (oppeppers, wapenfeiten en slechterikbestrijding).
N.B. Las vandaag (1/11) op Twitter dat Super Better tot één van de tien beste welzijnsprogramma’s is gekozen door het Amerikaanse blad Journal of Employee Assistance.

———————————————————–

                                     SUPER BETTER

Jane McGonigal

Een revolutionaire methode om sterker, gelukkiger, moediger en veerkrachtiger te worden.

In de Introductie van het boek zegt McGonigal dat als je n’importe welke uitdaging dan ook aan wilt pakken er maar drie overwegingen nodig zijn om gelukkiger, moediger en veerkrachtiger te worden, te weten
– Je bent sterker dan je denkt;
– Je wordt omringd door potentiële medestanders (maatjes);
– Je bent de held van je eigen verhaal: je hebt een natuurlijke capaciteit om jezelf te motiveren en je heroïsche kwaliteiten te ontwikkelen
Spelvaardig zijn in dit opzicht betekent dat je de psychologische krachten die je natuurlijkerwijs gebruikt als je videogames speelt, zoals optimisme, creativiteit, moed en vastberadenheid, ook in het dagelijks leven kunt toepassen. Het betekent nieuwsgierig zijn en open staan voor een nieuwe aanpak om problemen op te lossen. Het houdt in veerkracht opbouwen om steeds grotere uitdagingen met succes aan te pakken.
McGonigal gebruikt het voorbeeld van trauma’s en post-traumatische stress. Je kunt de methode van ‘Super Better’ prima gebruiken als je voor een zware uitdaging staat, zoals ziekte, scheiding of ontslag en je de posttraumatische stress om wilt zetten in posttraumatische ontwikkeling. Posttraumatische groei kun je evenwel ook tot stand brengen zonder een trauma, met name als je bereid bent een uitzonderlijke uitdaging te aanvaarden, zoals een marathon lopen, een boek schrijven, een zaak opstarten of stoppen met roken. Onderzoekers noemen dat dan geen posttraumatische maar post-extatische groei. Het werkt op dezelfde manier als posttraumatische groei, behalve dat je bij post-extatische groei je je eigen uitdaging kiest.

Er zijn zeven manieren van denken en doen die bijdragen aan post-traumatische en post-extatische groei. En dat zijn, zo zegt McGonigal, dezelfde manieren als waarop we denken en handelen als we ons met digitale en andere spelletjes bezig houden:

1. Daag jezelf uit. Je moet levensobstakels niet als een dreiging, maar als een uitdaging zien.
2. Verzamel en gebruik ‘oppeppers’. Vindt uit wat je sterker en gelukkiger maakt. Als je met een lastige uitdaging te maken hebt, heb je toegang tot positieve gevoelens, tot oppeppers nodig.
3. Identificeer en bestrijd de ‘slechterikken’, gewoontes en houdingen die je in de weg staan. Ontwikkel psychologische flexibiliteit en sta open voor negatieve ervaringen zoals pijn of mislukkingen, als ze je iets leren of dichter bij je doel brengen.
4. Queestes (wapenfeiten). Onderneem geëngageerde actie. Zet iedere dag kleine stapjes naar je grote doel, zelfs als het moeilijk is. Blijf gefocust op je doel.
5. Recruteer medestanders, maatjes. Cultiveer verbondenheid met anderen. Probeer tenminste twee mensen te vinden waar je steun aan kunt vragen en met wie je eerlijk kunt spreken over je stress en uitdagingen.
6. Neem een geheime identiteit aan. Bekijk je leven met zijn heroïsche momenten en vind je ‘heldenverhaal’; heldenverhalen inspireren en motiveren ons betere versies van onszelf te maken.
7. Ga voor een epische overwinning, een heldendaad. Ben bewust van de positieve resultaten van je Super Beter spel, ook die uit stress en uitdagingen kunnen voortkomen.

De Super Beter methode kan door praktisch iedereen gebruikt worden, jong en oud, man en vrouw, gameverslaafden en mensen die nooit gegamed hebben.
Om een ‘speelser’ leven te leiden, moet je open staan voor de spelfilosofie en willen experimenteren met nieuwe denk- en handelingsmethoden die kunnen helpen je natuurlijke veerkracht te versterken. Je leert hoe je gebruik kunt maken van je drie belangrijkste, probleemoplossende faciliteiten: concentratievermogen, sociale relaties en zelfmotivatie. Het boek legt in detail uit hoe ieder van de zeven regels kan helpen om dagelijkse uitdagingen te aanvaarden met meer moed, creativiteit en vastberadenheid.
De inhoud van het boek is gebaseerd op onderzoek; de wetenschap achter de succesverhalen wordt uit de doeken gedaan. Het gaat over meer dan 200 studies op de terreinen van psychologie, medicijnen en neurowetenschappen, die precies uitleggen hoe je door deze zeven spelbewuste regels te volgen, je mentale, emotionele, fysieke en sociale krachten opbouwt.

Deel 1. Waarom videogames ons ‘superbeter’ maken.

McGonigal zegt dat er rondom ons volop bewijs is dat videogames ons sterker maken. In het eerste deel van het boek wordt verteld dat videogames onder meer:
– motivatie en wilskracht versterken;
– fysieke pijn tegenhouden;
– bezorgdheid en depressie wegnemen;
– ons leren verbeteren;
– inspireren om meer lichamelijke oefeningen te doen;
– sterkere en gelukkiger relaties met vrienden en familie opbouwen.

Mc Gonigal verwijst naar videospelletjes zoals Tetris, Words with Friends, Call of Duty en Candy Crush Saga. Om het maximale aantal voordelen uit het spelen van videogames te halen is het niet zo belangrijk wat je speelt en hoe vaak, het is het waarom je speelt, wanneer je speelt en met wie je speelt wat het meeste telt, met ander woorden je moet met een bepaalde bedoeling spelen. Als je met doelstellingen speelt, boor je de drie kern psychologische krachten van concentratie, sociale steun en zelfmotivatie aan.
Deze krachten zitten al in je. Videogames zijn een betrouwbare en efficiënte manier om ze te ontdekken en te oefenen, zodat je er beter gebruik van kunt maken in het dagelijks leven. Videogames zijn niet de enige manier om sterker, gelukkiger, moediger of veerkrachtiger te worden, maar ze maken het wel veel makkelijker. In feite kunnen alle soorten spelletjes, digitaal of traditioneel, daar in helpen, maar het feit dat minstens een miljard mensen minstens een uur per dag videospelletjes speelt, maakt videogames een bij uitstek strategische kandidaat voor deze verbeteringen. Ten tweede heeft wetenschappelijk onderzoek naar de psychologie van het spel zich de afgelopen twee decennia bijna exclusief met digitale spelletjes bezig gehouden. Tenslotte kan digitale technologie veel van de psychologische voordelen van het spel vergroten en versnellen. Digitale spelletjes bijvoorbeeld hebben een veel frequenter niveau van mislukkingen en aanpassingen van de graad van moeilijkheid, zodat uithoudingsvermogen en durf veel sneller ontwikkeld worden dan in traditionele spelletjes.

Je bent sterker dan je denkt.

Dit hoofdstuk gaat over de mogelijkheid te controleren wat je denkt en voelt, zelfs onder extreme stress of pijn. Videogames hebben de kracht om bezorgdheid, depressie, trauma en fysieke pijn te voorkomen door te leren hoe je je aandacht kunt controleren. Dat op grond van het feit dat menselijke aandacht als een bundellicht, een ‘spotlight’, werkt. Als je die lichtbundel onder controle krijgt, kun je zelfs voor ernstige pijn gevoelloos worden. Je kunt in feite iedere uitdagende activiteit gebruiken om je aandacht onder controle te krijgen en chronische pijn te verminderen, ook met breien en klussen.
Hoe meer je jezelf voorstelt van een bepaalde gewoonte (verslaving) te genieten, hoe makkelijker je er aan toegeeft. Om die aandrang te weerstaan, hoef je eenvoudigweg de visuele procescentra van je hersens maar op iets anders te richten en de aandrang wordt beduidend minder.
Games kunnen je ook in flow brengen, een staat waarin je volledig geabsorbeerd wordt door een activiteit. In een staat van bevlogenheid, verlies je bewustzijn van tijd en zelf. Een staat van bevlogenheid kan op diverse manieren tot stand komen, zo lang de juiste omstandigheden voorhanden zijn: duidelijk doel, uitdagende taak, voldoende vaardigheden om taak (bijna) aan te kunnen. Veel ontspanningsactiviteiten, zoals t.v. kijken of muziek luisteren leiden niet tot flow. Onderzoek geeft aan dat een uitdagende, interactieve bezigheid ons meer controle geeft over wat we denken en voelen dan traditionele ontspanningsactiviteiten. In plaats van te ontspannen bij pijn of bezorgdheid kun je beter je aandacht richten op een positieve uitdaging die actieve inspanning vraagt en tot bevlogenheid leidt. Videogames zijn hier uitstekend voor geschikt Ze stellen een duidelijk doel en vragen focus en inspanning om succesvol te zijn. Als je jezelf bevlogen kunt maken, blokkeer je niet alleen negatieve gevoelens zoals pijn en bezorgdheid. Je zorgt tegelijkertijd voor betere psychologische en fysieke gezondheid.


Er zijn andere methoden om je aandacht onder controle te krijgen. Mindfulness meditatie is er één van. Het is vastgesteld dat dat gelijksoortige voordelen heeft als een terloops videospel.

Je bent omringd door potentiële medestanders.

In hoofdstuk 2 beweert Mc Gonigal dat je met hulp van medestanders je veel meer succes kunt boeken in het bereiken van je doeleinden dan wanneer je dat op je eentje doet. Verder zegt ze ook dat er veel mensen klaar staan om je spontaan of op verzoek te helpen. Videospelen zijn het perfecte platform om dat te realiseren. En daar kun je bijna iedereen uitnodigen je virtuele spelgenoot te worden.
Als mensen samen een spel spelen in dezelfde ruimte beoefenen, gaan ze neurologische en fysiologische banden smeden: dezelfde gezichtsuitdrukkingen, tegelijkertijd lachen en voorhoofden fronsen. Hun ademhalings- en hartritmes worden gesynchroniseerd. Zelfs hun hersengolven gaan zich synchroniseren via spiegelneuronen, een proces dat ieder van hen helpt te voorzien wat de ander van plan is. Verrassend genoeg gebeurt die synchronisatie zowel wanneer de spelers samen als wanneer ze tegen elkaar spelen.

maatjes zijn

De vier symptomen van synchronisatie, gezichtsuitdrukking, hartritme, ademhaling en neurale activiteit, zijn sterk gecorreleerd met grotere empathie en sociale banden. Hoe meer we synchroniseren met iemand, hoe aardiger we die vinden en hoe waarschijnlijker het is dat we die in de toekomst helpen.
Mensen weerspiegelen en imiteren elkaar continu en onbewust. Om met andere mensen om te kunnen gaan, moeten we in staat zijn te begrijpen, wat ze denken en wat ze voelen. De enige manier is hun gedachten en gevoelens in onze eigen geest en lichaam te reconstrueren. We doen dit ontelbare malen per dag. Mensen die het vaker doen scoren hoger op empathie en sociale intelligentie. Synchroniseren met iemand schept een ‘opwaartse spiraal’ van positieve relaties. Bij negatieve ervaringen kun je een neerwaartse spiraal ontwikkelen. In het algemeen komen de grootste voordelen van synchronisatie bij positieve gevoelens: belangstelling, opwinding, nieuwsgierigheid en verwondering, emoties die veel voorkomen bij videospel.
Omdat synchronisatie bij videogames zo snel, betrouwbaar en diep is, vinden veel spelers het nuttig om naast het spel extra sociale banden met medespelers te smeden.
Om meer empathie met anderen te voelen, hebben mensen positieve sociale contacten nodig in een veilige omgeving. Sterke vooroordelen en antipathie tegen iemands groep kan het ontwikkelen van neurologische banden verhinderen. De egalitaire aard van videogames en het vertrouwen dat ze oproepen, maakt het makkelijker contact te leggen, zelfs als er sociale spanning, bezorgdheid of wantrouwen is.
Je kunt nieuwe bronnen van sociale steun aanboren door wederkerigheid te demonstreren in netwerkspelen of spelbewuste communicatie. Vragen naar of het aanbieden van hulp is het krachtigste sociale gebaar dat je kunt maken.

De held van je eigen verhaal

Dit gaat over je hersens opnieuw programmeren, zodat het makkelijker is jezelf te motiveren, te volharden en succes te boeken.
In videogames speel je als een held zoals ruimte cowboy, oorlogszuchtige prinses, enzovoorts. Ook in niet digitale spelen streven we ernaar de held van de dag te zijn en heldendaden te verrichten die indruk maken.
Algemene motivatie schijnt minder belangrijk voor succes en wilskracht te zijn dan gewoonlijk gedacht wordt. Wat belangrijk is, is zelfeffectiviteit, het geloof dat je in staat bent om positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Dit is niet hetzelfde als zelfwaardering wat een meer algemeen, positief gevoel van eigenwaarde is. Zelfeffectiviteit betekent vertrouwen hebben in je concrete kwaliteiten en vaardigheden die nodig zijn om specifieke problemen op te lossen of doelen te bereiken. Gewoonlijk is het context-specifiek; je kunt hoge zelfeffectiviteit op het werk hebben maar een lage zelfeffectiviteit bijvoorbeeld wat betreft spreken in het openbaar. Met een hoge mate van zelfeffectiviteit, is het waarschijnlijker dat je actie onderneemt, zelfs als dat moeilijk of pijnlijk is.

Odysseus als heldenfiguur

Het klassieke pad voor grotere zelfeffectiviteit: stel een doel, doe een poging, ontvang feedback op die poging, verbeter een concrete vaardigheid, blijf proberen en uiteindelijk boek je succes. Daar heb je geen spel voor nodig, maar het is in de aard van spelen om uit te dagen en onze kwaliteiten te verbeteren. Het goede nieuws is dat als je eenmaal een goed gevoel van zelfeffectiviteit hebt opgebouwd, het de neiging heeft duurzaam te zijn. Zelfeffectiviteit neemt iedere keer toe als je een nieuwe vaardigheid of nieuwe uitdaging meester wordt.
Videospelen veroorzaken een rush van dopamine in de hersens die even aangenaam en krachtig is als intraveneuze drugs. Naast een bevredigend gevoel stimuleert dopamine ook geheugen, motivatie, leren, emoties en verlangen. Dopamine geeft normaliter geen verslavingsverschijnselen maar is meestal een teken van grotere motivatie en vastberadenheid. Als er veel dopamine in je hersens zit maak je je minder bezorgd over de vereiste inspanning en je vindt het makkelijker succes te voorspellen. Dit vertaalt zich ook in grotere vastberadenheid en geringere frustratie bij tegenvallers.
Wanneer er weinig dopamine in je hersens zit, is het tegenovergestelde het geval.
Grotere zelfeffectiviteit kan altruïstische kwaliteiten oproepen. Hoe machtiger en krachtiger je je voelt, hoe waarschijnlijker het is dat je uitdagingen accepteert om heldendaden te verrichten. Het is ook waarschijnlijk dat je die sterktes en kwaliteiten gaat gebruiken om anderen te helpen, in grotere mate dan mensen met weinig dopamine.

Deel 2. Hoe spelbewust te zijn, de zeven regels van de Super Beter methode.

Regel 1. Jezelf uitdagen

De eerste regel is dat je een moeilijkheid of een andere uitdaging hebt en dat je probeert die te overwinnen. Het kan een opgelegd trauma of ernstig persoonlijk probleem zijn en dan spreken we bij goede resultaten van posttraumatische groei. Het kan ook een zelfgekozen uitdaging zijn en dan praten we over post-extatische groei. Wat nodig is om dit constructief aan te pakken, is een uitdagingsmentaliteit in plaats van een angstmentaliteit. En die uitdagingsmentaliteit kun je ontwikkelen.
Een uitdaging roept verlangen op om krachten en bekwaamheden te testen en geeft ons de gelegenheid die krachten te vergroten. Essentieel is dat een uitdaging vrijwillig wordt aangenomen.
Voordat je uitdagingen aanpakt, dien je de vaardigheid meester te worden, van ‘cognitieve herwaardering’. Dat betekent veranderen hoe je denkt en voelt over een belangrijk probleem, hoe je er tegenaan kijkt.
De grens tussen bezorgdheid en opwinding is uitermate dun. Je lichaam reageert op allebei hetzelfde en je hersens kunnen niet altijd het verschil maken. Dit betekent dat je meestal een reële keuze hebt om bezorgd of om opgewonden over iets te zijn. Dit wil zeggen dat het veel makkelijker is om opgewonden te raken over een oplossing dan om te proberen je opwinding te kalmeren.

de uitdaging aangaan

Bij een angstmentaliteit, concentreer je je op het potentieel voor risico, gevaar, beschadiging of verlies. Je voelt je gedwongen om een negatief resultaat te voorkomen in plaats van een positieve uitkomst te bereiken. Bij een uitdagingsmentaliteit concentreer je je op de mogelijkheid voor positieve resultaten. Wanneer je leeft met een angstmentaliteit, is het waarschijnlijker dat je bezorgdheid of depressie ontwikkelt. Je geschiktheid om onder druk te presteren leidt daaronder.
Met een uitdagingsmentaliteit, evenwel, ervaar je minder bezorgdheid en depressie en pas je je makkelijker aan de omstandigheden aan. Je probeert niet aan het probleem te ontsnappen. In plaats daarvan maak je gebruik van belangrijke hulpbronnen zoals eigen competenties en sociale steun. Je vergroot je vaardigheden en raakt daardoor beter in staat je probleem op te lossen
Een angstmentaliteit is niet alleen een psychologische hindernis; ze beschadigt ook je fysieke gezondheid. Het aangaan van een uitdagingsmentaliteit, aan de andere kant, versterkt zowel je mentale als je fysieke veerkracht.
Een uitdagingsmentaliteit vereist niet dat je continu positief denkt en je zorgen vergeet. Het gaat er meer om je eigen krachten en mogelijkheden te onderzoeken en ze te laten groeien.
Er zijn drie methoden om van een angst- naar een uitdagingsmentaliteit over te stappen. De eerste methode is om regelmatig een aantal ‘uitdagingsuitdrukkingen’ of mantra’s te memoreren, zoals: ‘Ik kan niet wachten dit probleem aan te pakken’; ‘door dit probleem op te lossen, kan ik sterker worden’, enzovoorts.
De tweede methode bestaat uit jezelf afvragen: ’Wat is het beste dat kan gebeuren?’ (in plaats van het slechtste bij een angstmentaliteit). Dit helpt om open te blijven staan voor een positief resultaat of persoonlijke groei.
De derde methode is te zeggen dat je superbeter wordt ‘in iets’ in plaats van ‘van iets’. ‘Van iets’ impliceert een dreiging, terwijl superbeter worden ‘in iets’ de mogelijkheid voor groei impliceert.
Om over te stappen van een angst- naar een uitdagingsmentaliteit is het gewenst, zo niet noodzakelijk, een zekere mate van moed te bezitten. Bovenstaande houdingen, vooral de eerste kunnen helpen die moed te bevorderen. Lichamelijke oefening en lichamelijke ‘wapenfeiten’ (zie regel 4) kunnen ook een belangrijk steuntje in de rug geven, zo blijkt uit eigen ervaring.

Regel 2: ‘oppeppers’

Om de moed erin te houden, heb je bij een strijd met je uitdaging oppeppers nodig. Een oppepper is elke positieve actie die je gemakkelijk kunt ondernemen en die een moment van plezier, kracht, moed of verbondenheid geeft. Deze eenvoudige acties geven je een stoot energie, een positief gevoel, sociale steun of motivatie. Maar ze helpen niet alleen om je beter te voelen, ze helpen ook je fysieke gestel te versterken, waardoor je minder kwetsbaar wordt voor stress en meer kans hebt op posttraumatische of post-extatische groei.
Oppeppers kun je opdienen op de vier verschillende terreinen die McGonigal onderscheidt: fysiek, emotioneel, sociaal en mentaal.
Als je je uitdaging eenmaal hebt is het verzamelen en activeren van oppeppers het belangrijkste deel van spelbewust leven. Hier komt de positieve psychologie om de hoek kijken.
Om van stress terug te veren en belangrijke levensobstakels succesvol aan te pakken, heb je een hoge toon van je zwerfzenuw (nervus vagus) nodig. ‘Vagal’ toon verwijst naar de gezondheidsstatus van je zwerfzenuw, die zich uitstrekt van je hersens tot aan je ingewanden. Hij is verbonden met je hart en helpt om praktisch elke belangrijke functie in je lichaam en geest te reguleren, van je emoties tot aan je hartslag, ademhaling, spierbewegingen en spijsvertering. Omdat de zwerfzenuw zo belangrijks is voor veel biologische en psychologische functies, is haar status een goede aanduiding van je geestelijke en lichamelijke veerkracht.

superoppepper

De toonhoogte van je zwerfzenuw wordt bepaald door het verschil in de polsslag tussen uit- en inademen. Bij inademen wordt de polsslag sneller en bij uitademen langzamer. Hoe groter dat verschil en bijgevolg hoe hoger die toon, des te beter kun je je gevoelens en gedachten controleren, je pijn verdragen en hoe waarschijnlijker het is dat je minder last hebt van lichamelijke aandoeningen en van eenzaamheid , depressie en posttraumatische stress. Het verhogen van je vagal toon is een aanbevelenswaardige interventie voor je gezondheid. Hoe sterker je zwerfzenuw, hoe veerkrachtiger je bent en hoe meer groei je ervaart. En hoe zwakker die kracht, hoe kwetsbaarder je bent. Oppeppers zijn de beste manier om een hoge ‘vagal’ toon te krijgen.
Je vagal toon kan gemeten worden door medische apparatuur, maar er is ook een eenvoudiger methode en dat is door het aantal negatieve emoties op een dag te vergelijken met het aantal positieve, dat is je emotionele ratio. Hoe groter de ratio, hoe sterker je vagal toon en hoe gezonder je bent. Onderzoek geeft aan dat mensen die veelvuldig positieve emoties ervaren een tien jaar langere levensverwachting hebben. En ondertussen hebben ze ook minder last van fysieke kwaaltjes. Emoties die verband houden met sociale contacten, zoals dankbaarheid en liefde, zijn bijzonder krachtige veroorzakers van betere gezondheid en langere levensduur. De status van de zwerfzenuw is bepalend omdat die de relatie beheerst tussen emoties en fysieke gezondheid.
Je kunt je emotionele ratio berekenen door je positieve en negatieve emoties op een dag te tellen en te vergelijken. Er zijn talloze positieve emoties, zoals trots, liefde, belangstelling, verwondering, optimisme, plezier, lach en hoop. Voorbeelden van negatieve emoties zijn woede, verveling, depressie, angst, en schuldgevoel. Je telt de positieve emoties en de negatieve emoties op en vergelijkt de totalen. Als de verhouding 1 op 1 is of lager (d.w.z. meer negatieve emoties dan positieve) ben je kwetsbaar voor stress en ervaar je waarschijnlijk minder posttraumatische of post-extatische groei. Als de ratio groter is dan 1 op 1 (meer positieve gevoelens dan negatieve) bezit je waarschijnlijk al behoorlijke veerkracht, maar als je de ratio naar 2:1 of 3:1 kunt opvoeren, zul je nog sterker worden. Partners in bloeiende huwelijken hebben een ratio van 5:1; als ze 1:1 hebben is de kans op scheiding groot. Voor een algemeen gezond succesvol leven is 3:1 een goede ratio.
Het heeft dus veel zin je positieve emoties op te voeren. Proberen je negatieve emoties te elimineren werkt niet. En mensen met een hoge emotionele ratio ervaren even goed negatieve emoties, misschien nog wel meer dan mensen met een lagere, maar ze compenseren die door een groter aantal positieve emoties.
Onderzoek geeft ook aan dat bij positieve emoties de frequentie belangrijker is dan de intensiteit. Dus kleine dingen tellen mee en je hoeft geen grote emotionele ervaringen te ondergaan voor het opbouwen van je ratio.
McGonigal adviseert ten minste drie oppeppers per dag doelbewust te activeren. Je dient alle types oppeppers, fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal in te schakelen.
Het is makkelijker positieve reacties op te roepen als je al een sterke vagal toon hebt en minder makkelijk als je weinig positieve emoties ervaart. Catch 22 dus. Als je een lage vagal toon hebt en het moeilijk is positieve mentale of emotionele gevoelens op te roepen, kun je beter eerst je fysieke en sociale oppeppers activeren en na goed resultaat ook de mentale en emotionele oppeppers inschakelen.

Regel 3: slechterikken bestrijden

Om je uitdaging aan te kunnen (regel 1) heb je niet alleen oppeppers nodig (regel 2), je moet ook met blokkades en je zwakke punten kunnen omgaan. Een ‘slechterik’ is iets of iemand die je voortgang blokkeert of die je vrees, pijn of verdriet bezorgt.
Slechterikken maken ons het leven moeilijker. De keerzijde ervan is dat ze ons dwingen bekwaamheden en strategieën te ontwikkelen die ons uiteindelijk slimmer, sterker en vlugger maken, zodat we in de toekomst ambitieuzere doelstellingen kunnen realiseren. Er zijn allerlei soorten slechterikken: mentale, emotionele, fysieke en sociale.

luiheid, het oorkussen van de duivel

Om gelukkiger of sterker te worden hebben we, wat onderzoekers noemen, ‘psychologische flexibiliteit’ nodig. Die bestaat uit twee componenten. Ten eerste moet je je bedachtzaamheid (mindfulness) vergroten van alles wat je vooruitgang kan tegenhouden of wat je pijn, moeilijkheden of verdriet veroorzaakt. Je moet dat niet ontkennen, vermijden of onderdrukken, want je kunt een probleem niet oplossen of gedrag veranderen als je pretendeert dat het niet bestaat. Ten tweede, wanneer je volledig bewust bent van je ‘slechterikken’ kun je gaan werken aan de strategieën om ze te bevechten. Hoe meer strategieën je hebt, hoe sterker en veerkrachtiger je bent en hoe waarschijnlijker het is dat je actie blijft nemen om je doelen te bereiken, ongeacht hun graad van moeilijkheid of onzekerheid.
Volgens McGonigal zijn er vijf manieren om ‘slechterikken’ met succes te bevechten:
– ontwijken, de meest directe manier;
– weerstand bieden, actief worstelen met de ‘slechterik’ en proberen die te stoppen;
– aanpassen, de ‘slechterik’ veranderen of er een lange termijn oplossing voor vinden;
– uitdagen, de aanbevolen methode: open staan voor de mogelijkheid dat je ‘slechterikken’ minder invloed of macht over je hebben dan je eerder dacht;
– omtoveren, een manier vinden om je slechterik om te vormen tot een oppepper.
Idealiter dien je minstens één gevecht per dag met je ‘slechterikken’ te leveren. Gebruik minstens één oppepper na een gevecht, ongeacht of je gewonnen of verloren hebt.

Regel 4: queestes, wapenfeiten

Regel 4 van de Super Beter methode behelst het realiseren van wapenfeiten (queestes), eenvoudige dagelijkse activiteiten die helpen om je belangrijke doelen te bereiken. Elk wapenfeit maakt de held een beetje slimmer, sterker of dapperder en bereid hem voor op de grotere uitdagingen die in het verschiet liggen. Een voorbeeld is wilskracht die net als een spier werkt. Hij wordt sterker naarmate je hem meer gebruikt (zo lang je hem maar niet uitput).
Iedere keer als je je voorneemt iets te ondernemen, en het dan met succes uitvoert, realiseer je dat je macht hebt over wat je doet, denkt en voelt. Onderzoekers noemen dit ‘toegewijde actie’, iedere dag kleine stapjes zetten in samenhang met je doeleinden en waarden.
Al realiseer je maar één wapenfeit per dag, volgens Super Better onderzoek, kan dat al een belangrijk verschil maken in hoe gelukkig, gezond en moedig je je voelt. En naarmate je je wilskracht, welzijn en doelgerichtheid vergroot, kun je grotere wapenfeiten realiseren.

Daarbij spelen hoop, optimisme en zelfeffectiviteit een belangrijke rol. Hoop is wat je voelt als je denkt dat een goed resultaat mogelijk is, op wat voor gebied dan ook, emoties, doelstellingen of veranderingen. Optimisme is wat je voelt als je gelooft dat een goed resultaat niet alleen mogelijk, maar zelfs waarschijnlijk is. Zelfeffectiviteit is het laatste stuk in de motivatiepuzzel. Als je een hoge mate van zelfeffectiviteit bezit, geloof je niet alleen dat een goede uitkomst waarschijnlijk is, maar zelfs dat je een goed resultaat in je mars hebt. Je hebt dan het gevoel de vaardigheden en kwaliteiten te bezitten om je problemen op te lossen en je doelen te bereiken. Samen zijn hoop, optimisme en zelfeffectiviteit het elixir van ontembare motivatie en wilskracht. Hoe sterker deze ‘competentie en controle houding’ is, des te meer inspanning zul je je getroosten om de dingen te doen waar je het meest om geeft. Daarom is het zo belangrijk om je hoop, optimisme en zelfeffectiviteit te ontwikkelen. En wapenfeiten zijn een ideale manier om dat te doen.

wilskracht

Een wapenfeit realiseren is een manier om succes te beleven en hoe meer je er uitvoert, hoe optimistischer je wordt. In feite is frequentie van succes belangrijker dan de omvang ervan. Je begint de aanpak van wapenfeiten door te bepalen wat de kleinste, makkelijkste en eenvoudigste actie is die je op korte termijn kunt ondernemen en die je de kans geeft om één van je diepgevoelde waardes te uiten. Deze kleine stapjes heb je nodig om later grotere stappen te zetten en epische overwinningen te boeken

Je dagelijkse wapenfeiten moeten gedreven worden door je diepste waarden. Een waarde kun je niet krijgen of bezitten, zoals een opleiding, een bevordering of een romantische partner. Doelstellingen komen en gaan, waarden blijven bij je. Je bewust zijn van je diepste waarden is de sleutel naar het ontsluiten van belangrijke bronnen van motivatie, energie en wilskracht.
Als je wapenfeiten opzet, kun je het beste het plezierelement meenemen om de actie zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Jezelf vertellen dat je plezier gaat hebben is al het halve werk. Probeer in elke queeste een aantrekkelijk element in te bouwen puur voor de lol. Deze ‘fun framing’ heeft een ander voordeel en dat is dat het de gewoonte kan breken om dingen uit te stellen.
Als je een queeste leuk vindt en vaak wilt doen kun je er een oppepper van maken. Om momentum te creëren zou je het beste een queeste-ketting kunnen opzetten, een serie activiteiten met toenemende moeilijkheidsgraad. Door te oefenen op het lagere niveau ontwikkel je de vaardigheden en kwaliteiten om de moeilijkere acties later beter aan te kunnen. Een serie heeft gewoonlijk tussen de drie en de twaalf wapenfeiten.

Regel 5: medestanders, maatjes

Om uitdagingen effectief aan te pakken kun je naast oppeppers, het neutraliseren van ‘slechterikken’, en het verzamelen van ‘wapenfeiten’ best wat steun van anderen, vooral familie en vrienden, gebruiken. Het gemak waarmee we anderen uitnodigen om met ons klassiek of digitaal te spelen is de sleutel om ons meer verbonden te voelen en meer sociale steun te krijgen. Sociale steun maakt het makkelijker om onze doelen te bereiken. En dat is niet alleen omdat maatjes ons rechtstreeks helpen met tijd, advies of andere hulp. Medisch onderzoek toont aan dat we ook fysiek sterk reageren op sociale steun: elke keer dat iemand ons helpt, worden we sterker en veerkrachtiger: het stressniveau daalt, het immuun systeem wordt sterker en het hele cardiovasculaire systeem werkt beter. Vruchtbaar sociaal contact kan je leven potentieel verlengen, volgens een meta-studie daarover met minstens zes jaar. Je hoeft geen extroverte of vlotte persoonlijkheid te zijn om een sterk bewustzijn van sociale steun te hebben. Een of twee goede maatjes maken al een groot verschil!

van maatjes moet je het hebben

De vijf belangrijkste redenen waarom het zoveel makkelijker is om superbeter te worden met maatje(s) aan je zijde is dat ze:
– wapenfeiten kunnen suggereren;
– oppeppers helpen activeren;
– strategieën bespreken om slechterikken onschadelijk te maken;
– je voortgang volgen;
– heldendaden met je vieren.
Het blijkt dat alleen al dat door hulp te vragen je sociale veerkracht een steuntje in de rug krijgt. En hulp geven of hulp krijgen is wat dat betreft hetzelfde.
Je kunt zelf natuurlijk ook een maatje voor iemand anders zijn en die helpen zijn/haar doelen te bereiken. Een goed maatje zijn houdt in het oefenen en meester worden in belangrijke vaardigheden die je een betere vriend, ouder, coach of partner maken. Iedere keer dat je je als maat gedraagt, neemt je eigen veerkracht toe.
Als je voor het eerst een ‘maatje’ wilt werven, zou je iemand kunnen nemen met wie je je het beste op je gemak voelt, die je makkelijk om hulp kunt vragen, met wie je spelletjes speelt of sport, wie je af en toe goede raad geeft, enzovoorts. Hulp van maatjes kan beperkt in duur en activiteiten zijn. Misschien begin je met één maatje. Naarmate je vordert maak je waarschijnlijk makkelijker sociale contacten en kun je avonturen en uitdagingen gaan delen met meer maatjes en nog grotere successen boeken.

Regel 6: Geheime identiteit

Dit is de meest ludieke van de regels voor spelbewust leven. Je hebt er een gevoel voor humor voor nodig en je moet er jezelf niet al te serieus bij nemen.
Een geheime identiteit is een soort avatar voor het dagelijks leven. Een avatar is de naam die gebruikt wordt voor de held in videogames. In het videospel zie je de wereld door hun ogen en put je uit hun speciale krachten.
Door eenvoudigweg een heldennaam of geheime identiteit aan te nemen, kun je sommige van je meest weerbare kwaliteiten oproepen, zoals vastberadenheid, moed en mededogen. Je heldennaam kan geïnspireerd worden door diverse personen of situaties zoals fictie, mythe, geschiedenis of zelfs familielegende, zoals piraterij, Griekse geschiedenis (Odysseus) of oerwoud (Tarzan, Jane).

via superman, superbeter …….

Waarom een geheime identiteit? Hoewel de regel speels is, kan hij een verbazend grote invloed hebben. Een geheime identiteit helpt je namelijk concentreren op je topkarakterkwaliteiten, je handtekeningkaraktersterktes’. Die sterktes verschillen van persoon tot persoon. Voorbeelden zijn: vastberadenheid, vriendelijkheid, humor, spiritualiteit, avontuurzucht of leergierigheid. Het leren kennen van je sterktes helpt je nieuwe strategieën te ontwikkelen om je doelen te bereiken, strategieën die pasklaar voor je zijn en dus meer kans van slagen hebben.
Het belangrijkste aspect van een geheime identiteit is mogelijk dat het de aanzet is om een heldenverhaal over jezelf te vertellen. Onderzoekers in posttraumatische en post-extatische groei hebben ontdekt dat een heldenverhaal vertellen over je worstelingen één van de belangrijkste aanzetters van beterschap is na een trauma.

Superbeter worden betekent het ontwikkelen van je heroïsche kwaliteiten zoals moed, vriendelijkheid, humor, waardering van schoonheid, leiderschap of leergierigheid. Personen voelen zich aangetrokken tot verschillende heldenverhalen. Je favoriete helden zijn een spiegel van je eigen heroïsche kwaliteiten. Ons individuele, virtuele heldenteam kan de meest gevarieerde samenstelling hebben, bestaande uit vertegenwoordigers uit onder meer de sportwereld, politiek, business, cultuur en religie. Het is belangrijk dat je voor iedere geselecteerde held een vaardigheid, kracht, deugd of karaktersterkte identificeert die je aanspreekt. Iedereen heeft minstens vijf topkaraktersterktes die je helpen veerkrachtig te zijn ten aanzien van welk obstakel dan ook. Die vijf krachtige bronnen zijn deugden die je makkelijk liggen en die grote voldoening schenken wanneer je ze beoefent.
Twee hoofdpersonen in de positieve psychologie, Martin Seligman en Christopher Peterson, hebben een uitgebreide studie van deugden en karaktersterktes gemaakt waar 150.000 deelnemers uit diverse culturen bij betrokken waren. Zij identificeerden in totaal 24 karaktersterktes (values in action), gegroepeerd in zes deugden. Je zou zelf je vijf top karaktersterktes bij benadering kunnen identificeren uit de lijst van 24 of je zou hulp van vrienden of familie kunnen vragen om je sterktes aan te geven, als volgt:
– Wijsheid en kennis (creativiteit, weetgierigheid, ruimdenkendheid, leergierigheid, wijsheid);
– Moed (dapperheid, volharding, integriteit, vitaliteit);
– Menselijkheid (liefde, vriendelijkheid, sociale intelligentie);
– Rechtvaardigheid (burgerschap, eerlijkheid, leiderschap);
– Maat (vergevingsgezindheid en barmhartigheid, nederigheid en bescheidenheid, voorzichtigheid, zelfcontrole);
– Transcendentie (waardering van schoonheid en uitmuntendheid, dankbaarheid, hoop, humor, spiritualiteit).

Na de identificatie van je virtuele heldenteam en van je topkaraktersterktes kun je je geheime identiteit vaststellen door één van de helden of een combinatie van helden te nemen uit je virtuele heldenteam; je kunt jezelf ook een eretitel geven, bijvoorbeeld van president, prinses of een ludieke achternaam, enzovoorts.
Mensen die zich bewust zijn van hun karaktersterktes ervaren grotere vooruitgang in het bereiken van hun doelen. Dit komt doordat ze hun karaktersterktes bewust op het bereiken van hun doelen toepassen. En niet alleen hebben ze meer succes, ze zijn ook gelukkiger. Je moet zelf manieren bedenken hoe je sterktes het bereiken van je doelen kunnen faciliteren.

Onderzoek geeft aan dat om de voordelen te genieten van diep nadenken over je problemen, je de methode van zelfdistantie moet toepassen, d.w.z. vanuit het perspectief van een afstandelijke waarnemer. Zelfdistantie verbetert op dramatische wijze de psychologische flexibiliteit, de wil om dingen te doen die moeilijk voor je zijn, maar in dienst staan van je doelstellingen. Als je over je situatie met zelfdistantie denkt, is het waarschijnlijker dat je handelt vanuit je diepste waarden zelfs als je negatieve gevoelens, pijn, afwijzing of mislukking riskeert. Met andere woorden het maakt je dapperder.
Super Better raadt aan met je identiteit te spelen, onder meer door nieuwe verhalen over jezelf te vertellen en de mythe te herscheppen van wie je bent. Je geheime identiteit is daarbij een krachtige manier om je topkaraktersterktes te oefenen, de kunst van kritische zelfdistantie toe te passen en om jezelf opnieuw uit te vinden. Om zodoende tot de best mogelijke versie van jezelf te geraken.

Regel 7: heldendaad

We zijn nu bij de laatste van de zeven regels aanbeland, namelijk epische overwinning of ‘heldendaad’, een indrukwekkende prestatie die helpt om sterker gemotiveerd te raken en in de toekomst minder bang te zijn voor mislukking. Heldendaden kunnen van allerlei aard zijn. Ze hebben vier dingen gemeen: ze zijn realistisch, uitdagend, stimulerend en vergevingsgezind.
Een spelbewust doel is realistisch als je reden hebt te geloven dat je het doel kunt bereiken als je je best doet. Een spel is uitdagend, als je een nieuwe vaardigheid moet aanleren of als je creativiteit, slimheid of lef moet gebruiken om je doel te bereiken. Een spel is stimulerend als je bij voorbaat al enthousiast raakt, wetend dat je je fantastisch gaat voelen als je je doel bereikt. Het allerbelangrijkste van een spelbewust doel is dat het vergevingsgezind is. Als je geen resultaat boekt bij je eerste poging, is niet alles verloren. Zelfs als je niet slaagt, gebeurt er iets goeds, je ontwikkelt namelijk methoden en ideeën om het beter te doen bij een volgende poging. Het is essentieel voor een epische overwinning, dat je niet helemaal zeker bent dat je het doel kunt bereiken. Een epische overwinning voelt als een grote doorbraak, alsof je net iets nieuws en indrukwekkends over je eigen kunnen hebt ontdekt.

episch ……

Als je voor een grote verandering of moeilijke uitdaging staat, is het belangrijk om successen te hebben en doorbraken te maken. Onderzoekers noemen dit ‘positieve herwaardering’, een krachtige bron van mentale, emotionele, sociale en fysieke veerkracht. Die herwaardering betekent zich bewust positieve resultaten voor ogen houden, die zelfs uit stress, trauma of een ingrijpende levensverandering te halen zijn.
De eenvoudigste vorm van een epische overwinning is de ‘meetbare win’. Dat is een duidelijk gesteld doel waarbij je je vooruitgang objectief kunt volgen en het bereiken van het doel kwantitatief bepaald is, bijvoorbeeld 10 km hardlopen. ‘Meetbare wins’ zijn de bouwstenen voor ‘superbeter worden’, vooral in het begin. Je moet klein beginnen, de kleinste stap die je kunt maken zonder honderd procent zeker te zijn dat je die effectief kunt zetten. De essentie van ‘meetbare wins’ is dat het om doelstellingen gaat die jezelf hebt uitgekozen, gebaseerd op je vaardigheden en kwaliteiten en afgestemd op gewoontes die jij wilt veranderen. Iedere keer dat je een zelfgekozen doelstelling haalt, vergroot je de kansen dat je de volgende doelstelling ook haalt. Men noemt dit de ‘opwaartse spiraal van positieve resultaten’. Deze spiraal vindt alleen plaats als jezelf je doelen bepaalt.

Een andere veel voorkomende vorm van epische overwinning is de doorbraak. Een doorbraak is een belangrijk, positief keerpunt in je pogingen ‘superbeter’ te worden
Meetbare wins en doorbraken helpen je om je uitdagingen rechtstreeks aan te pakken. Maar er is nog een andere manier om epische overwinningen te behalen en dat is zijwaarts. In plaats van je problemen rechtstreeks proberen op te lossen, kun je je op een doel richten dat indirect of ogenschijnlijk zelfs niet in relatie staat met je primaire uitdaging.
Voor een zijdelingse doelstelling gaan kan een oplossing zijn wanneer je primaire doelstelling je niet inspireert, je doelstelling afhankelijk is van teveel factoren waar jezelf geen controle over hebt, het eenvoudigweg niet mogelijk is je doelstelling te bereiken, bijvoorbeeld bij ziekte, of wanneer je gewoonweg niets kunt voorstellen dat je gelukkig of succesvol zou maken.
Atletische triomfen leiden tot inspirerende en overtuigende epische overwinningen, wat wil zeggen dat, als je nog niet zeker bent welk soort overwinning je wilt behalen, je nooit fout kunt gaan met lichamelijke prestaties. Die zijn een bekende stemmingsaanjager, wat behulpzaam is bij bijna elke uitdaging. En lichaamsbeweging is een van de meest effectieve behandelingen voor depressie. Lichamelijke oefening maakt je ook geharder en minder gevoelig voor pijnprikkels, een vorm van veerkracht die je sterker kan maken op alle levensterreinen. Atletische doelen vereisen typisch een trainingsengagement dat vastberadenheid en wilskracht opbouwt, twee sterktes die van pas komen bij elke uitdaging. Tenslotte zijn atletische overwinningen vaak gekoppeld aan wedstrijden met opbrengst voor goede doelen. Dat betekent grotere motivatie met meer positieve emoties, zoals dankbaarheid, mededogen, spirituele verbondenheid, eerbied en verwondering. Voor alle bovengenoemde redenen is het misschien dat fysieke prestaties het soort triomf zijn dat je wilt nastreven bij het aannemen van je uitdagingen.
Tenslotte nog drie tips bij het verkrijgen van je epische overwinningen: laat je maatje(s) weten welke epische overwinning je op het oog hebt en vier je overwinningen met ze. Last but not least: ga voor epische overwinningen die je persoonlijk belangrijk vind. Wanneer het op persoonlijke groei, succes en geluk aankomt, gaat het niet om hoeveel motivatie je hebt maar om het soort motivatie. Als je doelen nastreeft die jezelf hebt gekozen, wordt je normaliter gelukkiger en vitaler, of je die doelen nou bereikt of niet.

Deel 3. Avonturen

In dit deel brengt McGonigal het voorgaande van het boek bij elkaar met drie avonturen die je kunnen helpen al je nieuwe, spelbewuste activiteiten te oefenen. Een avontuur is een set van oppeppers, slechterikken en wapenfeiten ontworpen om te helpen een bepaalde uitdaging aan te gaan. Het eerste avontuur heet ’Love connection’, met de opdracht 10 wapenfeiten in tien dagen te realiseren, het tweede ‘Ninja Body Transformation’ met 21 wapenfeiten in 21 dagen en het derde avontuur heet ‘Time Rich’ met ook 10 wapenfeiten in 10 dagen. We presenteren ze in dit overzicht niet verder, maar raden bij verdere belangstelling, het boek ‘Super Better’ zelf te raadplegen.

Superbeterschap gewenst!

op weg naar een sterker zelf

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsgeheime identiteitheldendaadJane McGonigalmaatjesoppeppersslechterikken. wapenfeitensuper betteruitdaging

Waartoe zijn we op aarde?

Het typische antwoord op deze traditionele vraag uit de katholieke catechismus van weleer spreekt weinigen nog aan. Velen zoeken naar een authentieke zingeving van het leven en velen hebben die ook gevonden.

In het literatuur onderzoek voor blog 100  ‘liefde’, kwam ik een inspirerend citaat tegen van Iteke Weeda, schrijfster van ‘Liefde in vele Facetten’ (blz. 85), dat ik graag wil delen:

“Vagelijk heb ik altijd gevoeld dat het op aarde uiteindelijk niet kan gaan om het beminnen te beperken tot een aantal naasten en dierbaren en het erotisch beminnen tot één medemens. Bij dit gevoel heb ik geleidelijk aan meer woorden gevonden. Liefdesrelaties, verwanten en vrienden, collegiale banden – ze vormen een oefenterrein op ons pad naar een liefde die al het aardse omvat, niemand en niets buitensluit. Het vermeerderen van liefde, het uitbreiden van het bewustzijn van liefde, lijkt mij dan ook de enig mogelijke zin van ons leven op aarde”.

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagscatechismusliefde. deus caritas est

Wees Blij en Juich (Gaudete et Exsultate)

Paus Franciscus heeft afgelopen april een apostolische Aansporing met bovenstaande titel aan de wereld gepresenteerd. Het onderwerp van deze brief is “de roeping tot heiligheid in de hedendaagse wereld.” De Nederlandse vertaling ervan is onlangs verschenen.

De Aansporing van Paus Franciscus is vanzelfsprekend gebaseerd op het katholieke geloof. Heiligheid is geen modern woord en doorgaans is er bij ons, speciaal onder jongeren, geen grote vraag naar pauselijke adviezen over moreel gedrag en heiligheid. Er is bij de jeugd wel belangstelling voor idolen en rolmodellen, maar dan meer op het terrein van sport, ontspanning, management en levensstijl. Het loont niettemin de moeite voor eenieder, jong en oud, stil te staan bij de nieuwste aanmaning van Paus Franciscus, want zijn adviezen zijn tijdloos. Afgezien van de inhoudelijke waarde is de auteur ook één van de moreel meest hoogstaande wereldleiders, die verdient beluisterd te worden.
De Paus wil aandacht voor heiligheid in ons dagelijks gedrag, in de vorm bijvoorbeeld van geduldige ouders die hun kinderen opvoeden met toewijding en liefde, van mannen en vrouwen, die hard werken om hun gezinnen te onderhouden en van bejaarden en zieken die, ondanks penibele problemen, goedheid en vriendelijkheid blijven uitstralen.
Je hoeft volgens de Paus geen bisschop, priester of ‘heilig boontje’ te zijn, om ‘heilig’ gevonden te worden. We zijn heilig doordat we ons bestaan liefdevol leven en oprecht getuigen van de diepgaande humane waarden van onze cultuur. In plaats van heilig zouden we die houding en dat gedrag ook deugdzaan kunnen noemen,
Deze groei in deugdzaamheid komt volgens de Paus gewoonlijk niet door plotselinge inzichten of ‘bekeringen’ maar door telkens kleine stapjes te zetten. En alles wat gedaan wordt uit angst, hoogmoed of de behoefte anderen te imponeren leidt niet tot deugd of ‘heiligheid’. Je hoeft ook niet te vrezen dat ‘heilig’ gedrag afbreuk doet aan je energie, vitaliteit of vreugde. Integendeel, het heeft een positief effect op houding en prestaties.

Paus Franciscus noemt de deugden bij naam en, zoals te verwachten, geeft hij het primaat aan de goddelijke deugden, geloof, hoop en liefde, waarbij de laatste de allerbelangrijkste is. De hele wet van het leven wordt samengevat in een enkel gebod ‘Je zult van je naaste houden als van jezelf’.

Zuster Theresa in actie

Traditioneel zijn er naast de drie goddelijke deugden, de vier klassieke, te weten rechtvaardigheid, wijsheid, matigheid en moed.
De Paus verwijst ook naar de Bergrede van Jezus, in christelijke kringen een zeer bekende openbare toespraak, om op een eenvoudige manier aan te geven wat heilig of deugdzaam inhoudt. We kunnen daarbij de religieuze referenties voor lief nemen:

De bergrede: de Zaligsprekingen
1. En Jezus, de schare ziende, is geklommen op een berg, en als Hij nedergezeten was, kwamen Zijn discipelen tot Hem.
2. En Zijn mond geopend hebbende, leerde Hij hen, zeggende:
3. Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen.
4. Zalig zijn die treuren; want zij zullen vertroost worden.
5. Zalig zijn de zachtmoedigen; want zij zullen het aardrijk beerven.
6. Zalig zijn die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid; want zij zullen verzadigd worden.
7. Zalig zijn de barmhartigen; want hun zal barmhartigheid geschieden.
8. Zalig zijn de reinen van hart; want zij zullen God zien.
9. Zalig zijn de vreedzamen; want zij zullen Gods kinderen genaamd worden.
10. Zalig zijn die vervolgd worden om der gerechtigheid wil; want hunner is het Koninkrijk der hemelen.
11. Zalig zijt gij, als u de mensen smaden, en vervolgen, en liegende alle kwaad tegen u spreken, om Mijnentwil.
12. Verblijdt en verheugt u; want uw loon is groot in de hemelen; want alzo hebben zij vervolgd de profeten, die voor u geweest zijn.

De deugden en houdingen die in de zaligsprekingen genoemd worden, zijn bescheidenheid, mededogen, vriendelijkheid, rechtvaardigheid, empathie, oprechtheid, vreedzaamheid, standvastigheid en blijdschap.

Jezus was ‘revolutionair’ in zijn tijd en waarschuwde dat zijn voorstellen tegendraads waren en zelfs een uitdaging aan de maatschappelijke orde. Ook heden ten dage worden mensen vervolgd omdat ze onrechtvaardigheid bestrijden en mensenrechten en de natuur verdedigen. We dienen moed te tonen om hoogstaande morele waarden te verdedigen ten koste van een comfortabel leventje.

Als we het voorbeeld van de heiligen volgen, hoeven we niet verlegen, nors, bitter of zwaaarmoedig te zijn, maar kunnen we, net als zij, blij en vol goede moed zijn. Want het noodzakelijke resultaat van echte liefde is blijheid. En dit dient volgens Paus Franciscus vergezeld te worden door een goede dosis humor.

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsBergredeGaudete et Exsultatewees blij en juichZaligsprekingen

Blog 100. Liefde

De 100ste blog op deze website verdient een top-onderwerp. Voor mij is dat liefde, de goddelijke deugd, die alle andere deugden vervolmaakt en hun diepere betekenis geeft.
Vaak denken we bij liefde aan romantische liefde, maar in feite zijn er volgens Lachlan Brown (Hack Spirit) zeven verschillende soorten liefde:

1. Eros

betoverend…

Het meest voorkomende type, nauw verwant met romantische liefde, frequent in de aandacht, in boeken, films en op televisie. Maar volgens de Griekse mythologie moet je bij je positieven blijven bij dit soort liefde, want die mythologie zag het als een vorm van waanzin. En verliefdheid leidt soms tot rare dingen. Maar de passie en de seksuele opwinding die Eros in de aanvang met zich meebrengt is niet duurzaam: je alleen laten leiden door de passie voor een andere persoon is doorgaans niet voldoende voor een gezonde langdurige relatie. Verliefdheid is in feite een vorm van eigenliefde.

2. Vriendschap

Een speciale band tussen twee of meer personen, die kan ontstaan door gemeenschappelijke achtergrond, gezamenlijke interesses of activiteiten. Er is een wederkerige gemeenschappelijkheid in deze relaties. Deze vorm van liefde komt veel voor en doet onmetelijk veel goed, individueel en collectief. Sommige wetenschappers beweren dat talrijke contacten met vrienden en familie de beste garantie is voor een gelukkig en lang leven.

3. Familie-liefde

geborgenheid en liefde

Dit is een type liefde dat we vaak als vanzelfsprekend zien. We weten dat onze ouders van ons houden en wij op onze beurt van onze kinderen en andere familie. We geven er weinig eerbetoon aan, omdat het zo veel voor komt en we het zo vanzelfsprekend vinden.
Feit is wel dat er veel mensen zijn die geen familie hebben om op terug te vallen. Om hun eenzaamheid op te heffen, zouden ze graag tot een gezin of familie behoren.

4. Universele liefde

Samaritaan…

In plaats van één bepaalde persoon te houden voor de rest van je leven of omgekeerd, waarom je liefde niet rondstrooien en zien hoe je je daaronder voelt. Dit is de betekenis die de apostelen en Thomas van Aquino aan liefde geven, altruïstische liefde.
Waarschijnlijk voelt men zich er beter bij dan onder een eenkennige liefde. Vriendelijkheid en medeleven tonen aan mensen die je misschien niet kent, is een soort liefde dat maar weinig mensen in hun leven toelaten, maar het kan voldoening geven op een geheel eigen manier. Psychologen en filosofen zien dit gedrag als een onfeilbare bron van geluk.
Een uittreksel uit de brief van de Apostel Paulus aan de Korinthiërs, beschrijft deze vorm van liefde als volgt:

De liefde is grootmoedig,
De liefde geeft ruimte,
De liefde is goedig,
Ze is niet jaloers,
Ze schept niet op,
Ze kwets niemands gevoel,
Ze zoekt zichzelf niet,
Ze wordt niet verbitterd
En rekent het kwade niet toe,
Ze is niet blij met wat verkeerd Is,
Maar blij met de waarheid.
Alles verdraagt ze,
Alles gelooft ze, alles hoopt ze,
Alles houdt ze uit.
De liefde zal nooit vergaan, ……..!

5. Vrije liefde

is ook liefde…

Deze soort liefde is niet de meest hoogstaande vorm, maar mensen kunnen er onder bepaalde omstandigheden behoefte aan hebben. Op zich is daar niets verkeerds mee en is dit gedrag in iedere geval beter dan discriminatie, haat of geweld. Seksualiteit en seksueel contact zijn in principe positieve verschijnselen. Soms gaan mensen een relatie aan om een leegte op te vullen. Hoewel oorspronkelijk niet als duurzaam aangegaan, kan er uit deze avonturen verder goeds komen.

6. Dagelijkse liefde

Dit is het soort liefde dat koppels kunnen ervaren wanneer ze voor langere tijd bij elkaar zijn geweest en de romantiek verdwenen is. Partners en hun levensomstandigheden veranderen. Kinderen komen en groeien op, banen veranderen, financiële problemen of ziekten kunnen zich voordoen en de dynamica van de relatie verandert eronder.
Dit kan serieuze problemen voor partners en hun verhouding oproepen, maar als je troost kunt vinden in het feit dat de praktische, dagelijkse liefde goede dingen brengt en dat je een vertrouwde partner hebt in goede en slechte tijden waarmee je oplossingen voor dagelijkse problemen en behoeften kunt arrangeren, dan is deze dagelijkse liefde een belangrijk goed.

7. Eigenliefde

Psychologen en ethici zeggen dat, om anderen lief te hebben, het noodzakelijk is ten minste positief tegenover jezelf te staan. Alleen dan ben je in staat anderen positief te behandelen.
Eigenliefde beoefenen is een uitstekende manier om zelfvertrouwen te ontwikkelen. En niets is meer aantrekkelijk voor anderen dan een persoon die goed in zijn vel zit en zichzelf respecteert.
Ook om optimaal met anderen liefde te bedrijven, is het nodig het eigen lichaam te koesteren. Eigenliefde is daarom belangrijk, zelfs onmisbaar voor de liefde tot anderen. In het algemeen wordt gesteld dat we in het westen hoge drempels voor eigenliefde hebben.

Algemeen

Diverse vormen van liefde kunnen naast elkaar bestaan. Eigenliefde is de basis om andere vormen van liefde te kunnen beoefenen en te ontwikkelen. Gewoonlijk doen we allemaal ervaringen op met eros, vriendschaps- en familie-liefde. Mogelijk ook met de minder altruïstischer vormen van vrije liefde en ‘dagelijkse’ liefde.
De hoogste vorm van liefde is de universele of altruïstische liefde, waar het egocentrische element een kleine rol speelt. De grondhouding van liefde, d.w.z. vriendelijkheid en goedgeefsheid, zorg en bezorgdheid voor de ander, is sterk geprononceerd bij deze liefdesvorm.
Door de hogere vormen van liefde wordt je een betere versie van jezelf en wordt het makkelijker liefde in je leven te ervaren.

veel liefde en geluk

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsdagelijkse liefdeeigenliefdeerosliefdevriendschapvrije liefde

Twitter-accounts ‘Deugwel’ en ‘World Ethics’

Nederlands:

ondeugden omsmeden naar deugden

Twitter-account ‘Deugwel’(@ToonVissers1) is automatisch gekoppeld aan de website ‘deugd.net’. Deugwel is voornamelijk in de Nederlandse taal en blijft als zodanig in de lucht.
Hij gaat zich van nu af aan meer concentreren op deugden en karaktervorming. Voorheen was de account gemengd met informatie over andere ethische onderwerpen, zoals mensenrechten, vrede, Verenigde Naties en wereldreligies.
Voor die laatste onderwerpen is nu een aparte Twitter-account aangemaakt onder de naam ‘world ethics’ (@AntoniusVissers)
Die wordt in het Engels gepubliceerd.

Het zou fijn zijn, als je dat al niet gedaan hebt, je op één of allebei deze Twitter-accounts te abonneren en de website te raadplegen. Het loont de moeite je te laten inspireren door deugd- en wereldethiek. Moderne wetenschappers zijn het met de Vader van de deugden, de Griekse wijsgeer Aristoteles, eens, dat deugdbeoefening een belangrijke bron van authentiek geluk is. Verder horen niet alleen personen maar ook organisaties en landen hoogstaand ethisch gedrag te tonen.

English

Until now Twitter-account ’Deugwel’ was automatically linked to website ‘deugd.net’. ‘Deugwel’ was mainly in Dutch and will continue to be in the air. This account will henceforth focus on character building and virtues. Heretofore the account provided also information on other ethical subjects like human rights, peace, United Nations and world religions. For these subjects a separate Twitter-account is now being established, namely ‘world ethics’.

world ethics

It would be good, if you haven’t done so already, to subscribe to one or both of these Twitteraccounts and consult the website. It is rewarding to be inspired by virtue- and world ethics. Modern scientists agree with the Father of virtues, the Greek philosopher Aristoteles, that practicing virtues an important source of authentic happiness is. Furthermore, not only persons, but also organisations and countries should practice and promote outstanding ethical behavior.

keep smiling

Blog 99. Dienstbaarheid

dienstbaar……

Hoe behulpzaam de medische diensten in Weert gisteren waren, ervoeren we als gevolg van een flinke botsing van mijn vrouw met een glazen tuindeur. Er kwam wat bloed en pijn bij te kijken en we wilden de hulp van onze huisarts inroepen. Die was niet beschikbaar want zij had er een nachtje huisartsenpost opzitten. Dus belden we naar een plaatsvervanger. Een en al bereidwilligheid en we konden meteen komen. In een apart kamertje geplaatst, kwam een vriendelijke, energieke dokter spoedig poolshoogte nemen. Na een kort onderzoek raadde ze aan meteen een KNO-specialist in het ziekenhuis op te zoeken. Daar spoedden we ons naar toe met een verwijsbriefje en nadat er een telefonische afspraak was gemaakt om tussenin geplaatst te kunnen worden. Weer een en al voorkomendheid en werden we weer in een aparte kamer gezet in afwachting van de KNO-arts. Die kwam na een minuut of tien, tegelijk vriendelijk en professioneel, waarbij een onschuldige diagnose uit de bus kwam: geen operatie, gewoon uit zichzelf laten genezen en toch nog een zalfje cadeau.
We vertrokken dus opgelucht met een fijne indruk van de flexibiliteit en behulpzaamheid van huisarts en KNO specialist.

St. Jans Gasdthuis

Ik ben steeds weer onder de indruk van hoe soepel en efficiënt de medische diensten draaien en hoe vriendelijk doctoren, verplegend en administratief personeel zijn.
Het is geen uitzondering, we komen deze houding heel vaak tegen in het dagelijjks leven, maar het verdient om er eens melding van te maken. Toen we thuiskwamen leverde Post NL een pakje van hotel Der Brabander in Duitsland af waar we per abuis wat kleinigheden hadden laten liggen. Meer dan uitstekende service weer!
Wel prettig als het zo kan. Niet voor niets dat de overgrote meerderheid van Nederlanders zo tevreden is met het leven. Zo moeten we het houden!

Met de hoed in de hand ….

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsdienstbaarheid

Moedig worden

bang zijn is een normaal iets

Hieronder volgt een vertaalde samenvatting van het artikel van Mindful Living (hackspirit.com) en Lachlan Brown:’How to be brave: 10 practical steps’

Moed is één van de belangrijkste aspecten van ons bestaan. Het is ook één van de klassieke deugden. Als je veel moed hebt, bereik je meer.

Hieronder staan tien stappen aangegeven hoe je een moediger persoon kunt worden.

1. Erken je angsten. Moed is niet de afwezigheid van angst, maar de kwaliteit om door te gaan ondanks die angst(en)
2. Benoem je angsten. Als je eenmaal geaccepteerd hebt dat je bang bent, is het tijd die angsten beter te begrijpen. De meeste mensen gaan door jaren van vrees zonder te begrijpen wat ze bang maakt.
3. Analyseer je angst. Het merendeel van onze angsten is gebaseerd op labiliteit en onzekerheid. Nagaan waar je bang voor bent, traint je hersens om positief op de gebeurtenis te reageren. Dit maakt de angst meer vertrouwd en minder intimiderend.
4. Vind manieren om de angst te controleren. Als je je meer op je gemak gaat voelen met je angst, kun je die beter aan. Het is dan niet langer een abstract en ontastbaar iets, waar je vrees voor had, het is nu iets dat je kunt benoemen, begrijpen en eventueel controleren. Nogmaals, moed gaat over goed functioneren ondanks de angst. De vrees verdwijnt niet, maar je neemt die voor wat hij is en je verandert het in iets dat je kunt beheersen.
5. Vind rolmodellen. De geschiedenis is vol met mensen die erin geslaagd zijn hun angsten te overwinnen. De steun van een rolmodel kan je moreel sterken. Je hebt daar niet noodzakelijk bekende personen voor nodig, ook familie of vrienden kunnen vaak advies geven, omdat ze dezelfde angsten hebben meegemaakt.


6. Probeer zo positief mogelijk te zijn. Moed is meer dan durf. Moed vraagt flexibiliteit, uithoudingsvermogen en veerkracht. Je kunst angst niet alleen bestrijden door alleen maar stoer te zijn. Ontwikkel mentale veerkracht door continu je negatieve gedachten aan te vallen.
7. Oefen in zelfbevestiging. Perfectionisme is één van de valkuilen van de menselijke ambitie, aangezien een teveel eraan een tol op je geestelijke gezondheid legt en je belet voortgang te maken.
8. Markeer vooruitgang. Het is niet makkelijk om de angsten in je leven te overwinnen en niemand verwacht dat je meteen van nul naar honderd gaat. Begin rustig en voer de snelheid op door van tevoren aangegeven markeerpunten.
9. Overtref je eigen verwachtingen. Loop niet op de zaken vooruit en ben actief Maak gebruik van nieuwe mogelijkheden en zoek naar ervaringen die je anders te bang zou zijn geweest om uit te proberen. Vergroot je comfort zone door innovatie.
10. Blijf moedig! Moed is geen kortstondig project en het is makkelijk op je oude gewoontes terug te vallen. Het is essentieel dat je bij de les blijft en voortgang blijft boeken. Vervolg de weg met zelfvertrouwen en je zult moediger worden, elke dag weer opnieuw!

Hieronder een gedicht over ‘moed’ van Toon Hermans

Ik heb ineens weer moed gevat
Begin van voren af aan
Je vraagt je af hoe gaat zo iets
Waar komt die moed vandaan?
Ik leef weer, lach weer, fluit en zing
Geen zucht meer en geen traan
En ach, die moed, naar wáár hij ging
Komt hij ook weer vandaan.

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsangstmoed

De kracht van vriendelijkheid

De herziene uitgave van Piero Ferruci’s ‘The Power of Kindness’ (2016/2006) is zeer de moeite waard als je vriendelijkheid tegenover jezelf en tegenover anderen, een grotere plaats in je leven wilt geven.

Piero Ferrucci, Italiaan, is een psychotherapeut en een filosoof. Hij was opgeleid door Roberto Assagioli, de oprichter van de psychosynthese. Ferruci zag die stroming als een manier om mensen in staat te stellen zich te concentreren op hun sterke kanten, eerder dan op hun zwakheden en afwijkingen. Dit is ook de benadering van de positieve psychologie in Amerika, waarvan Seligman aan de oorsprong staat.
Piero heeft een groot deel van zijn loopbaan besteed om mensen te helpen een meer bevredigend leven te leiden. Hij heeft een aantal boeken geschreven over onderwerpen die eigenschappen kunnen versterken.

Hij zegt dat ondanks talrijke krantenkoppen over wreedheid, vriendelijkheid niet iets uitzonderlijks is. Integendeel, er worden iedere dag miljoenen vriendelijke gebaren gemaakt. Het stramien van onze levens bestaat uit zorgzaamheid, solidariteit en wederzijdse dienstverlening. Deze kwaliteiten zijn zozeer ingebed in ons dagelijks leven, dat we ze amper opmerken.
In Ferruci’s ervaring als psychotherapeut staat vriendelijkheid centraal. Die eigenschap kan makkelijk aangeleerd en geactiveerd worden. Haar kwaliteiten, zoals warmte, dankbaarheid en vertrouwen zijn hard nodig in onze samenleving. De grootste beloning voor vriendelijke gebaren is het vriendelijk zijn zelf: vriendelijkheid is haar eigen beloning
Hij maakt van vriendelijkheid het beginpunt van veel andere positieve kwaliteiten.

Eén ervan is eerlijkheid. Die eigenschap heeft een hoop gemeen met vriendelijkheid, hoewel die twee soms tegengestelden lijken. Eerlijk zijn, zelfs met het risico om een onplezierige waarheid te vertellen, als dat laatste met intelligentie en tact is gedaan, is het vriendelijkste wat je kunt doen, omdat het je eigen integriteit in ere houdt en in de ander competentie en volwassenheid bevestigt.
Ben voorzichtig in je oordeel en ruim in je begrip, want iedereen is bezig zijn eigen frustraties te behandelen.
De tragische ironie van negatieve gedachten over anderen is dat het eerste slachtoffer degene is, die de gedachten heeft. We doen er goed aan na te gaan waar deze kwaadaardigheid vandaan komt, vaak vanwege een gevoel van isolement, onmacht of onveiligheid.
Een van de kerngegevens van relaties ontwikkelen is dat ons fysieke, emotionele en mentale zijn, invloed op anderen uitoefent. Onze innerlijke wereld bepaalt de aard van onze relaties.


De kunst om contacten te leggen is een talent net als muziek, literatuur en sport. Contact leggen is een essentieel aspect van vriendelijkheid. Waar je contact maakt, vindt je een hart. Contact is een deur waar vriendelijkheid door kan komen

Vergeving is de innerlijke stap om vrede te maken met het verleden. We zijn bang als we vergeven dat we onze identiteit verliezen en ons onzeker gaan voelen. Terwijl als we niet vergeven, het gevoel van woede en verontwaardiging emotionele steun geeft en ons persoontje opkrikt.
Het is makkelijker te vergeven als we ons in de situatie van anderen indenken en als we minder nadruk leggen op oordelen dan op begrijpen. Leren vergeven lijdt tot een radicale transformatie van onze persoonlijkheid.
Vergeven en excuses aanbieden zijn twee kanten van dezelfde munt, ze vragen beide nederigheid en flexibiliteit.

Het gevoel ergens bij te horen, deel te zijn van een groter geheel, waarop we fysiek, mentaal en spiritueel betrokken zijn, is een noodzakelijke factor van ons welzijn.
Hoe groter het aantal vrienden waarop we kunnen rekenen en hoe beter de kwaliteit van deze relaties, des te langer is onze levensduur en des te beter onze gezondheid.
Wij kunnen ervoor helpen zorgen dat anderen zich in-of uitgesloten voelen en dat op verschillende manieren: door onze woorden, onze blik en onze lichaamstaal in het algemeen.
Vertrouwen schenken is een risico. Als we de wereld vertrouwen, kunnen we ontgoocheld raken. Maar het alternatief, geen vertrouwen geven, is nog erger, want als we niets riskeren, gebeurt er ook niets.
Iemand vertrouwen geven is een geschenk. Het machtigt de ander en verruimt zijn of haar mogelijkheden.
Vertrouwen schept intimiteit; het brengt ons dichter bij anderen. Vertrouwen is het hart van een succesvolle relatie.

Mindfulness. Om samen met iemand (in het heden) te zijn is een geschenk. Het geschenk van aandacht, totaal beschikbaar te zijn, is misschien wel het meest waardevolle en benijdenswaardige geschenk voor iemand. Aandacht geeft warmte en bescherming. Het verruimt onze mogelijkheden.
Onverschilligheid is koud en hard. Het heeft een verstorend, depressief effect, dat ons van onze vitaliteit en ons zelfvertrouwen berooft. Aandacht is dus een vorm van vriendelijkheid en gebrek eraan is een ernstige tekortkoming.

Empathie is een voorwaarde voor goede communicatie, samenwerking en sociale cohesie. Het is de beste manier om een relatie op een hoger plan te brengen.
Personen die meer empathie tonen zijn tevredener over het leven, gezonder, minder dogmatisch en meer creatief.
Een ware test voor empathie is vreugde over iemand anders succes.
Er zijn diverse manieren om empathie te ontwikkelen. Lijden is er één van. Verder kennis van, en beoefening van kunst. De gemakkelijkste en meest directe manier is om zich in de situatie van de ander in te leven.
Compassie, mededogen is het uiteindelijke en meest nobele resultaat van empathie. Het verlost ons van zelf- en hebzucht.

De beste houding voor leerzaamheid is nederigheid. En alleen een nederig persoon kan echt vriendelijk zijn.

De deugd van geduld gaat allereerst over het omgaan met moeilijke mensen. Hun diepe wonden beletten dat zij positieve relaties met anderen hebben. Het zijn vaak ongelukkige mensen die onhandig en wanhopig proberen geaccepteerd te worden.
Geduld is de deugd van alle goede leermeesters. Om vriendelijk te kunnen zijn, moeten we tijd beschikbaar maken. En hoe meer we haasten, hoe minder we bereid zijn te helpen.
Een van de beste manieren om de kunst van het wachten te leren, is meditatie.

De ware betekenis van goedgeefsheid, voor de gever, is niet een materieel voordeel, maar een innerlijke revolutie. We worden meer plooibaar en zijn bereid meer risico’s te nemen. Bij gulheid moeten we wel ons verstand gebruiken Veel geschenken zijn ongeschikt en te indringend vanwege motieven van superioriteit, schuldgevoel, morele grootheid, schuldvereffening en afhankelijkheid.

Je kunt ook gul zijn met immateriële zaken en spirituele kwaliteiten. Onze relaties worden bepaald door hoe veel we van onszelf communiceren, door hun onze ideeën en aandacht te schenken.
Gulheid is gecorreleerd met zelfwaardering. Gelukkige mensen hebben de neiging guller te zijn. Het omgekeerde geldt ook: als je gul bent is het waarschijnlijk dat je gelukkiger bent.
Gulheid is een stemmingsverbeteraar. Echte gulheid bestaat uit het geven wat ons het meest dierbaar is. Het is een handeling die ons transformeert.

Respect. De manier waarop we naar anderen kijken is nooit neutraal, want we transformeren wat we zien. Oordelen over anderen is vaak verbonden met de wens voor controle. Tolerantie is een grote deugd, zonder haar is er geen creativiteit en geen liefde.
Als we mensen interessant en speciaal vinden, wordt de wereld stimulerend en open. We ontspannen ons dan ook meer. Anderen waarderen doet ons beter voelen.
Echt respect heeft evenveel van doen met zien als met luisteren. Iedereen heeft iets interessants en origineels te zeggen.
Respect is een noodzakelijke voorwaarde voor de oplossing van conflicten.

Flexibiliteit. Alles verandert. Als je je aanpast, overleef je. Als je je dierbaarste overtuigingen kunt laten varen, ga je open staan voor het nieuwe, voor paradoxen en voor het absurde. Dat is creativiteit.
Waarschijnlijk wordt je vandaag 23 keer gefrustreerd (tien jaar geleden was dat dertien)
Flexibele mensen accepteren zoals het leven is en het is een zegen met hen om te gaan.
De leukste kant van flexibel zijn, en de kant die het meeste met vriendelijkheid van doen heeft, is beschikbaarheid en gastvrijheid.

De essentie van ons geheugen zit niet in het opslaan van informatie, maar in onze gevoelens, in de betekenis die we aan onze herinneringen geven, in relaties, die, omdat we ze herinneren, levend blijven. Door mijn herinneringen bouw ik mijn leven en mijn identiteit op. Ik herinner dus ik ben!

Loyaliteit. Zelfs als andere factoren een rol spelen in vriendschap, is de essentie ervan loyaliteit. Hand in hand met loyaliteit gaan betrouwbaarheid en geloofwaardigheid.
Loyaliteit geeft substantie en kracht aan vriendelijkheid

Dankbaarheid. Als we dankbaar zijn valt onze verdediging weg en laten we zien wie we echt zijn. Dankbaarheid is per definitie anti-heroïsch. Het hangt niet af van moed, sterkte of talent.

Dankbaarheid is niet alleen een factor in ons geluksgevoel, maar ook in onze gezondheid en productiviteit.
Dankbaarheid zien we makkelijk over het hoofd, maar het is ook makkelijk opgeroepen. Tegenover mensen voor wie we dankbaar zijn, voelen we ook dikwijls een zekere reserve, bijvoorbeeld bij ouders.
Dankbaarheid is niet alleen een uitzonderlijke gebeurtenis, het is ook een basisgevoel. En terwijl ondankbaarheid koelte en afstand betekent, geeft dankbaarheid warmte, openheid en intimiteit. Het leven wordt er veel makkelijker door.

Dienstbaarheid. Er is een enorme variatie aan mogelijkheden om andere mensen zich beter te laten voelen.
Dienstbaarheid loont voor degenen die dienstbaar zijn en niet alleen voor degenen die die ontvangen. Anderen van dienst zijn brengt het beste in ons naar voren. Het brengt een fundamentele verandering in ons teweeg, waarbij we onszelf transcenderen. Het is de sleutel naar onze eigen vrijheid.
Vriendelijkheid uit eigenbelang is beter dan ongeïnteresseerde botheid. Degenen die pretenderen vriendelijk te zijn, gaan vaak zo veel voordelen in die houding zien, dat ze daarna echt vriendelijk worden.
Dienstbaarheid is niet alleen wat je doet, maar ook wat je bent.

Vreugde, althans een positieve, optimistische houding is het hart van vriendelijkheid. Je kunt niet vriendelijk zijn als je niet tenminste een beetje opgewekt bent.
Als we vreugde zoeken, zijn we veel positiever en staan we meer open voor anderen. Als we gelukkig zijn, zijn we ook altruïstischer.

En verwant aan geluk is humor. Humor maakt ons creatiever, versterkt ons immuunsysteem, verlaagt onze bloeddruk en vermindert spanning
Vaak zijn we bang om gelukkig te zijn. Allereerst denken we soms dat we het niet verdienen. Verder komt het als frivool over met zoveel ellende in de wereld. Anderen zouden ons ook kunnen benijden en we zouden ons daardoor apart en geïsoleerd kunnen voelen. Misschien ook dat het geluksgevoel niet blijft duren. Tenslotte zou teveel geluk ons uit het lood kunnen slaan. Er is ook een belangrijke aarzeling te overwinnen dat door onze eigen vreugde te zoeken, we die bij anderen weghalen. Denk evenwel aan het Nederlandse spreekwoord: ’Door te delen met anderen, halveer je smart en verdubbel je vreugde!

Conclusie
Ontelbaar zijn de mogelijkheden om je vriendelijk te gedragen en iedereen is vriendelijk op zijn of haar eigen manier. We moeten voor onszelf de meest geschikte manier vinden en ontwikkelen
Vriendelijk zijn is een standpunt bepalen, een principe en een manier van leven. Vriendelijkheid en de goede wil van velen zijn een krachtbron, een energie, die op gelijk niveau staat met olie, water wind en zonne-energie.

De meest verstandige manier om onze belangen te bevorderen, onze vrijheid te vinden en ons geluk te zoeken, is vaak niet om eigenbelang rechtstreeks te zoeken, maar naar de belangen van andere mensen te kijken, om andere mensen te helpen bevrijden van angst en pijn en bij te dragen aan hun geluk. Uiteindelijk is het allemaal heel eenvoudig: Er is geen keuze tussen vriendelijk zijn voor jezelf en vriendelijk zijn tegenover anderen. Het is hetzelfde!

Geplaatst opAuteurFrank CarisCategorieënnieuws

Eerlijkheid

               Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel!

           Pinnochio’s leugentje

Wat is waar? Er zijn diverse typen waarheid: een religieuze waarheid die de mysteries van het leven en van de dood probeert te beantwoorden en een wetenschappelijke waarheid, die bewijzen voor veronderstellingen probeert te vinden op basis van onweerlegbare feiten. Soms staan deze twee waarheidsbenaderingen op gespannen voet, zoals in het ontstaan van het leven, in andere gevallen staan ze naast elkaar of vullen ze elkaar aan. Het lijkt er heden ten dage op dat er nog meer waarheden zijn: persoonlijke waarheden en zelfs fictieve waarheden.

In ons dagelijks leven hebben we continu met waarheid te maken, in het bijzonder in de vorm van integriteit en eerlijkheid. En ook daar ligt het niet simpel. Liegen bijvoorbeeld wijkt af van de waarheid. Toch is het soms wenselijk om een leugentje ‘om bestwil’ te gebruiken om een ander of jezelf uit een benarde situatie te redden. De deontologische ethiek van Immanuel Kant zegt dat je nooit een leugen om bestwil mag gebruiken, zelfs niet als het om een mensenleven gaat. De utilistische ethiek van Jeremy Bentham en John Stuart Mill denkt daar veel soepeler over en heeft als ethische maatstaf het grootste nut voor het grootste aantal mensen. Het lijkt erop dat leugentjes om bestwil een nuttig, zo niet noodzakelijk smeermiddel zijn in de dagelijkse omgang met anderen en dat er weinig of geen objectieve maatstaven voor het gebruik ervan bestaan.

Waarheid en eerlijkheid zijn ook nauw verbonden met integriteit, zich niet laten corrumperen. Corruptie heeft door de geschiedenis heen bestaan en speelt ook nu een niet onbelangrijke rol in het maatschappelijk leven. Er bestaan diverse vormen, variërend van directe omkoperij tot de vagere netwerkcorruptie.

voor wat, hoort wat

Er wordt momenteel ernstig werk gemaakt van het aanpakken van corruptie, in Nederland zelf, en in organisaties als de Europese Unie, de OESO, de Groep van Twintig en de Verenigde Naties. Maatschappelijke verbanden zoals Oxfam/Novib en het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten maken stevige bijdragen zoals de Panama en Paradise Papers over belastingparadijzen hebben laten zien.
De oprichting van het Klokkenluidershuis bij ons is ook een stap in de goede richting. In Nederland moet er nog meer gebeuren, want we staan internationaal nog steeds bekend als een belastingparadijs.

Er is momenteel ook het nodige te doen over eerlijkheid in de media, met name nepniews. Een groot deel van het informatiemateriaal op de sociale media lijkt van dien aard te zijn.
Het is vooral in de Amerikaanse media en politiek dat oneerlijkheid momenteel op de voorgrond treedt, met ruim gebruik van ‘fake news’. We lijken momenteel een Amerikaanse president te hebben die zijn sporen in een duistere wereld van real estate, handel en media verdient heeft en nu maffiose praktijken op de politiek loslaat. Hij lijkt een schrikbarend tekort aan moreel bewustzijn te bezitten, bestaande regels aan zijn laars te lappen en met leugen en macht zijn gelijk probeert te krijgen.
‘Fake news’ wordt met opzet verspreid om tegenstanders te overdonderen of in diskrediet te brengen. Afgezien van oorlog, revolutie lijkt deze benadering de laagste te zijn die er in openbaar bestuur bestaat. Mogelijk geeft dit een kortstondige overwinning, maar de gevolgen op lange termijn kunnen catastrofaal zijn. Voortgang in de maatschappij is voor een groot deel mogelijk gemaakt door onderling vertrouwen, in verbaal of schriftelijk formaat. Als partners niet meer op elkaar kunnen vertrouwen en brute macht de overhand krijgt, zal voortgang geremd worden.

Op 12 mei jongstleden hield Michael Bloomberg, oud-burgemeester van New York, een toespraak op de Afstudeerdag aan de Rice University. En hij had het over een erecode , waarbij eer en eerlijkheid twee kanten van dezelfde munt zijn. Om eerbaar te zijn, moet je eerlijk zijn en dat betekent eerlijk spreken en eerlijk handelen, zelfs wanneer het vraagt dat je je fouten toegeeft – en de consequenties ervan moet nemen. In 2016 was het woord van het jaar ‘post-truth’ en in 2017 kregen we de uitdrukking ‘alternatieve feiten’. In wezen betekenen ze allebei: omhoog kan omlaag zijn en zwart kan wit zijn. Waar kan onwaar betekenen en gevoelens kunnen feiten zijn.
Tegenwoordig zien volgens Bloomberg velen op het hoogste machtsniveau de naakte waarheid als een bedreiging. Ze zijn er bang voor. Ze ontkennen en vallen die aan. En zo bevinden we ons temidden van een epidemie van oneerlijkheid en een eindeloze golfvloed van leugens.


De trend van gekozen politici om alternatieve realiteiten te promoten – of ze bij anderen toe te juichen – is volgens hem een van de ernstigste bedreigingen van de democratie. Vrije samenlevingen zijn afhankelijk van burgers die inzien dat bedrog in regeringen niet iets is om je schouders over op te halen.
Soms is het misbruik van macht, soms is het een vorm van corruptie en soms is het beide. Als er niets tegen deze misbruiken gedaan wordt, worden de instituties die onze rechten beschermen en in stand houden, uitgehold , en de deur geopend voor tirannie en fascisme. Wanneer gekozen politici denken dat ze boven de waarheid staan, zullen ze ook handelen alsof ze boven de wet staan. En als we oneerlijkheid toestaan krijgen we criminaliteit, een formule voor ineenstorting en nationale teruggang.
Dus er moet tegengas gegeven worden. Door vooraanstaande politici en andere vooraanstaande personen, door publieke instanties, kerkgemeenschappen, maatschappelijke instanties en, last but not least, individuele burgers. Recente praktijken van sommige kranten en instellingen om ‘feitencheckers’ te handhaven is een welkom systeem. Overwogen zou dienen te worden om personen en instellingen een publieke eerlijkheidsindex toe te kennen. En door welwillende burgers die de verworvenheden van de democratie, de verlichting en het humanisme willen verdedigen. Daar horen de meesten van ons bij en we hebben de persoonlijke uitdaging en plicht steeds gerechtigheid, integriteit, waarheid en eerlijkheid te verdedigen. Als verdediging van onze waardigheid als mens en als bescherming van onze toekomst.

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagseerlijkheidfake newsMichael Bloombergnepnieuws

Verlichting en vooruitgang

‘Verlichting’ is de naam voor een periode, waarin de moderne filosofie aanvangt. René Descartes wordt er als aartsvader van gezien.

Filosoof en wiskundige tegelijk wilde hij de wetenschap door middel van de rede, een nieuw fundament geven. Andere bekende filosofen uit die periode zijn Blaise Pascal, Spinoza en Immanuel Kant. De verlichting bestrijkt grofweg de periode 1740 – 1800.
Het onderliggende principe van de verlichting is vrijheid van denken en van meningsuiting; haar vier thema’s zijn: rede, wetenschap, humanisme en vooruitgang.

In eerdere blogs hebben we Steven Pinker genoemd die opzien baarde met zijn bestseller ‘Ons betere ik’. In dat boek toont Pinker aan dat, ondanks dat velen dat niet zo ervaren, we als mensheid ons steeds minder gewelddadig gedragen. Agressie, wraak en sadisme blijken het in toenemende mate af te leggen tegen empathie en zelfbeheersing.
In zijn nieuwe boek ‘Enlightenment now’ (Verlichting nu) breekt Steven een lans voor de vooruitgang die de Verlichting ons gebracht heeft. In een serie heldere grafieken toont hij aan dat er op wereldniveau op veel terreinen grote vooruitgang is geboekt.
Enkele voorbeelden hiervan:
Sinds de opkomst van de Verlichting is de gemiddelde levensverwachting in de wereld gestegen van 30 naar 71 jaar en in de meest ontwikkelde landen zelfs naar 81 jaar. De kindersterfte in de meest ontwikkelde delen van de wereld bedroeg rond 33%, terwijl die nu zelfs in de armste landen maar 6% bedraagt (nog steeds teveel natuurlijk). De pokken bijvoorbeeld zijn uitgeroeid terwijl die in de 20ste eeuw alleen al 300 miljoen mensen deed overlijden of misvormen.
De wereld is vandaag ongeveer 100 keer rijker dan twee eeuwen geleden. Het deel van de mensheid dat in uiterste armoede leeft is van 80 naar minder dan 10% gedaald en extreme armoede zou binnen afzienbare tijd wel eens helemaal uitgeroeid kunnen worden. Een eeuw geleden besteedden de rijkere landen 1% van hun rijkdom aan het onderhouden van kwetsbare groepen, terwijl dat nu ongeveer een kwart is.
Oorlog tussen landen is bijna uitgebannen. Er worden meer mensen vermoord dan er sterven door oorlog. Hij geeft aan dat het aantal slachtoffers van terrorisme niet in verhouding staat met de media hype erover: 38.422 over de hele wereld in 2015, terwijl er in de V.S 44 en in west Europa 175 slachtoffers waren. Oorlogsslachtoffers waren er dat jaar 97.000 (wereld), 28 (V.S.) en 5 (West Europa). Voor moorden waren de cijfers respectievelijk: 437.000, 16.000 en 4000, dodelijke slachtoffers van verkeersongelukken 1.250,000, 35.000 en 19.000. Behalve voor moorden is het in westerse landen op alle terreinen steeds veiliger geworden. Zelfmoorden zijn ook nog talrijk: per jaar wereldwijd zo’n 800.000 en meer dan 40.000 alleen al in de V.S. Dit heeft voor een groot deel te maken met geestelijke gezondheid en gelukbeleving. Bijna 300 miljoen mensen wereldwijd zijn depressief.
Het mensdom is niet alleen gezonder, rijker en veiliger, maar ook vrijer. In het begin van de 19de eeuw leefde 1.5% van de mensen onder een democratisch bewind, tegenwoordig twee derde van de wereldbevolking. Verder hebben vrouwen bijna overal hetzelfde stemrecht als mannen, wetten tegen homoseksualiteit zijn grotendeels afgeschaft en houdingen ten aanzien van minderheden, vrouwen en homo’s zijn toleranter. Haatmisdaden, geweld tegen vrouwen en mishandeling van kinderen nemen overal systematisch af, evenals kinderarbeid.
De mensen zijn ook beter onderricht, geïnformeerd en intelligenter. In het begin van de 19de eeuw kon 12% van de mensheid lezen en schrijven, nu is dat 83 % en vrouwen hebben hun achterstand op mannen bijna ingehaald.
Amerikanen werken 22 uur minder dan vroeger, hebben drie weken betaalde vakantie, spenderen per week 43 uur minder aan huishoudelijk werk (vroeger 58, nu 15) en spenderen nu slechts een derde van hun inkomen aan essentiële levensbehoeften, terwijl dat vroeger bijna twee derde was. Door de vrije en positieve besteding van extra tijd en inkomen zijn de mensen gelukkiger geworden.
Steven pinker is geen dromer, hij ondersteunt zijn meningen met feitelijke gegevens. Hij toont aan dat de afgelopen twee en een halve eeuw de mensheid enorme vooruitgang heeft geboekt dank zij de rede, de wetenschap en het humanisme. Er is, erkent hij, nog het nodige te doen op het gebied van ziekte en sterfte. Meer dan twee miljard mensen leven nog in een dictatuur. Een vijfde van de wereldbevolking heeft geen basisonderwijs genoten en bijna een zesde is analfabeet.
Zo is vooruitgang nu eenmaal zegt Pinker, we worden voortgestuwd door vernuft, sympathie en constructieve instanties en we worden afgeremd door de donkerder kanten van de menselijke natuur en de wet van de entropie (wanorde). Maar de balans is in extreem positief en de Verlichting met zijn gebruik van rede, wetenschap en humanisme kan de resterende problemen helpen oplossen. Onder de miljard extreem armen, die er nog zijn, zitten waarschijnlijk zo’n miljoen genieën, een potentieel reservoir van vooruitgang, net als bij de vrouwen. 
Pinker noemt zichzelf geen ‘optimist’, maar een serieuze ‘possibilist’. Henk Smeijsters, filosofisch cultuurhistoricus, schaarde Pinker in zijn NRC artikel van zaterdag 13 mei ‘Doemdenkers en optimisten kunnen van elkaar leven’ (Opinie en Debat) onder de optimisten, samen met de Zweedse globaliseringsadept Johan Norberg (Vooruitgang), de Vlaamse filosoof Maarten Boudry (De redelijke optimist) en de Nederlandse ‘goed nieuws-journalist’ Ralf Bodelier (World’s Best News). Hun tegenpolen zijn Bas Heijne, Hermann von der Dunk (De wereld als getal), Panka Mishra (Age of anger), Yuval Noah Harari (Homo deus) (zie later), René ten Bos (Dwalen in het antropoceen) en Philip Blomm (wat op het spel staat).
Sinds samenlevingen sterke vooruitgang hebben geboekt, hebben ze nu hun zinnen gezet op de grotere uitdaging van klimaatbeheersing en nucleaire e. Het aantal nucleaire wapens is met 85% verminderd. De opwarming van de aarde is nog een ernstig probleem, maar er is goede hoop dat het Klimaatverdrag van Parijs daar een oplossing voor zal vinden.
Interessant om hier weer Yuval Noah Harari te vermelden die in zijn ‘Homo Deus’ aangeeft de positieve mening van Pinker over gemaakte vooruitgang te delen. Harari verwacht dat levensverlenging/onsterfelijkheid, geluk en ‘opwaardering van de mens’ (Homo Deus) waarschijnlijk de drie volgende grote projecten zijn waarmee de mensheid en de wetenschap zich gaan bezig houden.
Er zijn risico’s dat de beginselen van de Verlichting hindernissen op hun weg vinden, zoals een afzwakking van economische groei in rijke landen, de opkomst van het populisme en religieus fanatisme. Maar de fundamentele verworvenheden van de laatste twee en een halve eeuw zouden moeilijk teniet gedaan kunnen worden.Er zijn talloze systemische krachten die de evolutie gaande zullen houden: mobiliteit, connectiviteit, onderwijs en urbanisatie, evenals de pressie van vrouwen en minderheden voor hun emancipatie.
In feite zegt hij is ons morele en spirituele wereldbeeld gebaseerd op de wetenschap. De combinatie van wetenschappelijke principes met enkele andere overtuigingen – dat we allemaal ons eigen welzijn nastreven en dat we sociale wezens zijn die met elkaar omgaan en gedragscodes kunnen onderhandelen – heeft tot een moraliteit geleid, het humanisme, dat de bloei van menselijke en andere levende wezens bevordert. Dit humanisme is in feite de ethiek geworden van moderne democratieën, internationale organisaties en ruimdenkende religies. Humanisme is ook de morele code waar mensen naar convergeren in gevallen dat ze ethisch rationeel willen handelen, cultureel sterk verschillen zijn en door omstandigheden gedwongen zijn samen te leven.
Veel van ons vroegere geloof heeft plaatsgemaakt voor de rede, zoals op het gebied van schepping en evolutie. Het blijft voor een deel van de mensheid een uitdaging om rede en geloof te combineren, vooral voor diep religieus opgevoede mensen. In vroeger tijden werd in Europa het hele leven bepaald door religieuze geboden en verboden. Een groot deel van de betrokkenen, mogelijk het overgrote dee,l kon daar tevreden of gelukkig mee leven en het religieuze kader bood veel spirituele en sociale steun. Er heeft ondertussen een aardverschuiving plaats gevonden op religieus gebied en terwijl er velen nog in iets geloven, wordt er weinig gepraktiseerd. Het religieuze wereldbeeld is voor de meesten sterk afgezwakt of verdwenen. Het is verbazingwekkend te constateren dat de mensen tegenwoordig minstens even gelukkig zijn als vroeger. En verheugend om ook vast te kunnen stellen dat morele houdingen in het algemeen er zeker niet op achteruit zijn gegaan. Dit is niet bedoeld om de vroegere religieuze situatie negatief te beoordelen. Integendeel, ze heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het huidige, hoge geluks- en ethische niveau. Maar de balans is bij ons sterk verschoven naar het rationele humanisme.

niet of ….. of…, maar en….. en!

P.S. ‘Enlightenment now’ kun je in een Engelstalige hardcover krijgen voor rond de 15 euro. In de vorm van een E-boek is de prijs 11.99. De Nederlandstalige versie ‘Verlichting Nu’ is als hardcover beschikbaar voor 45 euro.

.
.Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsenlightenmenthumanismePinkerredeverlichtingwetenschap

Werelddag van de Persvrijheid, 2018

Vorige blog hebben we ‘het boek’ in het zonnetje gezet. Nu is het de beurt aan een verwant onderwerp, namelijk persvrijheid. In ons land en in andere Europese landen is er grote persvrijheid: we krijgen doorgaans vrijelijk te horen en te zien wat er zoal in ons land en op de wereld gebeurt. Daar zorgen onze journalisten en media voor. We zijn dan ook geneigd het belang van die vrijheid te onderschatten. We zijn gewend kritiek, en soms lof, te horen, lezen en zien over nationaal, provinciaal en lokaal bestuur en over reilen en zeilen in andere sectoren en landen. De informatie die geleverd wordt door vrije media is essentieel voor onze democratie, vooral informatie uit onderzoekjournalistiek. De Panama en Paradise Papers over belastingparadijzen zijn er een goed voorbeeld van. Als je niet weet hoe de vork aan de steel zit, als er geen journalisten en media zijn die kritisch nieuws leveren, hoe kun je dan democratie beoefenen, politiek tegenspel leveren en de regering zo nodig voor het blok zetten? Er zijn aardig wat landen waar deze vrijheid niet bestaat. Journalisten zonder Grenzen (Reporters without Borders) stelt jaarlijks een index van landen op, gerangschikt naar hun persvrijheid. De index voor 2018, onder de titel ‘Haat tegen journalisme bedreigt democratieën’, is net uit. Nederland staat op een eervolle derde plaats. In slechts een vijfde van de wereld geldt totale persvrijheid.

     21%, nog een eind te gaan!

Persvrijheid hangt sterk samen met de bescherming van de media en van journalisten. Dictatoriale en corrupte regeringen, foutief opererende bedrijven, de georganiseerde misdaad en anderen willen vermijden dat hun foute operaties aan het licht worden gebracht en proberen het werk van onafhankelijke journalisten te belemmeren of te verhinderen. In de afgelopen tien jaar zijn er meer dan 800 journalisten en mediapersoneel vermoord en het merendeel ervan waren geen oorlogscorrespondenten. Aanvallen op media personeel worden vaak uitgevoerd in conflictvrije omgevingen door de georganiseerde misdaad, knokploegen, veiligheidspersoneel en zelfs de lokale politie, waarbij journalisten het meest kwetsbaar zijn. Deze aanvallen betreffen zowel moord, ontvoering, intimidatie, illegale arrestatie en opsluiting. De moorden in Slowakije en Malta van journalisten die daar onderzoek naar corruptie deden, zijn recente voorbeelden.

Daphne Caruana Galizia, slachtoffer in Malta

De meeste misbruiken tegen media personeel worden niet onderzocht en bestraft. Deze straffeloosheid houdt de geweldscyclus tegen journalisten en media personeel gaande. De zelfcensuur die daaruit voortvloeit onthoudt informatie aan de samenleving en heeft een negatieve invloed op de persvrijheid. De moorden op journalisten en de straffeloosheid ervan hebben een directe invloed op de pogingen van de V.N. om vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling te promoten.
Gezien het overweldigende politieke en maatschappelijke belang van de persvrijheid moet het niet verbazen dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 1993 3 mei als internationale Dag van de Persvrijheid heeft uitgeroepen. Deze Dag dient om bewustzijn te kweken voor het belang van persvrijheid, en regeringen eraan te herinneren hun plicht te vervullen ten aanzien van het gerelateerde artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

UNESCO zal op 3 en 4 mei deze 25ste verjaardag van de World Press Freedom Day organiseren in samenwerking met de regering van Ghana. Het thema dit jaar is: ’De macht onder controle houden: media, rechtvaardigheid en recht’. Het symposium bestrijkt onderwerpen als media en transparantie van het politieke proces, de onafhankelijkheid van de media, de verantwoording van overheidsinstanties naar het publiek, huidige uitdagingen en het veilig stellen van online persvrijheid.
Naast het hoofdgebeuren in Accra worden er zo’n 100 andere evenementen wereldwijd opgezet.
UNESCO onderstreept sinds 1997 jaarlijks de persvrijheid door op deze dag de Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid uit te reiken. De prijs werd genoemd naar Guillermo Cano Isaza, de redacteur van de Colombiaanse krant El Espectador, die vanwege zijn uitgebreide berichtgeving over de drugsbaronnen in het land op 17 december 1986 werd vermoord in Bogota.

Egyptian photojournalist Mahmoud Abu Zeid, is uitgekozen als de winnaar van de 2018 Press Freedom Prize.

Ook in Nederland wordt de Dag van de Persvrijheid gevierd. In onze grondwet staat artikel 7 bekend als de ultieme vrijheid alles te mogen zeggen en schrijven wat je wil.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (nvj.nl) organiseert op drie mei in

Beeld en geluid, Hilversum

het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum het ‘Festival van het Vrije Woord’ met als thema: ‘Hoe waarborgen we persvrijheid in het digitale tijdperk?’ De Amerikaanse schrijver en journalist Franklin Foer is hoofdspreker op deze Internationale Dag van de Persvrijheid. Hij schreef onder andere het boek ‘Ontzielde Wereld’, waarin hij waarschuwt voor het gevaar van bedrijven zoals Facebook en Google die de democratie bedreigen.

Een hoog niveau van persvrijheid zoals in Nederland is een groot goed. Dan is nog alles niet noodzakelijk perfect in de nieuwsvoorziening. Het nieuws moet ook op waarheid berusten en tegenwoordig strooit ‘fake news’ roet in het eten. Verder dienen de media niet alleen onafhankelijk maar ook onpartijdig te zijn. Van het laatste hebben de meeste Nederlandse media last, omdat ze vaak Angelsaksische en Hasbara houdingen en meningen overnemen.
Een probleempje is ook de spreiding van het nieuws: teveel sensatie, te weinig opbouwend, te kortstondige aandacht en selectiviteit van onderwerpen. Waarom bijvoorbeeld is er zelden informatie over het menselijk wel en wee in Rusland in plaats van staats- en systeeminformatie? Dat zou een goede manier om verstandhouding te kweken in plaats van steeds op het land af te geven. Gelukkig hebben we kunnen constateren dat een ander element van nieuwsgaring in Nederland goed werkt zoals we pas gezien hebben met de documenten over het afschaffen van de dividendbelasting: toegang tot officiële documenten.
Laatstelijk is er de band met vrijheid van meningsuiting. Als burgers hebben we toegang tot de media, niet alleen consumptief, maar potentieel ook productief via reacties zoals ingezonden brieven en artikelen. We hebben niet alleen het recht maar ook een zekere verplichting onze meningen uit te dragen. Een goede manier om als burger aan de democratie deel te nemen.

Geplaatst opAuteurFrank CarisCategorieënblogTagsDaphner Caruana GaliziaMahmoud Abu Zeidmediapersvrijheid

Wereld Boeken Dag (23 april)

Lezen, vooral het lezen van boeken, brengt je een indrukwekkend aantal voordelen: het ontspant, het verbetert je vocabulaire, stimuleert je verbeelding, levert nieuwe ideeën, verbetert je concentratievermogen, versterkt je geheugen, slijpt je taalvaardigheden, verrijkt je kennis en maakt je slimmer en interessanter. Bekende mensen, zoals Bill Gates, raden dan ook aan regelmatig een boek ter hand te nemen

Traditioneel hebben we een groot deel van onze kennis uit boeken opgedaan, en nog. Nu wordt het digitale medium belangrijker, alsnog vaak gepresenteerd in de vorm van een boek. Het is dan ook geen wonder dat de uitvinding van de boekdrukkunst in de vijftiende eeuw als een mijlpaal in de ontwikkeling van de mensheid wordt gezien. Gezien het belang van het boek, moet het niet verbazen dat het ook wereldwijd een erkenning heeft gekregen.
De Wereld Boeken Dag dan is een internationale, door de VN organisatie UNESCO vastgestelde dag. Hij is ingesteld in 1995, om het lezen, het publiceren en het beschermen van intellectueel eigendom te stimuleren door middel van auteursrecht.
De datum 23 april werd gekozen omdat die dag in Spanje al sinds 1923 in het teken stond van boeken. Op die dag werd de schrijver Miguel de Cervantes ge-eerd. Een andere reden om 23 april als datum te kiezen was omdat dit de sterfdag was van William Shakespeare en Miguel de Cervantes, allebei in het jaar 1616. Sinds 1995 wordt tijdens de Wereld Boeken Dag jaarlijks in meer dan 100 landen aandacht besteed aan de magische kracht van boeken en lezen. Een wereldwijde eerbetoging aan boeken en schrijvers die bruggen slaan tussen heden en verleden en tussen verschillende generaties en culturen. Het boek is een prachtige uitvinding geweest voor het delen en verspreiden van ideeën over ruimte en tijd, en een potente kracht voor het uitroeien van armoede en het opbouwen van vrede.

Geletterdheid is de brug tussen misère en hoop – Kofi Annan

Zoals de Directeur-generaal van UNESCO het in haar boodschap voor 23 april zegt: boeken eren is het vieren van activiteiten, schrijven, lezen, vertalen, uitgeven, die individuen helpen zichzelf te ontwikkelen. Op een fundamentele manier is het ook de vrijheden vieren die daartoe in staat stellen. Boeken bevinden zich op het snijpunt van enkele belangrijke menselijke vrijheden, vooral de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de drukpers. Die vrijheden zijn fragiel. Ze hebben te maken met een groot aantal uitdagingen, van het betwisten van copyright en culturele diversiteit tot aan fysieke bedreigingen van schrijvers, journalisten en uitgevers toe. In veel landen zijn deze vrijheden beknot, zelfs nu nog, wanneer scholen worden aangevallen en manuscripten en boeken vernietigd. Het is de plicht, zo zegt Directeur-Generaal , om deze vrijheden overal ter wereld te beschermen en om lezen en schrijven te promoten om ongeletterdheid en armoede te bestrijden en de fundamenten van de vrede te versterken.


Er zijn feestelijke activiteiten overal ter wereld op die dag. Een grote festiviteit zal op het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs plaats vinden in samenwerking met uitgeverijen, boekhandelaren en bibliotheken, om een beter idee te krijgen van ieder van de dertig artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM), het 1948 VN geschenk aan de mensheid. Dit jaar vieren UNESCO en de hele VN-familie de 70ste verjaardag van de UVRM. Deze verklaring bevat onder meer het recht op meningsvrijheid en het recht om de voordelen te genieten van wetenschappelijke vooruitgang. Uit deze rechten komt de vrijheid om te publiceren voort, voor het eerst vorm gegeven in de 1950 Conventie van Florence, waarin UNESCO tot samenwerking tussen landen oproept in alle takken van intellectuele activiteit.

Sinds 2000 heeft deze internationale dag tot een ander initiatief geleid, met name de aanwijzing van een tijdelijke wereldhoofdstad van het boek. Ieder jaar kiezen UNESCO en de internationale organisaties van uitgevers, boekhandelaren en bibliotheken deze hoofdstad voor de duur van een jaar. Voor 2018 is Athene gekozen, vanwege de kwaliteit van zijn activiteiten, die ondersteund worden door de hele boekindustrie. De bedoeling is om boeken toegankelijk te maken voor de hele stadsbevolking, inclusief migranten en vluchtelingen. Het programma omvat bijeenkomsten met schrijvers, vertalers en illustratietekenaars; concerten; thematische tentoonstellingen; poëzielezingen en workshops voor uitgeverij-professionals.

Niet iedereen kan lezen. Volgens de Wereld Blinden Unie is ongeveer 1 op de 200 mensen blind, in totaal zo’n 39 miljoen. Een verdere 246 miljoen mensen hebben sterk gereduceerd zicht. Deze groep heeft toegang tot ongeveer 10 % van het leesmateriaal. Drie tot vijf procent van schoolkinderen heeft vanwege dyslexia speciale faciliteiten en ondersteuning nodig om te kunnen lezen.

De Wereld Boeken Dag was in Nederland tot enkele jaren geleden vrijwel onbekend, in tegenstelling tot andere Europese landen. Sinds 2002 wordt de Wereld Boeken Dag in Nederland georganiseerd door Stichting ‘Read to Grow’ (Lezen voor Ontwikkeling). (http://www.readtogrow.eu/nl/). Dit met als doel om de aandacht te vestigen op de schaarste en het belang van goede boeken en leesmateriaal in ontwikkelingslanden. In Nederland vinden we het vanzelfsprekend dat boeken voor ons beschikbaar zijn. Hierdoor hebben we veel mogelijkheden om onszelf te ontwikkelen. Voor de meeste mensen in ontwikkelingslanden is de toegang tot boeken een stuk minder vanzelfsprekend. Om ook deze mensen een kans te geven hun potentiële kwaliteiten te ontwikkelen, schenkt Read to Grow boeken aan kleinschalige projecten in ontwikkelingsgebieden. De stichting werkt daarbij samen met 225 partner organisaties in 64 ontwikkelingslanden.
In samenwerking met UNESCO Centrum Nederland en het UNESCO hoofdkantoor in Parijs heeft Read to Grow besloten om de World Book Day te gebruiken als datum voor het inzamelen van boeken. Jaarlijks doen de leerlingen van internationale scholen en tweetalige scholen in Nederland mee met de Wereld Boeken Dag Actie, welke elk jaar gehouden wordt rond Wereld Boeken Dag. Daarnaast nemen jaarlijks tientallen Nederlandse middelbare en internationale scholen deel aan een actie om goede Engels- en Franstalige boeken te verzamelen voor projecten in ontwikkelingslanden.
Elk jaar wordt er ook een prijs, de World Book Day Award, uitgereikt aan de school welke het meeste aantal boeken per leerling verzamelt. In 2015 was dit de American International School uit Rotterdam en in 2016 de International School of Eindhoven.

                       Read to Grow

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsUNESCOWereld Boeken Dagwereldhoofdstad van het boek

Sleutelfiguur

                     spil

Dit is de vertaalde titel van een boek van Seth Godin, wereldwijd bekende schrijver voor het promoten van projecten en ideeën. In ‘Linchpin”(Spil of Sleutelfiguur) (2011) richt hij zijn aandacht op de promotie van het individu en legt hij uit hoe iemand grootse prestaties kan leveren. Vroeger zo zegt hij, waren er twee teams in elke onderneming: de leiding en de mensen op de werkvloer. Nu is er een derde team zegt hij , dat van de ‘spillen’. De ‘spil’ is iemand waar alles om draait, die orde in chaos kan scheppen, improviseren, verbinden, scheppen en dingen aan de gang krijgen. Spillen zijn de onmisbare bouwstenen van toekomstige hoogwaardige organisaties. Deze lieden bedenken wat er gedaan moet worden als er geen voorschriften zijn. Ze enthousiasmeren en dagen hun klanten en collega’s uit. Ze houden van hun werk, geven het beste van wat ze in zich hebben en maken van iedere dag een kunstwerk.

In de traditionele opstelling was je een radertje in het bedrijf of het sterk gereglementeerde maatschappelijk leven. Je werd strak opgeleid, was gehoorzaam en volgde de voorschriften van hogerhand. De overgang van het traditionele patroon naar een nieuwe samenleving heeft ons leven op zijn kop gezet. Je kunt nu tot op zekere hoogte een keuze maken. Je kunt kiezen om volgens het oude patroon te leven of je kunt kiezen je eigen pad te volgen. De minst geschikte manier is om te conformeren en een nummer te blijven. De beste manier om onmisbaar te worden en in de nieuwe economie te floreren is om opmerkelijk, inzichtelijk en een kunstenaar te zijn.

Om zo’n onmisbare spil te zijn moet je hard werken. Die arbeid is niet fysiek. Je moet bevlogen zijn, je inzetten voor taken die volwassenheid, toewijding en authenticiteit vragen en je moet het om de goede redenen doen. Spillen zijn genieën, kunstenaars en gevers van geschenken. Zij nemen hun humaniteit mee naar het werk. En ze hebben de moed om een verschil te maken. De huidige arbeidsmarkt vraagt mensen die humaan zijn, sterk verbonden en volwassen, mensen met passie en energie, die de dingen zien zoals ze zijn, prioriteiten kunnen stellen en onbevreesd kunnen beslissen. Flexibel tegenover verandering, veerkrachtig tegenover verwarring. Al deze kenmerken zijn keuzes, geen talenten en zijn dus vrijelijk beschikbaar. Het verschil tussen een nummer en een spil is grotendeels een kwestie van houding, niet van leren.

lef hebben

Iedereen heeft een genie in zich, een god om met de wereld te delen. Het zou spijtig zijn die tegen te houden vanwege angst, want het staat vast dat je alles kunt veranderen. Als je je daarvoor inzet!
De mensen die de vrijheid hebben zich op het werk te ontplooien, zullen tot grote hoogten stijgen. Wanneer ze zich realiseren dat ze niet als een nummer behandeld worden, maar vertrouwen in vrijheid hebben, nemen ze de uitdaging aan en bloeien ze op. Als waardering voor dat respect en vertrouwen zullen spillen hun vrijheid en macht niet misbruiken. Ze zullen nog harder gaan werken, langer blijven en meer produceren dan waarvoor ze betaald worden. Ze zijn positief ingesteld en verkwisten geen tijd met zeuren en klagen. Ruimdenkende bazen en organisaties nemen gemotiveerde mensen aan, stellen hoge eisen en geven ze de ruimte om uit te munten. Voorbeelden van deze benadering zijn de grote digitale bedrijven in Amerika. De employees daar hebben veel vrijheid, worden in de watten gelegd en tegelijkertijd scherp gehouden. Hun prestaties zijn enorm, speerpunten van de nieuwe maatschappij.
Vrijgevigheid is de beste strategie. Hoe meer je geeft, hoe meer je terug krijgt. Het vrije gebruik van talenten leidt tot meer innovatie en grotere productiviteit. Je baan kun je een platform voor vrijgevigheid maken, voor expressie, voor kunst.

Je bent niet alleen een kunstenaar als je met olieverf of marmer werkt, je kunt ook kunstenaar zijn met getallen, business modellen en klanten. Kunst gaat over intentie en communicatie, niet over materiaal. Een kunstenaar is iemand die durf en intuïtie heeft, die creatief en doortastend is en de status quo uitdaagt. En een kunstenaar is gemotiveerd. Kunst is een persoonlijk geschenk dat de ontvanger verandert. Kunstenaars zijn optimisten. Optimisme is een belangrijke eigenschap, omdat het ons in staat stelt onze ideeën te ontwikkelen, onze situatie te verbeteren en op een betere toekomst te hopen. En alle artiesten hebben dit optimisme, omdat ze werken om dingen beter te maken. Optimisme is voor kunstenaars, pioniers, spillen en winnaars.

uit het hart….

Succesvolle mensen zijn erop uit hun kennis en ideeën te verspreiden. In de spileconomie, zijn de winnaars degenen die geschenken geven. Als je iets weggeeft, heb je er zelf meer voordelen van dan de ontvanger. De handeling van vrijgevigheid maakt je rijk en als de betrokken goederen of diensten zich verspreiden in de gemeenschap, heeft iedereen er voordeel van. Het ontwerp van de iPhone bijvoorbeeld is kunst, een geschenk van de ontwerper aan ons.
Geschenken geven maakt je onmisbaar. Spil zijn is een akte van vrijgevigheid omdat het je een platform geeft voor het uitdelen van emotionele arbeid en het geven van geschenken. Kunstenaars geven geen geschenken om er beter van te worden. Ze doen het voor respect, contacten en voor transformatie.
Het beste wat je aan de schenker kunt teruggeven is respect.

Weerstand

Waarom is het zo moeilijk om ‘spil’ te zijn? Dat is niet alleen de traditie, het is ook biologisch. Diep in onze hersens ligt de amygdala, het reptielenbrein, dat erop uit is alles te saboteren dat bedreigend, riskant of genereus is. De amygdala wil ervoor zorgen dat je alles veilig speelt en geen risico loopt. Hij maakt je bang om risico te lopen en voor vrijheid te kiezen. Weinigen zijn bereid de angst om die keuze te maken te overwinnen. Daar moet de neocortex van de hersenen te hulp komen.
De weerstand is er continu op uit dat je conformeert. Angst is onze belangrijkste emotie. Vrees om zonder aanwijzingen of stramien te leven is de belangrijkste reden waarom mensen verteld willen worden wat te doen
Er zijn ontelbare mensen die je willen vertellen hoe je moet conformeren, die je willen corrigeren, helpen, je vertellen wat je fout doet en niemand die je aanspoort om op te vallen. Voor de meeste van ons is de gelukkigste toekomst hetzelfde als het verleden, alleen een graadje beter. De reden is onze nostalgie voor de toekomst. De spil ontwerpt zijn eigen toekomst, gaat erin op maar kan hem toch ieder moment loslaten.

Overzicht
Vandaag is een keerpunt volgens Godin , een eens in een leven moment wanneer je een keuze moet maken. In plaats van nadruk te leggen op het gehoorzamen aan de management als lange-termijn strategie voor zekerheid is er de kans een alternatieve krachtige visie te ontwikkelen en uit te voeren. Die aanpak is niet gebaseerd op gehoorzaamheid, maar op visie en engagement, op talent en creativiteit en kunst.

We gaan ervoor!

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsbevlogencreativiteitempathiegeschenkkunstmoedsleutelfiguurspil

Te aardig?

Twaalf suggesties om meer respect te krijgen.

Als je te aardig bent en wilt dat mensen je respecteren in plaats van misbruiken, probeer dan de volgende twaalf suggesties:

1.Toon respect voor anderen.

Een van de makkelijkste manieren om respect van anderen te krijgen is om hun zelf respect te tonen. Andere mensen kun je niet veranderen, wel de manier waarop ze jou behandelen.
Zelfs als ze jouw respect voor hen niet positief beantwoorden, dan ben je alsnog een beter persoon door hen het respect te tonen dat iedere persoon verdient.

2. Houd je aan je beloften.

Als je je geloofwaardigheid wilt verliezen, moet je een belofte niet nakomen en dan zul je zien hoe snel respect het raam uitvliegt samen met je geloofwaardigheid.
Als je wilt dat men je respecteert, moet je je gedragen als de persoon die je zegt te zullen zijn. Doe de dingen die je beloofd hebt te doen.

3. Laat je handelingen voor zichzelf spreken.

Iedereen kan altijd mooi vertellen, maar als je onvervalst respect wilt van anderen, moet je minder praten en meer doen.
Mensen kunnen niet af gaan op wat je zegt, maar ze kunnen niet argumenteren met wat je gedaan hebt. Iets is gedaan en gebeurd en daar kunnen ze alleen maar respect voor hebben.

4. Help anderen. 

Anderen helpen is een teken van respect. Je krijgt er niet alleen meer respect door van anderen, het stimuleert ook je zelfrespect. En dat is een fijne manier om meer respect te krijgen. Ben een goed persoon en mensen zullen je ervoor respecteren.

5. Vraag om hulp wanneer je die nodig hebt

Denk niet dat je alles alleen kunt. Als je anderen in je werk of leven opneemt, gaan ze jou respecteren omdat jij hun voldoende waardeerde om hun bijdrage te willen vragen.

Veel mensen voelen zich in hun leven ondergewaardeerd. Als je hen wat aandacht schenkt, zullen ze de gunst retourneren, vooral op het werk.

6. Ben openhartig.

Als je wilt dat iemand je respecteert, dan moet je je eerlijke mening geven. Dat is een goede manier om mensen te laten weten wat je standpunt is en waar je voor staat.

Je moet echter wel open zijn zonder kwaadaardigheid, je wilt anderen niet kwetsen, alleen laten weten hoe jij over iets denkt.

7. Beter jezelf

Degenen onder ons die aan zichzelf werken, hebben veel zelfrespect en krijgen op hun beurt respect van anderen. Mensen waarderen vaak degenen die proberen zichzelf te verbeteren, die plannen maken en ze uitvoeren en die proberen van het leven te leren.

8. Neem verantwoordelijkheid voor je leven

Als je ongelijk hebt, zeg dat dan. Laat trots niet in de weg staan van wat dan ook in je leven. Als je verantwoordelijkheid voor je daden neemt, kunnen mensen erop vertrouwen dat je het volgende keer beter zult doen, en daar zullen ze respect voor hebben.

9. Lach het leven toe.

Wanneer je gestressed bent over van alles en nog wat en je kunt je niet ontspannen, ontgaat je de gelegenheid om met het leven te lachen.

Mensen zullen je meer respecteren als je onaangename dingen van je af kunt schudden en het opnieuw probeert, eerder dan een zenuwpees te zijn en je over alles zorgen te maken.

10. Sta open voor de mening van anderen

Een van de makkelijkste manieren om respect van iemand te krijgen is om naar hem/haar te luisteren. Je hoeft het niet altijd, of nooit, met ze eens te zijn, maar je moet de moeite nemen om mensen uit te horen.

Dit is moeilijk voor sommige mensen, maar aangezien je toch veranderingen aan je leven aanbrengt, waarom niet naar anderen luisteren om van hen nuttige dingen te leren voor jouw nieuwe leven.

11. Ben vriendelijk

Op de eerste plaats ben vriendelijk. Behandel mensen zoals jezelf behandeld wilt worden. Oordeel niet over anderen en maak geen veronderstellingen op basis van roddel.

Zoek voor jezelf uit wat je van iemand vindt, en ze zullen je ervoor respecteren.

12. Zoek naar het goede in het leven

Het leven is soms hopeloos. Maar een schijnbaar negatieve situatie kan nieuwe kansen bieden. Van de nood een deugd maken, zegt het spreekwoord en van eventuele fouten moet je leren.

Mensen zullen het waarderen als je steeds de tijd neemt om achter de wolken de zon te zien schijnen. Per slot van rekening kan jouw positieve houding hun als voorbeeld dienen.

Een vrije vertaling van het artikel van Lachlan Brown van 31 december 2017op Hack Spirit: ‘Are you too nice? Here are 12 tricks to make people respect you more’Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsaardig zijnopenhartigvriendelijk

Geluksdag (20 maart)

Dit is een update en uitbreiding van de blog van de Internationale Geluksdag van een jaar geleden. De blog bevat actuele informatie, gebaseerd op het ‘World Happiness Report, 2018’.
Omdat geluk ook belangrijk is op land- en wereldniveau riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2012, 20 maart uit als Wereldgeluksdag. Onderzoek heeft aangetoond dat naast geluk als een persoonlijke ervaring, het ook een kwestie van volksgezondheid, wereldeconomie en nationaal welzijn is. Ter gelegenheid van Wereldgeluksdag publiceerde de V.N. op 15 maart het (jaarlijkse) World Happiness Rapport, 2018. De vijf gelukkigste landen zijn, in volgorde, Finland, Noorwegen Denemarken, IJsland, en Zwitserland. Nederland stond op een eervolle zesde plaats, net als vorig jaar. Daarna volgen Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden en Australië.
Zes factoren, te weten: per capita inkomen, sociale contacten, het verwachte aantal gezonde levensjaren, maatschappelijke vrijheid, goedgeefsheid en afwezigheid van corruptie verklaren bijna driekwart van de verschillen tussen de diverse landen. Voor de komende Dag van het Geluk hebben de Smurfs zich aangesloten bij de 17 Duurzame VN Ontwikkelingsdoelen, in het bijzonder doel nummer Drie: Goede gezondheid en Welzijn (hashtag #SmallSmurfsBigGoals).

In de filosofie is het begrip ‘geluk’ al lang gangbaar. De Griekse wijsgeer Aristoteles (384 – 322 vóór Chr.) zag een gelukkig leven als doel van de deugduitoefening. In de negentiende eeuw was er de filosofische stroming van het Utilisme, die het grootste geluk voor het grootste aantal mensen nastreefde. Ook in de politiek is het begrip al lange tijd bekend, getuige de Grondwet van de Verenigde Staten, die in de 18de eeuw, de ’pursuit of happiness’ als één van de doeleinden van het land bestempelde.
Het is evenwel nog niet zo lang geleden dat het begrip ‘geluk’ populair werd onder de westerse bevolkingen, zo kort na de Tweede Wereldoorlog. Tot dan waren de levensomstandigheden voor het overgrote deel van de bevolking van dien aard, dat je blij was te overleven of althans het hoofd boven water te houden. De zware levensomstandigheden met grote gezinnen, penibele arbeidsomstandigheden, oorlogen, frequente epidemieën en ziektes, de sociale spanningen en onzekerheid maakten van het leven geen lolletje, integendeel. Geen sprake van geluk, maar van een zware last van permanente zorgen, een veelvoud van wat we tegenwoordig ‘stress’ noemen. Met de snelle sociaaleconomische ontwikkelingen van na de oorlog kreeg het begrip geluk meer aandacht.
De Universele Rechten van de Mens (1948) bevestigen dat iedereen recht heeft op geluk, voor zichzelf en zijn naasten. Maar geluk is moeilijk alleen op zichzelf te krijgen. Het vormt een drietal, samen met welvaart en welzijn. De laatste twee zijn in belangrijke mate gebaseerd op de bevrediging van basisbehoeften. Een soort piramide, waarbij geluk voor een groot deel afhangt van de andere twee.
Geluk is een bijproduct van wat men doet. Het stellen van doeleinden en ze metterdaad realiseren, brengt voldoening en geluk. Zoals een spreekwoord zegt: ‘Geluk is een reis, geen bestemming, een proces, geen doel!’ Geluk in onze cultuur verlengt het leven van gezonde mensen met zo’n zeven en een half tot tien jaar, doordat ze minder stress ervaren. Gelukkige mensen hebben meer kans om getrouwd te raken en succesvolle huwelijken te hebben. Ze hebben meer vrienden, zijn productiever op het werk en verdienen meer.
De verschillen in duurzaam geluk tussen mensen worden voor zo’n vijftig procent bepaald door erfelijke eigenschappen. Levensomstandigheden bepalen voor rond tien procent het gelukniveau. Op de andere veertig procent heb je, door je denken en doen, dus wel invloed. ‘Gelukkig zijn‘ kun je tot op zekere hoogte leren. De succesvolste therapievorm is de cognitieve therapie, die ervan uitgaat dat je door je denken je emoties kunt bijsturen. Positief psycholoog Barbara Frederickson adviseert het aantal positieve ervaringen in je leven op te voeren in verhouding tot de negatieve. Als je drie of meer positieve ervaringen tegenover één negatieve hebt, ga je floreren!

geluk, deels in eigen hand…

Klaar staan voor de medemens is voor velen zo’n sterke positieve ervaring. De Dalai Lama, internationaal gerenommeerd ethicus, stelt dat compassie met anderen essentieel is voor een voldoening gevend leven. Alleen maar aan jezelf denken, maakt ongelukkig.
De Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihály Csíkszentmihályi kwam na uitvoerig onderzoek tot de conclusie dat mensen zich het gelukkigst voelen als ze bevlogen (in flow) zijn, een mentale staat waarin ze uiterst geconcentreerd zijn, zich uitgedaagd voelden, ego en tijd vergeten en voldoening halen uit de activiteit waar ze mee bezig zijn. En na afloop het gevoel te hebben iets geleerd te hebben en gegroeid te zijn.
In december afgelopen jaar verscheen het rapport ‘De Sociale Staat van Nederland’ van het Sociaal-Cultureel Planbureau (SCP). In vierhonderd bladzijden wordt beschreven hoe het met ons gaat. Samenvatting: het gaat heel goed met ons. Een paar gelukbevindingen van de onderzoekers:
– Nederlanders geven het leven een 7,8 als rapportcijfer. We zijn gelukkiger dan in 2004
– De kwaliteit van leven is in vergelijking met andere Europese landen hoog; alleen in de Scandinavische landen en Zwitserland is die iets beter
– Nederland is in Europees perspectief een tevreden natie. Nederlanders zijn positief over hoe het gaat met het land, opvallend positief over de nationale politiek en meer dan gemiddeld vóór Europa
– Nederlanders rapporteerden in 2014 de minste criminaliteit sinds jaren. In 2014 geeft 8% minder Nederlanders aan zich wel eens onveilig te voelen, vergeleken met 2010
– We zijn vooral trots op onderwerpen in de sfeer van samenleven en normen en waarden: vrijwilligerswerk, beleefdheid, saamhorigheid, mantelzorg en vrijgevigheid bij rampen.
Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, als klap op de vuurpijl: hondenpoep is de grootste bron van fysieke overlast. Zo goed gaat het dus met ons!

Volgens Unicef onderzoek scoort Nederland het hoogst wat betreft het welzijn van kinderen in een vergelijkende studie van de 29 meest ontwikkelde landen:
liefst 95 procent van de Nederlandse kinderen gaf aan tevreden te zijn over hun leven.
Objectief gemeten en door velen subjectief beleefd, is Nederland dus een gelukkig land. En op basis van langere verblijven in een aantal Afrikaanse landen, Europa en de Verenigde Staten kan ik daar volledig mee instemmen. We hebben als mens natuurlijk altijd wel een wens en een klacht maar zolang het niet veel erger is dan een hondenpoep, kunnen we in onze handjes klappen. En maar beter hoogst dankbaar zijn voor de gunstige omstandigheden, want dankbaarheid is een belangrijk ingrediënt in gelukvorming: een heilzame cirkel!

fijne Dag

Persoonlijke integriteit

Deze blog is gebouwd op een Retweet van Lachlan Brown (Ideapod.com) van 21 februari jongstleden. De oorspronkelijke tweet komt van hackspirit.com. Ze is vrijelijk uit het Engels vertaald en hier en daar aangevuld.

Corruptie, integriteit en transparantie staan sinds enige tijd volop in het nieuws. Internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling, de Groep van Twintig en de Europese Unie hebben alle beleid opgesteld om corruptie en belastingontduiking te verminderen of uit te roeien. Dit deels als gevolg van omvangrijke studies en rapportages zoals de Panama en de Paradise Papers. Recentelijk publiceerde Transparency International zijn jaarlijkse rangorde van 180 landen en gebieden over de perceptie van hun integriteit, de ‘Corruption Perceptions Index’. Nederland kwam daarbij op de 8ste plaats, wat op zich niet slecht is. Maar het gaat wel om perceptie, niet om objectieve feiten. En naar het nieuws te beoordelen, zijn er op hoger maatschappelijk niveau in Nederland flink wat corruptiegevallen geweest, en nog. Nederland is volgens velen, ook volgens de criteria van de Europese Unie, een belastingparadijs, het is zelfs Europees kampioen belastingontwijking. Schandalig, vooral als andere landen, vooral arme ontwikkelingslanden, daardoor minder belastingopbrengsten krijgen. Deze wantoestand dient zo snel mogelijk gecorrigeerd te worden.

De meeste grote bedrijven en instellingen hebben anti-corruptie programma’s, die sancties voorschrijven voor het plegen van omkoping en corruptie. De bedoeling daarvan is om corruptie te voorkomen door afschrik-maatregelen. Het recentelijk opgerichte Klokkenluidershuis is evenwel van mening dat deze voorzorgen wel nuttig zijn, maar dat integriteit en anticorruptie idealiter persoonlijke eigenschappen zijn. Waardoor corruptie niet gepleegd wordt en er ook geen sancties nodig zijn.
Integriteit is één van de meest karakterbepalende eigenschappen die iemand kan hebben. Het bepaalt wie je bent en waar je voor staat en of je al of niet conflict en tegenspoed kunt trotseren, terwijl je voet bij stuk houdt.
Integriteit zou van jongs af aan bijgebracht moeten worden, in de opvoeding en in het onderwijs en later op peil gehouden moeten worden door een levendige maatschappij en bedrijfsethiek. Integriteit is een deugd, een samengestelde deugd, zoals uit deze blog verder zal blijken.

Mensen die echte integriteit bezitten, hebben allemaal een bepaalde groep karaktertrekken. Deze 13 gemeenschappelijke trekken houden in:

1. Bescheidenheid
Het is niet edel om je superieur aan je medemens te voelen; echte edelmoedigheid bestaat uit het verbeteren van je vorige ik.
Ernest Hemingway

Individuen met integriteit zijn zich niet volledig bewust van hun eigen innerlijke waarde. Ze zijn bescheiden en staan er niet bij stil dat ze goede burgers zijn. Ze scheppen niet op en lopen niet te koop met wat ze hebben. Ze streven er steeds naar zichzelf te vervolmaken.

2. Goedheid
Goedheid gaat over karakter – integriteit, eerlijkheid, vriendelijkheid, morele moed, enz. Meer dan wat dan ook gaat het om hoe we andere mensen behandelen.
Dennis Prager

Goedheid is een gemeenschappelijke trek van mensen met integriteit. Ze scheppen er plezier in om de levens van mensen om hen heen te verrijken, zelfs als ze daarvoor hun eigen geluk tijdelijk moeten opofferen


3. Authenticiteit
Het voorrecht van je leven is om te worden wie je waarlijk bent.
Carl Jung

Er is geen betere maatstaf van integriteit dan authenticiteit. Authentieke mensen laten hun ware ik zien; ze leven niet vanuit een serie leugens of met maskers voor. Ze houden vast waar ze aan geloven, op welk gebied dan ook.

met open vizier…

4. Eerlijkheid

Eerlijk duurt het langst.
Ned. spreekwoord

Je kunt geen integriteit hebben zonder eerlijkheid. Mensen met integriteit vinden het niet gepast om te liegen, omdat ze trots zijn op hun waarheden. Zij weten wat voor leven ze willen leiden en dat is er een van eerlijkheid en waarachtigheid, niet van bedrog. Een voordeel van steeds de waarheid spreken is dat je niet hoeft te onthouden wat je eerder gezegd hebt.

5. Betrouwbaarheid

Jij moet zelf de verandering zijn, die je in de wereld wilt zien.
Mahatma Gandhi

Een veel voorkomend teken van integriteit is betrouwbaarheid. Je kunt rotsvast vertrouwen op het gedrag en het woord van integere mensen. Ze laten anderen niet vallen, door verraad of leugen, omdat ze zichzelf en anderen respecteren.

6. Erkenning
Hoe meer erkenning je anderen geeft, hoe meer je terugkrijgt. En hoe meer je anderen helpt, hoe meer ze jou willen helpen.
Brian Tracy

Als je iemand ontmoet die echt integer is, kun je er zeker van zijn dat ze niet met je roem gaan strijken of afpakken wat jij gemaakt hebt. Zij kennen de waarde van hard werk en toewijding en weten hoe belangrijk het is om iemand te geven wat hem toekomt.

Burrgemeester Weert en Voorzitter Sociëteit Amicitia

7. Stiptheid

Stiptheid is de beleefdheid van koningen.
Swett Marden

Veel mensen zien er geen probleem in te laat te komen, bij vergaderingen of met projecten. Maar te laat zijn is een vorm van disrespect en mensen met ware integriteit begrijpen dat. Die houden zich aan tijdslimieten, schema’s en afspraken, omdat ze andermans tijd niet willen verdoen.

8. Beleefdheid
Verhoog de kwaliteit van je woorden, niet het volume van je stem. Regen, niet donder, maakt dat bloemen groeien.
Rumi, Perzisch filosoof

Onbeschoftheid is een onaangenaam deel van onze samenleving, ook op de sociale media. We schelden op elkaar en staan toe dat irrationele emotionele reacties de manier bepalen waarop we met de wereld omgaan. Echt integere mensen vermijden dat. Zij weten hoe ze het met iemand op een beleefde manier oneens kunnen zijn; ze weten ook wanneer het beter is zich uit een situatie terug te trekken.

Met de hoed in de hand…..

9. Tweede kansen
Iedereen verdient een kans om zijn/haar fouten goed te maken.

Vaak zien we iemand een fout maken en onze eerste opwelling is om schuld te geven, kwaad te worden en de betrokkene op het matje te roepen. Individuen met een hoge mate van integriteit weerstaan die neiging. In plaats daarvan weten ze hoe waardevol het is om anderen het voordeel van de twijfel te geven. Neem niet automatisch het ergste over iemand aan; als je anderen verdenkt van liegen of bedriegen, maar zij beweren het tegendeel, strijk over je hart en geef ze een tweede kans.

10. Emotionele intelligentie
Elke keer dat we ons bewust worden van een speciale gedachte, in plaats van te mijmeren, ervaren we de opening van onze geest.
Joseph Goldstein

De meeste mensen leven alsof zij de enige belangrijke persoon in de wereld zijn, en bekommeren zich niet om het emotionele of fysieke welzijn van anderen. Maar als je integer bent, ben je meer georiënteerd op de wereld en de mensen om je heen. Je leeft niet in je eigen kleine wereldje, maar maakt jezelf deel van de leefwereld van anderen. Als je opmerkt dat iemand een probleem heeft, doe je je best om hem/haar actief bij te staan in de situatie. Dit is ware integriteit.

sociale intelligentie

11. Excuses.
Niemand kan me pijn doen zonder mijn toestemming.
Mahatma Gandhi

Misschien is het moeilijk toegeven dat we ons niet graag willen verontschuldigen. Voor sommigen van ons is het een kwestie van misplaatste trots de overhand te laten hebben over ons nuchtere denken: zelfs als we weten dat het beter zou zijn ons te verontschuldigen, kunnen we het niet over ons hart verkrijgen die drie eenvoudige woorden uit te spreken ‘het spijt me”, eenvoudigweg omdat we niet het onderspit willen delven. Maar echte integriteit ziet verder dan de ijdelheid van winnen of verliezen en geeft er de voorkeur aan om harmonie in plaats van spanning te scheppen. Als dit vereist de sportievere te zijn door als eerste te verontschuldigen, zo zij het!

12. Verantwoording
Een man, een man, een woord, een woord.
Ned spreekwoord

Voor een persoon met echte integriteit, is niets belangrijker dan zijn gegeven woord en zijn verplichtingen. Personen met ware integriteit zien verantwoordingsplicht als een kernelement om een andere persoon, of zichzelf, te vertrouwen.

wortelvast elkaar steunen

13. Oprechtheid

Geluk is wanneer wat je denkt, wat je zegt en wat je doet, in harmonie zijn.
Mahatma Gandhi

Een persoon met integriteit is wars van oneerlijkheid, onoprechtheid of een leugentje om bestwil. Oprechte mensen geloven dat waarachtig zijn de beste manier is om met anderen en de wereld om te gaan. Ze zijn bereid zich voor hun waarden en waarheden op te offeren.

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsauthnticiteitbeleefdheidbescheidenheidbetrouwbaarheideerlijkheidexcusesintegriteitoprechtheidstiptheid

Goedheid

Goed zijn is goed
Goed doen is beter
Anderen inspireren tot het goede is best.

Goedheid is een groep van deugden en persoonlijke kwaliteiten, die een gemeenschappelijke oriëntatie van het zelf op de ander inhouden.
Holyhome.nl geeft dan ook op zijn website aan dat het algemene idee van goedheid, in bijna al zijn toepassingsvormen, een begerenswaardige kwaliteit is, iets dat onder meer aanbevelingswaardig is, betrouwbaar, aangenaam, verheugend, vriendelijk, edel, voorbeeldig en welkom.
Dat goedheid ‘populair’ is, valt af te leiden uit de vele spreekwoorden en gezegdes die je erover op citaten.net kunt vinden, maar liefst 68. Grote literaire en filosofische geesten hebben er hun bijdragen aan geleverd. Twee voorbeelden:

Lao Tse, China (600 v Chr): ‘Goedheid in woorden schept vertrouwen. Goedheid in denken schept diepzinnigheid. Goedheid in geven schept liefde’.

William Shakespeare, Engels toneelschrijver en dichter (1564-1616): ‘Deugd is moedig en goedheid is nooit bang’.

                                                      Goedheid tonen  

De website van WIKIHOW geeft, in drie delen, een uitstekende presentatie van goedheid. Het verwijst daarbij naar het boek van Piero Ferrucci, ‘The Power of Kindness’. Het hele artikel is een aanrader. Hieronder de belangrijkste extracten.

Goedheid tonen is een essentiële manier om ons eigen leven en dat van anderen betekenis te geven. Goed zijn stelt ons in staat beter met anderen te communiceren, meer mededogen met onszelf te hebben, en ook om een positieve kracht in het leven van mensen te zijn. Goedheid heeft haar ware bron diep van binnen, en hoewel sommige mensen van nature goedheid hebben, is het iets dat iedereen uit vrije keuze kan ontwikkelen. Als je wilt weten hoe je goedheid toont, zie hierna:

Deel 1. Een beter perspectief ontwikkelen

1
Geef oprecht om anderen. In de basis gaat goedheid erom dat je oprecht om anderen om je heen geeft, het beste voor hen wilt, en in hen dezelfde wensen, noden, aspiraties en zelfs angsten herkent die jij ook hebt. Goedheid is warm, veerkrachtig, geduldig, vertrouwend, loyaal en dankbaar.
2
Wees niet goed om iets gedaan te krijgen wat je wilt. Pas op voor misplaatste goedheid. Goedheid gaat niet om “beleefdheid in eigen belang, berekende edelmoedigheid, oppervlakkige etiquette”.
3
Wees goed voor jezelf. Veel mensen maken de fout dat ze goed proberen te zijn voor anderen, terwijl ze zich niet richten op hoe ze goed moeten zijn voor zichzelf. Zie de tijd die je besteedt om je meer bewust te worden van je eigen behoeften en beperkingen, niet als een daad van zelfzuchtigheid; integendeel, het is een essentiële voorwaarde om contact te maken met andere mensen met kracht en bewustzijn.

4
Leer goedheid van anderen. Denk aan de echt goede mensen in je leven en hoe je je door hen voelt. Neem hun warme gloed mee in je hart, elke keer dat je aan hen denkt.
5
Kweek goedheid aan voor je eigen gezondheid. Betere psychische gezondheid en geluk komen voort uit positiever denken, en goedheid is een positieve geestelijke toestand.
6
Maak er een gewoonte van je op goedheid te concentreren. Leo Babauta zegt dat goedheid een gewoonte is, eentje die iedereen kan aankweken. Doe elke dag iets goeds voor iemand. Wees goed, vriendelijk en meelevend als je met iemand omgaat
7
Wees goed voor iedereen, niet alleen mensen “in nood”. Breid je cirkel van goedheid uit.
8
Oordeel niet. Als je echt goed wilt zijn, moet je niet oordelen. In plaats van tijd te besteden aan kritiek op anderen, moet je eraan werken positief en mededogend te zijn. Goedheid tonen betekent dat je mensen het voordeel van de twijfel geeft in plaats van perfectie te verwachten.

Deel 2. Goede eigenschappen ontwikkelen

1
Wees mededogend naar anderen toe. Het is belangrijk om de boodschap Wees goed, want iedereen die je tegenkomt heeft ook problemen. Zelfs als je je op je slechtst voelt, bedenk dan dat andere mensen ook onzekerheid, pijn, tegenslag, verdriet, teleurstelling en verlies voelen.
2
Verwacht geen perfectie. Denk eraan kalm aan te doen en jezelf te vergeven als dingen niet gaan zoals gewenst. Leer van je fouten in plaats van jezelf ervoor te straffen, of jezelf met anderen te vergelijken
3
Wees aanwezig. Het grootste geschenk van goedheid aan een ander is om op het moment bij hen aanwezig te zijn, om zorgvuldig te luisteren en oprecht aandacht aan hen te besteden.
4
Wees een goede luisteraar. Echt naar iemand luisteren, oogcontact maken, alle afleidingen vermijden, en een persoon tijd geven is een van de grootste daden van goedheid.
5
Wees optimistisch. Geluk, vreugde en dankbaarheid staan aan de basis van goedheid. Optimistisch zijn en positief blijven geeft je niet alleen een betere mentaliteit om goed te zijn, het brengt de mensen om je heen ook vreugde. Mensen met een positieve instelling zijn aanzienlijk meer bereid anderen te helpen dan ‘negatief’ of ‘neutraal-ingestelde’ mensen.
6
Wees vriendelijk. Mensen die goed zijn, zijn gewoonlijk ook vriendelijk. Vriendelijke mensen zijn goed omdat ze het beste van mensen verwachten. Vriendelijkheid steekt anderen aan hetzelfde te zijn.
7
Wees beleefd. Hoewel beleefdheid op zich geen indicatie is van goedheid, toont oprechte beleefdheid je respect voor degenen met wie je omgaat. Beleefd zijn is de goede manier om de aandacht van mensen te krijgen en je punt te maken. Maak gemeende complimenten. Blijf beleefd, ook bij conflicten en met tegenstanders.
Voor André Comte-Sponville, Frans filosoof, is beleefdheid de basis van de morele ontwikkeling. Door, via beleefdheid, de deugd te imiteren worden we deugdzaam. Beleefdheid is dan de oorsprong der deugden!

8
Wees dankbaar. Mensen die echt goedheid tonen, kunnen gemakkelijk dankbaarheid uiten. Ze nemen niets voor lief, en bedanken altijd mensen die hen helpen. Als je er een gewoonte van maakt dankbaarder te zijn tegenover de mensen om je heen, zal je zien dat je vermogen tot goedheid zal vergroten.

Deel 3. Actie ondernemen

1
Heb dieren en de levende wereld lief. Van dieren houden en voor huisdieren zorgen is goedheid in actie. Het hebben van liefde en respect voor een dier om zijn eigen waarde is een uiting van verregaande goedheid. Goed zijn voor de wereld die ons onderhoudt en voedt is ook verstandig en goed, waardoor we de elementen die ons een gezond leven geven, niet vergiftigen.
2
Deel. Mensen die goed zijn, delen graag met anderen.

3
Glimlach meer. Glimlachen is een eenvoudige daad van goedheid die veel verschil kan maken. Maak er een gewoonte van te glimlachen naar vreemden, of naar je vrienden of kennissen. Iedereen wint wanneer

glimlachen is goedheid

je glimlacht, en je vermogen voor goedheid zal daarbij groeien. Door naar mensen te glimlachen zullen ze zich ook meer op hun gemak voelen en zie je er meer benaderbaar uit, wat nog een manier is om goedheid te tonen. Uitnodigend zijn voor anderen, en vreemdelingen het voordeel van de twijfel geven door naar hen te glimlachen, is nog een manier om goedheid te tonen.

4
Wees geïnteresseerd in mensen. Mensen die echt goed zijn, zijn oprecht geïnteresseerd in andere mensen. Ze zijn niet alleen maar goed voor hen omdat ze iets willen of omdat ze een gunst willen. Ze doen het omdat ze oprecht geven om het welzijn van mensen, en willen dat degenen om hen heen gelukkig en gezond zijn. Wanneer je met mensen praat, zorg dan dat ze tenminste de helft van de tijd praten. Overheers een gesprek niet, en concentreer je meer op de ander dan op jezelf. Maak oogcontact en toon hen dat zij je eerste prioriteit zijn.
5
Doneer, niet alleen geld, ook je spullen. Een andere manier om goedheid te tonen is door wat van je eigendommen aan een goed doel te schenken.
6
Doe zomaar iets goeds. Doe zomaar een goede daad, zonder een beloning te verwachten, in de wetenschap dat iemand op een dag hetzelfde voor jou kan doen
7
Transformeer je leven door goedheid. Laat goedheid je leven transformeren, om alle gevoelens en daden van agressie, haat, minachting, woede, angst en minderwaardigheid te ontstijgen. Door goedheid te tonen, neem je een standpunt in door te bevestigen dat zorgen voor anderen, voor onze omgeving, voor jezelf de juiste manier is om te leven. Het gaat niet om directe effectiviteit; goedheid is een keuze voor een levensstijl.             

                                                           Tips

• Goed doen groeit van de ene persoon naar de andere. Dus geef het door zonder iets te verwachten als tegenprestatie. Uiteindelijk zal je het toch wel terugkrijgen.


• Vraag iemand bij wie je bent hoe het gaat, luister oprecht en vraag door over de reactie. Goedheid omvat zorg en medeleven, en iedereen wil “gehoord” worden.
• Denk niet alleen aan de korte termijn; de goede daden die je vandaag doet, kunnen iemand leren goede daden voor anderen te doen, en ze zullen leren van je voorbeeld als ontvanger van je goedheid.
• Zeg gedag tegen iedereen die je ziet, van verkoper tot je baas, dat verlicht de omgeving en anderen voelen zich op hun gemak. Doe dit elke dag.
• Goedheid is gratis, dus deel het met iedereen, elke dag. Praat met iemand die eenzaam is. Bel een vriend zomaar op.
• We weten allemaal dat we een ander mens niet of niet makkelijk kunnen veranderen. Maar goedheid stelt ons in staat dingen om hen heen te veranderen zodat ze de noodzakelijke veranderingen zelf kunnen aanbrengen

Waarschuwingen

• Voel niet de behoeft om op te scheppen over je goede daden; wees nederig.
• Wees er zeker van dat je goede daad gewenst is. Soms kan ongevraagde “hulp” averechts werken.


.Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsgoedheid

Ideapod

   IDEAPOD

Als je regelmatig inspirerende en opbouwende informatie wilt hebben, is het een aanrader https://ideapod.com te raadplegen, een Engelstalige website.
Ideapod is een technologisch platform dat media produceert over ideeën die ons leven vorm geven. De instelling geeft aan, creatieve en intelligente journalistiek te publiceren, die de lezer helpt met ideeën over de vorming van zijn wereldbeeld.
De kern van Ideapod, zegt de organisatie, is om denksystemen te verschaffen, waar, door dialoog, ideeën bewust gemaakt, bediscussieerd en kritisch geanalyseerd worden. Ruimdenkendheid, kritische analyses en zelfstandig denken staan daarbij voorop.

De diverse producten van Ideapod bestaan uit een media platform met 5 miljoen bezoekers, een sociaal netwerk waar je je ideeën kwijt kunt, een marktplaats voor superieure ideeën en cursussen, een iPhone app en een wetenschappelijk forum, dat commentaar levert over wetenschap en technologie.
Per 1 februari staat er bijvoorbeeld een interessant artikel van de hand van Coert Engels met de titel ‘ 16 vaardigheden die moeilijk te verwerven zijn , maar voor altijd vrucht afwerpen’. Genoemd worden onder meer: empathie, slaap- en tijdmanagement, hulp vragen, positivisme, luisteren en consequentheid.

In English

IDEAPOD

( https://ideapod.com)

Ideapod is a technology platform producing media on the ideas shaping our lives. We publish creative and intelligent journalism, helping our readers to understand the ideas that shape their worldview — and where we’re headed.
Our core mission is to provide ecosystems of thought where ideas are surfaced, discussed and critically analyzed through dialogue. We raise provocative questions and aim to eschew groupthink in the age of echo chambers and filter bubbles. We value open mindedness, critical analysis and people thinking for themselves.


Its core products are:
• Digital media platform: Our writers provide commentary on the ideas shaping our lives to 5 million monthly readers. You can see our content on the front page of Ideapod, or by following us on Facebook or Twitter.
• Social network: This is the place where anyone can join and share an idea in 1,000 characters, with ideas generating responses, supports and related ideas. Over 15,000 ideas have already been shared generating over 100,000 interactions.
• Marketplace: This is our marketplace for ideas where we provide premium content and online courses.
• iPhone app: We created a mobile app for capturing ideas in 40 second video. People use it as an ideas journal, and you can easily share your ideas directly to the social network.
• My Science Academy: We also run myscienceacademy.org, a digital media platform providing commentary on new developments in science and technology. Join more than 500,000 fans following our Facebook page.

There is for example an article from Coert Engels dated 1 February, entitled ’16 skills that are difficult to learn but will pay off forever’. The skills include: empathy, sleep and time management, asking for help, positive self-talk, listening and consistency.Geplaatst opAuteuradminCategorieënnieuwsTagsideapod

De Macht der Gewoonte

Het belang van gewoontes kan moeilijk onderschat worden in het streven naar ons ‘reuze-deugden-zelf. Onderstaand gedicht, toegeschreven aan Frank Outlaw en vrijelijk vertaald, illustreert dat:
Het draait allemaal om karakter
Let op je gedachten, ze worden woorden
Let op je woorden, ze worden handelingen
Let op je handelingen, ze worden gewoontes
Let op je gewoontes, ze worden karakter
Let op je karakter, het wordt je bestemming!

De vader van de deugdethiek, de Griekse filosoof Aristoteles, vond dat van de drie in zijn tijd gesignaleerde manieren om goed te zijn: afstamming, gewoontes en voorschriften, gewoontes de belangrijkste van de drie waren.

Ook William James, een van de bekendste Amerikaanse psychologen, beweerde dat, hoewel ons leven voor een deel uit weloverwogen beslissingen bestaat, er ook een grote hoeveelheid praktische, emotionele en intellectuele gewoontes in ons leven de dienst uitmaken.

Onderzoek van de Amerikaanse Duke Universiteit geeft aan dat wel 40% van ons gedrag uit gewoontes bestaat.

Relatie deugden en gewoontes

Yearley formuleert de deugd als een gezindheid om te handelen, willen en voelen, die een beoordeling inhoudt en die leidt tot een herkenbare menselijke voortreffelijkheid of voorbeeld van menselijk floreren. Deugden zijn niet aangeboren, maar zijn goede gewoontes geworden, dankzij voortdurende oefening.
Uit deze beschrijving blijkt dat gewoontevorming essentieel is in het aankweken van deugdzaam gedrag. En hierna geven we de belangrijkste processen aan die deze gewoontevorming bepalen. Een belangrijk onderscheid tussen deugden en gewoontes is dat deugden een morele grondslag hebben, terwijl gewoontes zowel goed als slecht van aard kunnen zijn. Als je deugdzaam wilt worden is het dus zaak, door middel van ons morele denken, ervoor te waken goede en geen slechte gewoontes aan te kweken.

Gewoontes aanleren of veranderen

Gewoontes bestaan uit een drieledig circuit: een prikkel, signaal of trigger die de hersens vertelt om in een automatisme over te gaan en aangeeft welke gewoonte geactiveerd moet worden. Dan is er de routine, die fysiek, mentaal of emotioneel kan zijn. Tenslotte is er de beloning, die het verstand helpt om te bepalen of het de moeite waard is dit specifieke circuit in de toekomst te blijven volgen.


Nieuwe gewoontes worden dus gevormd door een circuit van prikkel, routine en beloning. Daarbij wordt een behoefte, een aandrang geschapen die het circuit voedt. Een prikkel en een beloning zijn op zichzelf niet voldoende om een nieuwe gewoonte te vormen. De prikkel moet, naast het oproepen van een routine, eveneens de hunkering naar de verwachte beloning oproepen. In de loop van de tijd wordt dit circuit van prikkel, routine en beloning steeds automatischer. De prikkel en de beloning raken met elkaar verstrengeld totdat een sterk gevoel van anticipatie en behoefte ontstaat.
Gewoontes zijn taai omdat ze neurologische behoeften scheppen. Ze zorgen ervoor dat onze hersens zich aan hen vastklampen ten koste van andere faciliteiten, inclusief ons gezond verstand. Tevens zijn ze verbazingwekkend delicaat. Als prikkels zelfs maar licht veranderen, kan een gewoonte verstoord raken.
Gewoontes ontstaan omdat ons brein continu naar manieren zoekt om inspanningen te verminderen. Terwijl we het nieuwe gedrag aanleren, neemt de mentale activiteit af. Die besparing heeft het grote voordeel dat de bespaarde mentale energie voor andere, mogelijk meer productieve, activiteiten aangewend kan worden. Gewoontes en routines geven vastigheid, omdat ze de onzekerheid van de keuze elimineren.
Gewoontes zijn geen lotsbestemming. We kunnen ze veranderen. Ons brein maakt geen onderscheid tussen goede en slechte gewoontes. Ze zijn vaak evenzeer een vloek als een zegen. Je kunt slechte gewoontes niet elimineren, alleen maar veranderen. We kunnen nieuwe neurologische routines aanmaken om ongewenst gedrag uit te schakelen en de slechte tendensen naar de achtergrond te dringen. De scheidslijn tussen gewoontes en verslaving is soms moeilijk aan te geven.

We houden ons misschien het meest bezig met het veranderen van slechte gewoontes, vooral via voornemens aan het begin van het jaar. Een hoogst loffelijke bezigheid. In de positieve psychologie promoot men het versterken van goede gewoontes en de transfer van hun invloed naar andere, zwakkere gewoontes. Dat zou in plaats van ontgoocheling bij tegenslag in de uitvoering van goede voornemens, meer bevrediging en aanmoediging kunnen opleveren.
De Gouden Regel van gewoonteverandering is: de oorspronkelijke prikkel en de oorspronkelijke beloning aanhouden, maar een nieuwe routine inpassen. De nieuwe gewoonte moet in een vertrouwde ‘verpakking’ gecamoufleerd worden. Praktisch iedere gewoonte kan veranderd worden als prikkel en beloning hetzelfde blijven.
Gewoonteverandering is niet makkelijk. Echte verandering vraagt inzet en kennis van de behoeften die je gedrag oproepen. Als je een gewoonte wilt veranderen, moet je bewust besluiten dat te doen. Je moet de prikkels en beloningen identificeren en alternatieve routines vinden.
Ondanks enkele algemeenheden is er geen eenvoudige of alomvattende formule voor het veranderen van gewoontes. Individuen en gewoontes zijn allemaal verschillend van elkaar en de specifieke manieren om ze te identificeren en te veranderen, verschillen van persoon tot persoon en van gedrag tot gedrag.
Voor gewoonteverandering kan het de moeite lonen zich te concentreren op kern- of sleutelgewoontes. Deze bezetten een strategische positie in het gewoontegedrag; door deze te veranderen worden tegelijkertijd andere gewoontepatronen veranderd. Een persoonlijk voorbeeld was het onderbreken van een verslavingstriumviraat roken, koffie en bier drinken. Door, als eerste, het roken te stoppen werd het, door het reeds verminderde genot door de afwezigheid van nicotine, makkelijker om daarna bier en vervolgens overconsumptie van koffie te elimineren. Net als het aanpakken van de juiste kerngewoontes grootscheepse verandering teweeg kan brengen, zo kan de keuze van verkeerde kerngewoontes rampen veroorzaken.

Tientallen studies hebben aangetoond dat wilskracht, inclusief zelfbeheersing, de allerbelangrijkste factor is in het behalen van individueel succes. De beste manier is daarom van wilskracht een gewoonte te maken.

Starbucks, de gigantische ‘koffiezetter’, heeft een uitgebreid trainingsprogram in zelfbeheersing voor al zijn employees opgezet. Het wordt als een belangrijke factor gezien in de succesvolle management van het bedrijf. Het is nu algemeen geaccepteerd dat wilskracht aangeleerd kan worden. Je moet evenwel in de gaten houden dat wilskracht, net als een spier, vermoeid kan raken en daardoor effectiviteit kan verliezen. Het is daarom zaak met deze gewoonte verstandig om te gaan. Dat de een makkelijker wilskracht ontwikkelt dan een ander kan, althans deels, verklaard worden door de mate van vrijheid. Als mensen vinden dat ze geen autonomie hebben, maar alleen opdrachten moeten uitvoeren, raakt de ‘spier’ van de wilskracht veel vlugger vermoeid.
Voor enkele gewoontes is er nog een ander ingrediënt nodig om te veranderen en vol te houden en dat is de vaste overtuiging dat men de gewoonte kan veranderen! Dit is vooral van belang wanneer onverwachte stress optreedt. Dit is overtuigend aangetoond bij het afkicken van alcoholverslaving. Een groep of gemeenschap is bij uitstek geschikt om zo’n overtuiging op te bouwen en vast te houden.

Een belangrijke gebeurtenis in het leven kan de aanleiding zijn gewoontes te veranderen. Dit kan gebeuren als gevolg van gezondheidsproblemen bijvoorbeeld of bij winkelgewoontes de komst van het eerste kind.

Als je je er eenmaal van bewust bent dat gewoontes veranderd kunnen worden, heb je de vrijheid, en tegelijkertijd de verantwoordelijkheid, om de slechte om te zetten in goede gewoontes. Dat brengt deugdzaamheid en geluk. De beste resultaten krijg je met concrete doelen, uitgewerkt in een plan, het SMART plan: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Tijdsgebonden en Realistisch.

Deze blog put uitvoerig uit het boek van Charles Duhigg. ‘The Power of Habits’ (2012)Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsdeugdgewoontesgewoonteveranderingkarakterwilskracht

Goede voornemens

De goede-voornemens-campagne van 2018 is voor velen weer op zijn eindje. Die heeft waarschijnlijk zowel voldoening als teleurstelling gebracht. Zo’n 80% van de burgers doet er gewoonlijk aan mee; een vijfde daarvan voert haar plannen daadwerkelijk uit.
Als je bij de laatste groep hoort, is het beter om nog niet op te geven. Integendeel, de aanhouder wint en we leren van onze fouten. Zoals een bekende Nederlandse cabaretier dat zo fraai zei: ‘uithuilen en opnieuw beginnen!’ En niet dralen om reeds ‘verzonken kosten’.
De NRC (Ben Tiggelaar, Richard Thaler) en de Engelse krant ‘the Guardian’ hadden een aantal goede adviezen rond de jaarwisseling. De SMART methode zegt bijvoorbeeld dat een voornemen Specifiek (concreet), Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden moet zijn om het goed te kunnen uitvoeren. Schuif het voornemen niet op de lange baan en begin meteen. Stel een plannetje op, waarbij je omstandigheden aanpast en obstakels uit de weg ruimt, bijvoorbeeld geen alcohol of snoep in huis halen.


We moeten nuchter en eerlijk naar onszelf kijken: we zijn niet perfect, niet rationeel, niet wilskrachtig en hebben hulp nodig. Als individuen hebben we zowel een planmatige als een uitvoerende kant. De eerste gaat over de lange termijn (gezondheid, pensioen), de tweede over plezier in het hier en nu en die kant is makkelijk te verleiden. Concentreer op je doel, begin met kleine stapjes, want hoe makkelijker, hoe meer kans van slagen. Maak het zo leuk mogelijk, in plaats van een kastijding. De beloning voor een goed resultaat dient meteen te volgen.

Heb compassie met jezelf. Het grootste obstakel in gewoontevorming is zelfkritiek, dat geringere motivatie en zwakkere zelfcontrole veroorzaakt.

Nieuwe gewoontevorming schijnt ’s morgens makkelijker te gaan, wanneer het stresshormoon cortisol actiever is en routines makkelijker wortel schieten.
Een belangrijk steuntje kunnen partner, familie en vrienden zijn door begrip, ondersteuning en groepscohesie. Deelnemers sluiten onderling vaak weddenschappen af.
Hou je vorderingen eerlijk bij. Dat geeft meer kans op succes. Wat ging er goed, wat minder en waarom en hoe pas ik mijn plannetje aan?
Kijk welke uitvluchten er mogelijk zijn. Als je ze van tevoren kent, maak je er waarschijnlijk minder misbruik van.

Ga weer aan de slag. Leven is vallen en opstaan en je betere zelf wordt niet in één dag gebouwd.

wilskracht….

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsgoede voornemenswilskracht

Vol goede moed

2017 loopt op zijn eindje. Tijd om de balans op te maken en nieuwe voornemens voor 2018 te maken. Best spannend om dat op het gebied van houdingen en gedrag, van deugden te doen.

Zijn we er in 2017 betere mensen op geworden. Welke lofwaardige, verbeteringen hebben we aan onszelf, onze medemensen en aan de maatschappij aangebracht?
En wat zijn de plannen voor het komende jaar?
‘De Sociale Staat van Nederland 2017’ van het Sociaal Culturele Planbureau geeft aan dat de kwaliteit van leven van Nederlanders de afgelopen 25 jaar beter is geworden. Sinds 1990 is de levensverwachting sterk toegenomen, evenals het opleidingsniveau, de arbeidsparticipatie en het besteedbaar inkomen. De criminaliteit is afgenomen, de woningen zijn van een betere kwaliteit, meer Nederlanders sporten en we gaan vaker op vakantie.

De stemming in het land is in grote lijnen stabiel gebleven in de afgelopen 25 jaar. Nog steeds vindt rond de 85% dat het eigen gezin in welvaart leeft en vindt bijna de helft van de Nederlanders dat anderen in het algemeen wel te vertrouwen zijn. Rond de 85% zegt gelukkig te zijn.
Dat is fantastisch. Goed voor Nederland. We horen steevast bij de tien ‘beste’ landen op dit soort vergelijkingen. Waarschijnlijk horen jij en ik ook bij de gelukkigen. Het zou ons sieren mededogen te hebben met de vijf procent die arm en de vijftien procent die niet gelukkig zijn.
In de wereld als geheel gaat het ook de goede kant op, al zou je dat op basis van de dagelijkse berichtgeving niet zeggen. Het is wel zo dat er nog veel te doen valt voordat alle landen en groepen een adequaat welvaartsniveau hebben. Ondanks dreigementen her en der zijn er nu minder ernstige conflicten in de wereld dan voorheen en een flink deel van de wereldarmoede is uitgebannen. Het wereldontwikkelingsplan van de V. N. 2016 – 2030 zal naar verwachting een grote bijdrage aan wereldwijde ontwikkeling leveren en de ernstigste armoede uitbannen. Hoe dichter bij, hoe meer we geneigd zijn te helpen, maar het is met de hele ontwikkelingswereld, dichterbij en veraf, dat we solidair dienen te zijn.

Als we de kwaliteit van samenleven op deze wereld op een hoger ethisch plan willen brengen, moeten we dat laten blijken in onze meningen, houdingen en daden.


Kritische, constructieve meningsuiting is niet altijd makkelijk. Je moet lef hebben om voor je mening uit te komen als die indruist tegen de opvattingen van je omgeving. Politiek zijn we niet erg actief. Als Nederlandse leeuwen zouden we wat meer moed kunnen tonen om onze drang naar rechtvaardigheid en mededogen in actief gedrag om te zetten. Misschien is dat een goed voornemen voor volgend jaar: onze constructieve, maatschappelijke inzichten en meningen sterker uitdragen. Als je daar meer lef voor nodig hebt, laat je dan inspireren door het onderstaande gedicht van Toon Hermans

Bang
Ik ben niet bang voor stroppen
Voor floppen ben ‘k niet bang
Voor klappen noch voor schoppen
Voor kleunen op mijn wang
Ik wil geen woord meer horen
Van angst voor zorg en pijn
‘k heb al te veel verloren
Met botweg bang te zijn
Mijn moed was maar héél pover
Mijn lef was valse schijn
‘k heb nu geen tijd meer over
Om bang voor iets te zijn
Nu wil ik vrijuit leven
Als ’t effen kan héél lang
‘k ben niet kapot te krijgen
Dat komt: ik ben niet bang.

De ontwikkeling van de deugd moed is niet alleen goed voor constructieve deelname aan de politiek, het levert ook vruchten op voor andere zaken waar we mee te maken hebben, van loopbaan tot ontspanning en van zakelijke contacten tot liefdesverhoudingen.
Bij de verdere profilering van de deugd moed dienen we in de gaten te houden dat de drie andere kardinale deugden van: maat houden, wijsheid en liefde erbij betrokken dienen te worden om de deugd moed in balans te houden. Het mes kan aan vier kanten snijden!

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsmeningsuitingmoedpeace on earthpolitieke participatie

Mensenrechten

Op zondag 10 december vieren we de 69ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). De proclamatie van deze rechten in 1948 was een mijlpaal in de wettelijke erkenning van de waardigheid van de mens. De Verklaring was en is van universele betekenis, omdat ze altijd en overal geldig is, voor alle landen en volken. De erkenning van gelijke en onvervreemdbare rechten voor alle leden van de menselijke familie wordt erkend als de basis voor vrijheid, rechtvaardigheid en vrede.
De Verklaring is kort, bevat slechts dertig artikelen en heeft geen bindende wetskracht. Die legale binding is gekomen door VN-verdragen die nadien zijn opgesteld over een groot aantal onderwerpen, zoals burger- en politieke rechten; economische, sociale en culturele rechten; discriminatie, foltering, gehandicapten, senioren, kinderen en migranten. Er zouden nog meer rechten bij kunnen komen, zoals het recht op vrede, op een ontwapende planeet en de rechten van toekomstige generaties.
Terwijl verdragen vooral volkenrechtelijke betekenis hebben en primair voor overheden van belang zijn, kunnen een aantal mensenrechten ook op gezins- en persoonlijk niveau toegepast worden, zoals vrijheid van meningsuiting en van geloof.

kinderrechten

Rechten brengen plichten met zich mee. Artikel 29 van de Universele Verklaring stelt: ’Eenieder heeft plichten jegens de gemeenschap, zonder welke de vrije en volledige ontplooiing van zijn persoonlijkheid niet mogelijk is’.
Op persoonlijk niveau kunnen die rechten als tweevoudig gezien worden; ten eerste ervoor te zorgen dat men de rechten passief en/of actief uitoefent, bijvoorbeeld het recht op vrije meningsuiting. Een ander voorbeeld is het recht op een adequate levensstandaard, via een betaalde baan of via sociale voorzieningen.
Ten tweede kunnen deze rechten behalve voor individueel of familiaal genot, ook ten behoeve van anderen worden verdedigd en uitgeoefend.
Je zou vanwege hun algemeenheid de begrippen in de Universele Verklaring als waarden kunnen bestempelen, de uitwerking ervan in mensenrechtenverdragen als normen. Maar hoe breng je de samenleving en het individu ertoe het gewenste gedrag te vertonen. Want, ondanks continue vooruitgang, is er nog een wereld te winnen voor een betere naleving van de waarden en normen, zowel wat landen als wat personen betreft. Volgens de bekende theoloog Hans Küng hebben de Verenigde Naties door de Universele Verklaring en daaropvolgende Verdragen een enorme bijdrage aan globale vooruitgang geleverd. Niettemin, vond hij, dat een wereldethiek, die meer is dan alleen maar rechten, nog ontbrak. Rechten bestaan op het niveau van wetten en sancties. Hoewel die belangrijk zijn, maken de afwezigheid van eerlijkheid, innerlijke overtuiging en onvoorwaardelijke criteria het moeilijk om mensenrechten te verwezenlijken. Bijgevolg heeft de wereld een ethische basis nodig om de mensenrechten veilig te stellen, aldus Küng.

Het aankweken van deugden zou een waardevolle stap zijn in de versterking van de ethiek in het algemeen en van de mensenrechtenethiek in het bijzonder, omdat deugden het gedrag grondvesten op innerlijke overtuiging en persoonlijke motivatie. We denken hierbij aan de lijn van deugden: openheid, verdraagzaamheid, respect, beleefdheid, empathie en altruïsme. En aan de lijn rechtvaardigheid, integriteit en eerlijkheid.
De ons aangeboren zucht naar macht en rijkdom, op zowel maatschappelijk als persoonlijk niveau, wordt vaak prioriteit gegeven boven mensenrechten. Politieke en maatschappelijke instanties zijn nodig voor de bescherming en uitoefening van mensenrechten. Ze moeten evenwel hand in hand gaan met persoonlijke overtuigingen en gedrag. Deugden kunnen daarbij een handje helpen.

rechten en plichten in balans

Geplaatst opAuteuradminCategorieënnieuws

Solidariteit met de Palestijnen

29 november is de VN-Dag van de Solidariteit met de Palestijnen. En er is reden te over om zich solidair met hen te voelen. Het Palestijnse volk is een hard lot aangedaan: hun land is grotendeels afgenomen, ze zijn met honderdduizenden verjaagd en vluchteling geworden, ze worden bezet, gediscrimineerd en afgeknepen in wat in feite een apartheidssysteem is. Overal controles en vernederingen. De miljoen Palestijnen in Gaza leven in wat het beste beschreven kan worden als een concentratiekamp. Palestina is een strafkolonie van Israël geworden.

De Palestijnen zijn niet het enige volk wat geterroriseerd is. In de loop van de geschiedenis zijn er vele volkeren gekoloniseerd, verdreven of uitgeroeid. En er kraaide amper een haan naar. Zo waren de tijden.
Zulke hardhandige kolonisering zou niet meer moeten kunnen, met de huidige Verenigde Naties, mensenrechten en ethisch bewustzijn, zeker niet door een volk wat ons het Oude Testament heeft overgeleverd en zeer hoogontwikkeld is. Om van je geloof te vallen! Je vraagt je af hoe dit heden ten dage nog mogelijk is.

Ongelooflijk, deze onderdrukking in 2017!

Het antwoord: extreme motivatie, sterke strategisch en organisatorische capaciteiten, machtige financiële en economische partners, meedogenloze onderdrukking, chantage, heilloze allianties, kortom een willekeurig gebruik van geoorloofde en ongeoorloofde middelen.

Het Joodse volk heeft verschrikkelijke geleden in de loop van de geschiedenis, laatstelijk in de Holocaust. Dat lijkt een trauma en een niets ontziende vastberadenheid, misschien wel wraakzucht, ontwikkeld te hebben. Het ware beter, zoals ook President Obama aangaf, als de Israël de deugden van vergeving en verzoening zou beoefenen, want het oudtestamentische spreekwoord: ‘Een oog, een oog, een tand, een tand’, leidt niet tot een constructieve oplossing, alleen maar tot weerwraak. In plaats van een terreurstaat, zou Israël, met zijn talrijke kwaliteiten, een licht voor de ontwikkeling van de wereld kunnen zijn.

vergeven en verzoenen

Je vraagt je alleen nog af hoe landen, bedrijven, organisaties en individuen dit massale onrecht niet alleen gedogen, maar er vaak zelfs aan mee werken. Het antwoord ligt bij de fenomenen macht en angst. Israël, gesteund door de V.S., en andere sympathisanten, is uitermate machtig en schroomt zich er niet voor landen en politici, ook in Nederland, te dwingen en zo nodig sancties op te leggen. En daar hebben weinigen van terug. We lopen gewoonlijk mee met de sterkste. Moed is een schaars goed!
We hebben er belang bij om onze steun uit te drukken voor een rechtvaardige oplossing van het Midden Oosten probleem en het daarbij stellen van grenzen aan het Israëlisch wangedrag. Zowel persoonlijk als via politieke vertegenwoordigers en het maatschappelijk middenveld. En zeker ook door boycot, desinvestering en sancties (BDS). Moed en rechtvaardigheden zijn twee kardinale deugden. De beoefening zou bijdragen aan het indammen van het gevaar uit het Midden Oosten.
We wensen rechtvaardigheid en vrede  in het Midden Oosten, vooral voor Palestina op deze dag

hoop voor de toekomst

.Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsconcentratiekampPalestina; solidariteit

Geweld tegen vrouwen en meisjes

Op 25 november viert de Verenigde Naties de Dag voor de Uitroeiing van Geweld tegen Vrouwen en Meisjes.
Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest wijdverspreide, aanhoudende en verwoestende aantastingen van de mensenrechten in de wereld van vandaag. Het is een gevolg van discriminatie en van voortdurende ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Enkele gegevens
– Schattingen geven aan dat wereldwijd 35 % van vrouwen fysiek en/of seksueel geweld van een intieme partner, of seksueel geweld door een niet-partner, in hun leven hebben meegemaakt. In sommige landen hebben zelfs 70% van vrouwen fysiek of seksueel geweld van een intieme partner in hun leven ervaren.
– Wereldwijd hebben vrouwen die fysiek of seksueel mishandeld zijn door hun partner, een twee maal zo grote kans op abortus, bijna twee maal zoveel kans op depressie en in sommige streken anderhalf maal zoveel kans om HIV/AIDS op te lopen, vergeleken met vrouwen die geen geweld van hun partner ondervonden.
– Over psychologisch geweld zijn minder gegevens beschikbaar. Beperkte onderzoeksresultaten geven evenwel aan dat het veel voorkomt. Drie en veertig procent van de vrouwen in de Europese Unie hebben een of andere vorm van psychologisch geweld van een intieme partner meegemaakt in de loop van hun leven. Eén op de tien vrouwen in de Europese Unie heeft cyber-pesterij meegemaakt sinds de leeftijd van 15 jaar. Het risico is het grootst voor jonge vrouwen tussen 18 en 29 jaar.
– In het overkoepelend syntheserapport van het 2007 – 2010 onderzoek ‘Huiselijk Geweld in Nederland’ concluderen Van der Veen en Bogaerts voorzichtig dat in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 volwassenen slachtoffer worden van evident huiselijk geweld, ruim 9% van de populatie. Dit is een ruwe indicatie, waarbij incidenten in de huiselijke kring niet werden meegerekend. Het cijfer heeft dus betrekking op de meer ernstige gevallen van huiselijk geweld. Ongeveer 50% van de respondenten had nooit te maken met een voorval van huiselijk geweld, 40% van de respondenten had de afgelopen vijf jaar te maken met lichtere voorvallen of ernstiger voorvallen die zich meer dan vijf jaar geleden voordeden en , nogmaals, ruim 9% was de laatste vijf jaar slachtoffer van evident huiselijk geweld.
Vergelijkingen van cijfers tussen de verschillende landen zijn niet eenvoudig. Het lijkt er evenwel sterk op dat fysiek en/of seksueel geweld in Nederland minder voorkomt dan in armere landen. Bij ons en andere welvarende landen speelt psychologisch geweld een relatief grotere rol. Dit wordt geïllustreerd door de actuele #metoo campagnes.
Het is duidelijk dat we ons uiterste best moeten doen zowel fysiek/seksueel als psychologisch geweld tegen vrouwen en meisjes te verminderen en te voorkomen. De grotere openheid hierover in de samenleving, de grotere bereidheid van vrouwen aangifte te doen en de beschikbaarheid van beschermende instanties zijn positieve ontwikkelingen. Het is evenwel een hardnekkig probleem met taaie wortels in de samenleving en in de aard van de persoon. Seksualiteit is een primaire drijfveer. Hoewel het gedrag van vrouwen en meisjes sterk geëvolueerd is, speelt de man nog een overwegende rol in de toenadering tussen de seksen en speelt de factor ‘macht’ een belangrijke rol. In openlijke vorm heeft de man nog veel macht aan zijn kant. En zoals het spreekwoord zegt, macht corrumpeert, ook in de verhoudingen tussen de seksen

Een aanzienlijk deel van geweld tegen vrouwen vindt plaats in gezinnen. Daar kan men zich ontspannen, maar spanningen op allerlei gebied vinden hier ook zijn ontlading. Soms moeten er aanzienlijke verschillen in belangen, inzichten en gevoelens verzoend worden. Dat lukt in het ene gezin beter dan in het andere, om een variëteit van redenen. Je hebt houdingen en methoden nodig om oprechte belangenverschillen constructief op te lossen. Waar dat niet of niet goed lukt, ontstaan er frustraties, die op ongewenste manieren afgereageerd kunnen worden. De toegenomen welvaart heeft bij ons de problemen van armoede grotendeels opgelost en het samenleven voor de meesten verzacht. Nog niet zo in arme groepen of arme landen, waar gebrek aan geld spanningen kan oproepen of versterken.

Als de samenleving van alle vormen van fysiek/seksueel en psychologisch geweld gespeend zou zijn, zouden we, met een lichte overdrijving, in het aards paradijs wonen. Maar dan valt er nog het één en ander te doen, zoals de verbetering van houdingen en verfraaiing van ons gedrag ten aanzien van het andere geslacht. Ook een realistische kijk op liefde, verliefdheid en huwelijk, meer ruimdenkendheid, meer zelfbeheersing, meer altruïsme en zeker ook meer vergevingsgezindheid. Allemaal deugden waarin we ons kunnen oefenen. Je geluk kan er door bepaald worden, ook en vooral als het over samenleven met anderen gaat.

samen voor synergie

Geplaatst opAuteuradminCategorieënnieuws

Ethisch toerisme

We gaan bijna allemaal op vakantie, de één meer, de ander minder vaak. We hebben het nodig om onze batterijen op te laden en we doen het op diverse manieren: luieren, aan het strand liggen, natuur- en cultuurmonumenten bezoeken of gewoon avonturisme.
Wat fijn voor de toerist is, is misschien niet altijd fijn voor de ontvangende partij, getuige de protesten in Barcelona en Amsterdam tegen overlast van toeristen.
In ieder geval hebben deze plezierige, persoonlijke ervaringen grote maatschappelijke consequenties, zoals

– Inclusieve en duurzame economische groei.

De Wereld Toerisme Organisatie streeft naar een 4 % jaarlijkse groei van het aantal internationale toeristen, van 1.2 miljard nu naar 1.8 miljard in 2030 Nederland in 2015: 15 miljoen). Toerisme zou 10% van het bruto wereld product, 7% van de totale wereldexport en 30% van de wereldexport van diensten vormen. De totale omzet in 2015 zou rond de $ 1.5 biljard (1500 x 1 miljard) bedragen.

– Werkgelegenheid en vermindering van de armoede

Wereldwijs, één op de elf jobs is in de sector toerisme en het is de grootste export categorie in veel ontwikkelingslanden. Bijna twee keer zoveel vrouwelijke ondernemers als in andere sectoren.

– Efficiënt gebruik van hulpmiddelen, bescherming van het milieu en klimaatverandering

Vermindering van de 5% uitstoot van CO2 van de sector; toerisme een middel voor bescherming en herstel van biodiversiteit; verder duurzaam beheer van de verwachte 1.8 miljard internationale toeristen

– Culturele waarden, diversiteit en nalatenschap

Traditionele activiteiten en gewoonten in ere herstellen, gemeenschappen mondig en trots maken en culturele variatie promoten.

– Onderling begrip, vrede en veiligheid

Bruggen bouwen tussen toeristen en gastgemeenschappen, multiculturele ontmoetingen die vrede kunnen bevorderen, veerkracht tegen veiligheidsbedreigingen en middel voor ‘zachte’ diplomatie’

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2017 als het Internationale jaar van het Toerisme uitgeroepen. De Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO) , een Gespecialiseerde Organisatie van de V.N., heeft de opdracht om de organisatie en uitvoering van het Internationale Jaar te faciliteren.


Naast het Internationale Jaar is er ook de jaarlijkse Internationale Dag van het Toerisme op 27 september. Taleb Rifi, Secretaris-Generaal van de UNWTO, spreekt bij deze gelegenheid een boodschap uit, waarin hij stelt dat toerisme de derde grootste export industrie in de wereld is, na chemische producten en brandstoffen. Toerisme geeft hoop, voorspoed en begrip aan velen en middelen van bestaan in de hele wereld.
Op vrijdag 15 september jongstleden hebben de lidstaten van de UNWTO een historische beslissing genomen door de UNWTO Raamwerkconventie voor Toerisme-ethiek aan te nemen. Dit zet de vroegere ethische code voor toerisme om in een Internationaal Verdrag. De Conventie bestrijkt de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen in de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Het geeft een Raamwerk dat een ethische en duurzame modus operandi verschaft, inclusief het recht op toerisme, de bewegingsvrijheid van toeristen en de rechten van werkers en managers.
Ondertussen kunnen we volop blijven genieten van de ruime toeristische mogelijkheden die zich binnen en buiten onze grenzen voordoen. Laten we het op een verantwoorde manier doen. Zoals de UNWTO campagne aanraadt wanneer je op reis gaat

RESPECTEER DE NATUUR
RESPECTEER DE CULTUUR
RESPECTEER JE GASTHEREN/GASTVROUWEN

JE KUNT ZELF DE VERANDERING ZIJN, DIE JE WILT ZIEN IN DE WERELD!
JE KUNT EEN AMBASSADEUR VOOR EEN BETERE TOEKOMST ZIJN!
ONTWIKKEL JE KENNIS VAN ANDERE CULTUREN, VERRUIM JE GEEST
EN MAAK VRIENDEN!

Happy World Tourism Day!

Besluit vredelievend te zijn

Hierna volgt een vrije vertaling van het gedicht van Robert Muller ‘Decide to be Peaceful’. Robert Muller zaliger werd de ‘Profeet van de Hoop van de V.N.’ genoemd toen hij daar werkte.

     Besluit vredelievend te zijn

Besluit vredelievend te zijn
Maak anderen vredelievend
Ben een voorbeeld van vredelievendheid
Straal vrede uit
Houdt vurig van de vrede
van onze prachtige planeet
Luister niet naar oorlogsstokers
haatzaaiers en machtswellustelingen
Droom steeds van een vredevolle
oorlogsvrije, ontwapende wereld
Denk steeds aan een vredelievende wereld
Werk altijd voor een wereld van vrede
Zet aan, en houdt aan, in jezelf,
de vredesschakelaars,
degene die gemerkt zijn met liefde,
sereniteit, geluk, waarheid,
goedheid, vriendelijkheid
begrip en verdraagzaamheid
Bidt en dank God iedere dag voor vrede
Bidt voor de Verenigde Naties
en voor alle vredestichters
Bidt voor de leiders van naties
die de vrede van de wereld
in handen hebben.

—————————————————————————-

Below, the original version of the poem from the late Robert Muller, during his career at the United Nations, honouring the nickname ‘the Prophet of Hope’

Decide to be Peaceful

Decide to be peaceful
Render others peaceful
Be a model of peace
Radiate your peace
Love passionately the peace
of our beautiful planet
Do not listen to the warmongers,
hateseeders and powerseekers
Dream always of a peaceful,
warless, disarmed world
Think always of a peaceful world
Work always for a peaceful world
Switch on and keep on, in yourself,
the peaceful buttons,
those marked love,
serenity, happiness, truth,
kindness, friendliness
understanding and tolerance
Pray and thank God every day for peace
Pray for the United Nations
and all peacemakers
Pray for the leaders of nations
who hold the peace of the world
in their hands

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagspeacefulRobert MullervredelievendvredestichterWorld Peace Day

Internationale Dag van Liefdadigheid (5 september)

Armoede blijft in alle landen bestaan, ongeacht hun economische, sociale en culturele situatie, maar in het bijzonder in ontwikkelingslanden. Bezorgd over het armoedeprobleem, heeft de VN landen opgeroepen om de inspanningen te erkennen en te versterken van instellingen en personen die zich met liefdadigheid bezig houden.
Liefdadigheid, net als vrijwilligerswerk en filantropie, schept hechte sociale banden en draagt bij aan de verwezenlijking van alomvattende en veerkrachtige samenlevingen. Liefdadigheid kan de ernstigste gevolgen van humanitaire crises verzachten en sociale diensten in gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en kinderbescherming aanvullen. Het steunt de ontwikkeling van cultuur, wetenschap, sport en de bescherming van culturele en natuurlijke rijkdommen. Liefdadigheid promoot tevens de rechten van gemarginaliseerde en achtergestelde groepen en verkondigt de boodschap van medeleven in conflict situaties.

De Internationale Dag van Liefdadigheid werd uitgeroepen met het doel om mensen, Niet Gouvernementele Organisaties en andere belanghebbenden over de hele wereld ontvankelijk te maken en te mobiliseren om anderen te helpen door vrijwilligerswerk en filantropische activiteiten.
De datum van 5 september was gekozen om de verjaardag te gedenken van het overlijden van Moeder Theresa van Calcutta, die in 1979 de Nobelprijs kreeg’ voor werk uitgevoerd in de strijd tegen armoede en ellende, die een bedreiging voor de vrede vormen’.

Een zegen voor de mensheid… Mooi voorbeeld!

Moeder Theresa werd geboren in 1910 als Agnes Gonxha Bojaxhiu. In 1928 ging ze naar India, waar ze zich inzette om de berooiden te helpen. In 1948 verwierf ze de Indiase nationaliteit en in 1950 stichtte ze de orde van de Missionarissen van Liefdadigheid in Calcutta. De orde verwierf bekendheid voor haar werk onder de armen en de stervenden in die stad.
Voor meer dan 45 jaar wijdde ze zich aan de armen, zieken, wezen en stervenden, onderwijl sturing gevende aan de groei van de Missionarissen van Liefdadigheid, eerst in India en daarna in andere landen. Het werk van Moeder Theresa is erkend en geroemd over de hele wereld en ze heeft daarvoor een aantal onderscheidingen ontvangen, inclusief de Nobelprijs. Moeder Theresa stierf op 5 september 1997 in de leeftijd van 87 jaar.
Als erkenning van de rol van liefdadigheid in de verlichting van humanitaire crises en menselijk lijden binnen en tussen landen, evenals van de inspanningen van liefdadigheidsorganisaties en personen, inclusief het werk van Moeder Theresa, heeft in 2012 de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, 5 september, de sterfdag van Moeder Theresa, uitgeroepen als de Internationale Dag van Liefdadigheid.

Gegevens over liefdadigheid

De Volkskrant doet elk jaar een onderzoek naar ‘goede doelen’ aan de 25 grootste filantropische instellingen in Nederland. In 2016 hebben die geprofiteerd van het gunstig economisch tij: de opbrengsten uit donaties, vooral nalatenschappen, zijn toen met 13 procent gegroeid. In totaal haalden de 25 grootste filantropische instellingen vorig jaar 822 miljoen euro binnen uit eigen fondsenwerving.

De National Philantropic Trust constateerde dat in de Verenigde Staten in 2016 de grootste bron van inkomsten voor ‘goede doelen’, individuele giften waren ter hoogte van $ 282 miljard (72 % van totaal), gevolgd door bijdragen van stichtingen, $ 58 miljard (15 %), legaten, $ 30 miljard (8%) en bedrijven, $ 19 miljard (15 %), voor een totaal van $ 389 miljard.

goed doel? graag dan!

Dit zijn enorme bedragen, structureel niet helemaal vergelijkbaar met de Nederlandse situatie en in een heel andere sociaaleconomische context. Giften voor goede doelen bedroegen in de V.S. 2.1 % van het nationale product, maar dat in een land met beperkte sociale overheidsvoorzieningen. Het merendeel van de liefdadigheidsdollars ging naar religie (32 %), onderwijs (16 %), sociale voorzieningen (12 %), projectinstanties (11 %) en gezondheid (9 %).

De Charities Aid Foundation heeft een ‘World Giving Index’ opgesteld over liefdadigheid in de wereld in zijn geheel. In 2016 werd, voor de zevende keer, vergelijkend onderzoek gedaan in 140 landen met 96 % van de wereldbevolking. De Index meet het gemiddelde percentage mensen in elk land dat geld aan goede doelen geeft, vrijwilligerswerk doet of vreemdelingen, bijvoorbeeld vluchtelingen, helpt. Om een afgeronde meting van altruïstisch gedrag in de wereld te krijgen, is de Index gebaseerd op het rekenkundig gemiddelde van de antwoorden op de drie vragen. Ieder land krijgt op die manier een percentage en landen worden ingedeeld op basis van dit resultaat.
Myanmar staat aan de top van de lijst met 70 % , gevolgd door de Verenigde Staten (61 %) en Australië (60 %) . De toppositie van Myanmar kan voor een deel verklaard worden door de Boeddhistische traditie, monniken regelmatig te steunen.
Nederland kwam op de dertiende plaats met 52 % als Index, waarbij hulp aan vreemdelingen gedaan werd door 55 % van de mensen, giften aan goede doelen door 66 % en vrijwilligerswerk door 33 % van de mensen.
Tussen Australië als nummer drie en Nederland als nummer dertien, vinden we in toenemende volgorde: Nieuw Zeeland, Sri Lanka, Canada, Indonesië, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Verenigde Arabische Emiraten, Oezbekistan en Kenya.
In veel landen is het beduidend waarschijnlijker dat mannen meer dan vrouwen betrokken zijn bij vrijwilligerswerk en het helpen van vreemdelingen. Niettemin is er op gemiddeld wereldniveau weinig verschil tussen mannen en vrouwen wanneer het op financiële giften aan ‘goede doelen’ komt. Cultuurverschillen tussen de geslachten schijnen een belangrijke rol te spelen in de waarschijnlijkheid waarmee mannen en vrouwen bijdragen aan ieder van de drie vormen van altruïstisch gedrag

steun aan vluchtelingen

Op wereldniveau blijft hulp aan vreemdelingen
de meest voorkomende manier om goed te doen. Meer dan de helft van de mensen in 2016 hielp vreemdelingen in de maand voor de gegevensverzameling, met een toename in alle sociaaleconomische lagen. Irak staat aan de top met 81 %.

In de ontwikkelde wereld worden enorme inspanningen en bedragen besteed aan charitatieve activiteiten. De World Giving Index laat zien dat dat niet minder is in opkomende landen. Het is een belangrijk wereldfenomeen en het laat de beste kant van de mensheid zien. Altruïsme verdient inderdaad aangemoedigd te worden!!Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsliefdadigheidMoeder TheresaWorld Giving Index

Gelijkwaardigheid

Afgelopen mei overleed een Libanese vriend van me, Adib Mazraani. Een humaan en rechtschapen man. Altijd klaar om te helpen en voor ieder een vriendelijk woord. We bezochten recentelijk zijn graf in Tunesië. Op de grafsteen was de karakteriserende en inspirerende tekst, in het Frans, gebeiteld, als volgt:

‘Le Véritable Grand Homme est celui qui ne domine personne, et qui n’est dominé par personne’.

Een vrije vertaling naar het Nederlands:

‘Hij is een waarlijk Groot Mens die over niemand de baas speelt en over wie niemand anders de baas speelt’

Vrije vertaling naar het Engels:

‘He is a truly Great Person, who dominates nobody and is dominated by nobody’.

Iedereen met respect en gelijkwaardig behandelen is een uitdaging, want het verlangen naar macht is ons aangeboren. Ware democratie vergt continue inspanning.

Adib blijft een lichtend voorbeeld. Moge hij ruste in vrede!

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsbaas spelengelijkwaardigheid

Effectief altruïst

Van Gogh, de barmhartige Samaritaan

In een recente editie van de publicatie ‘oneworld’ (www.oneworld.nl) stond de volgende korte mededeling , getiteld ‘Aan de slag als effectief altruïst’:

‘Wil je zelf een effectieve altruïst worden? Dan kun je terecht bij websites als GiveWell, Giving what you can en The Life You can Save. Zij publiceren lijsten van goede doelen met veel impact.
Animal Charity Evaluators doet hetzelfde, maar richt zich specifiek op dierenwelzijn. De website van Effectief Altruïsme geeft ook tips voor effectief goed doen met je vrije tijd en je carrière. In aanbouw is het model van Giving for Impact, opgezet vanuit de Erasmus Universiteit, met een overzicht van meer en minder effectieve interventies. Handig voor donateurs, maar ook voor (kleinschalige) goede doelen die moeten kiezen wat voor soort project ze gaan doen’.

Keuze te over als je nog meer goed wilt doen! Deze websites hebben het grote voordeel dat ze spontane, emotionele gevoelens van compassie koppelen aan verstandig gebruik van je beperkte middelen

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagseffectief altruïsmeGivewellGiving for ImpactGiving what you canThe Life You can Save

Info: Droomideeën van Robert Muller

Robert Muller, Profeet van de hoop

Robert Mueller zaliger (1923 – 2010) werd de ‘filosoof’ van de Verenigde Naties genoemd toen hij daar gedurende veertig jaar topfuncties bekleedde.
Hij heeft letterlijk duizenden suggesties en ideeën gelanceerd om de wereld een betere plek te maken. Zijn ideeën over wereldregering, wereldvrede en spiritualiteit hebben tot een grotere invloed van de religies in de V.N. geleid.
Zijn boodschappen worden nog dagelijks verspreid via ‘GoodMorningWorld.org’. Meer informatie over zijn werk en ideeën is te vinden op de website ‘RobertMuller.org’.
Zijn optimistische filosofie komt overeen met de positieve ontwikkelingen in de wereld. Een deel van de mensheid is pessimistisch gestemd over de status en toekomst van de wereld. Dat komt voor een belangrijk deel door de invloed van de media die een ongerechtvaardigd en disproportioneel aantal sensationeel-negatieve berichten de wereld insturen. Helaas is daar (te) veel vraag naar. In feite vinden er legio positieve ontwikkelingen plaats. Abonneer je maar eens op de ‘optimist daily’ (www.optimistdaily.com).
Om terug te komen op Robert Muller, hij vatte de positieve ontwikkelingen en de toekomst bondig samen in de volgende constatering:

‘De mensheid heeft zich kunnen ontdoen van slavernij, kolonialisme, racisme, geslachtsdiscriminatie en apartheid. Ze zal evenzeer in staat zijn zich te ontdoen van nationale grenzen, zoals bevestigd door de oprichting van de Europese Unie. Daarna komt ontwapening. Het enige wat nodig is, is liefde, wereldleiderschap en durf. We hebben ook meer dromen, ideeën, enthousiasme en doorzettingsvermogen nodig’.

Idea Dreams from Robert Muller

The late Robert Muller (1923 – 2010) was called ‘the philosopher of the United Nations’ when he worked there for forty years as Assistant Secretary General. He produced thousands of suggestions and ideas to make the world a better place. His ideas about world government, world peace and spirituality led to a greater representation of religions in the United Nations. His messages are still broadcast daily through ‘GoodMorningWorld.org’. More information can be found on his website ‘RobertMuller.org’.
His optimistic view about world developments contrasts with many of the sensational-negative messages of the media. His positive view is the right one in that there have been and there continue to be numerous positive developments everywhere. Just follow the ‘optimist daily (www.optimistdaily.com).
Robert Muller put it nicely in the following sweeping statement:

‘Humanity has been able to get rid of slavery, colonialism, racism, sexual discrimination and apartheid. It will be as able to get rid of borders too as proved by the creation of the European Union. Next will be armaments. All that is needed is love, world leadership and audacity. We also need more dreams, ideas, excitement and tenacity’

Geplaatst opAuteuradminCategorieënnieuwsTagspositivismeprofeet van de hoopRobert Muller

Blog 76. Optimisme gebed/ prayer*

Beloof jezelf:

– Zo sterk te zijn dat niets je gemoedsrust kan verstoren;
– Over gezondheid, geluk en voorspoed te praten met iedereen die je tegenkomt;
– Al je vrienden te laten weten dat ze veelbelovend zijn;
– Naar de zonnige kant van de dingen te kijken en dat optimisme waar te maken;
– Alleen aan het beste te denken, voor het beste te werken en alleen het beste te verwachten;
– Even enthousiast te zijn over het succes van anderen als over je eigen succes;
– De fouten uit je verleden te vergeten en naar grotere successen te streven in de toekomst;
– Ten allen tijde opgewektheid uit te stralen en een glimlach te schenken aan ieder levend wezen dat je tegenkomt;
– Zo veel tijd te spenderen aan de veredeling van jezelf dat je geen tijd hebt anderen te bekritiseren;
– Te grootmoedig te zijn voor zorgen, te nobel voor woede, te kloek voor angst en te gelukkig om overbezorgd te zijn.

(English version)

Promise yourself:*

– To be so strong that nothing can disturb your peace of mind;
– To talk health, happiness and prosperity to every person you meet;
– To make all your friends feel that there is something in them;
– To look athe sunny side of everything and make your optimism come true;
– To think only of the best, to work only for the best and to expect only the best;
– To be just as enhusiastic about the success of others as you are about your own;
– To forget the mistakes of the past and press on to the greater achievements of the future;
– To wear a cheerful countenance at all times and give every living creature you meet a smile;
– To give so much to the improvement of yourself that you have no time to criticize others;
– To be too large for worry, too noble for anger, too strong for fear, and too happy to permit the presence of trouble.

*(Vertaald uit) ‘Character Strengths and Virtues’van Christopher Peterson and Martin E.P. Seligman, hoofdstuk 25 (Hope), blz. 569. Dit is het Credo van de Optimist International in 1912.

–Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsoptimistzelfveredeling

Info 4. Matthieu Ricard. ‘Altruisme. De kracht van compassie’

Matthieu Ricard

Het is een voorrecht om je aandacht te vragen voor het meesterwerk van de hand van Matthieu Ricard, waarvan de titel hierboven.
De manier waarop Ricard naastenliefde, sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling klimaatverandering en aanverwante verschijnselen samenvat in een alomvattende strategie van wereldwijde ontwikkeling is hoogst indrukwekkend. De basis ervan is compassie en naastenliefde. Het boek bevat honderden verwijzingen naar gezaghebbende studies en naar filosofische beweringen over de eeuwen heen. Als je een opbouwende, goedwillende gids wilt hebben hoe onszelf te verbeteren en tegelijkertijd een harmonische, rechtvaardige wereld  op te bouwen, dan raad ik aan dit boek ter hand te nemen. Je hebt er feitelijk twee handen voor nodig want het heeft 800 bladzijden, maar de kwaliteit evenaart de omvang. Vanwege subsidies van bekende donoren is de prijs laag gehouden: 22.50 euro.

Matthieu Ricard is een bekend auteur en een Boeddhistische monnik sinds 40 jaar. Hij woont in Nepal en werkt samen met de Dalai lama. Hij begon zijn loopbaan als bioloog.

Info 4. Matthieu Ricard. ‘Altruïsm. The power of compassion to change yourself and the world’

I am pleased to bring to your attention an outstanding ethical publication from the pen of Matthieu Ricard with the above title.
The way that Ricard puts the phenomena of self love, altruistic love, social justice, development, climate change and related issues together in an all-encompassing strategy of world development is very impressive indeed. The basis is compassion and altruistic love. The book contains hundred of references from authoritative studies and from statements from philosophers across the ages. If you want to read a constructive, benevolent guide to better ourselves and how to get to a just and compassionate world, I strongly recommend to read this book. It’s size (800 pages) is matched by its quality. If the price is a consideration, it is only 12 euro for the English paperback edition because of subsidy from ethically-oriented donors.
Ricard (1946) is a well-known author and a Buddhist monk since 40 years, living in Nepal and working with the Dalai Lama. He started his career as a biologist.

altruistic love, basis for a better world

Geplaatst opAuteuradminCategorieënnieuwsTagsaltruistic lovematthieu ricardsocial justiceworld development

Internationale Yoga-dag (21 juni)


Yoga is een van de zes orthodoxe filosofische scholen van het hindoeïsme. Yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee, in religieuze termen, de vereniging met God te bereiken.
In een meer alledaags, westers concept wordt met yoga hatha-yoga bedoeld: een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen. Het is een  fysieke, mentale en spirituele praktijk, die zijn oorsprong in India heeft. Het woord ‘yoga’ komt van het Sanskriet en betekent samenvoegen of verenigen, de eenheid symboliserend van lichaam en geest.
Heden ten dage wordt yoga beoefend in diverse vormen in de hele wereld. Volgens de International Yoga Federation zijn er wereldwijd 300 miljoen yoga beoefenaren en is het aantal sterk groeiende. In de Verenigde Staten is het aantal beoefenaren van 20 miljoen in 2012 tot 36 miljoen in 2016 toegenomen, nu dus zo’n 10 % van de bevolking. Er zijn geen precieze gegevens voor Nederland. Een ruwe schatting geeft aan dat er minstens 50.000 mensen aan yoga-klassen hebben deelgenomen.
Gezien de universele aantrekkingskracht van yoga hebben de Verenigde Naties  21 juni als de Internationale Yoga-dag uitgeroepen. De bedoeling daarvan is om het bewustzijn wereldwijd te vergroten van de vele voordelen van de yoga-beoefening.

yoga-beoefenares in New York

Het thema voor 2017 is ‘yoga voor gezondheid’. Dit thema benadrukt het feit dat yoga op een holistische wijze kan bijdragen aan het verkrijgen van een passend evenwicht tussen lichaam en geest. De organisatoren zijn van mening dat deze benadering van gezondheid en welzijn een directe bijdrage kan leveren aan de zoektocht van de mensheid naar duurzame ontwikkeling en naar levensstijlen die in harmonie zijn met de natuur.
Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefenmethode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn (lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning, etc.). Hierdoor komen we uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.In het leven van de moderne mens is de balans tus¬sen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest leven¬dig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen lichaam. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent.


Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. In elke yogales doe je een aantal yogahoudingen. Alle houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht, etc. beter te laten functioneren.
Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook geestelijke bewustwording en omgekeerd. Tijdens de yogales ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen. Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Hierdoor leer je de signalen zoals bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder herkennen. Het resultaat van een yogales is dat men zich diep ontspannen kan voelen.
Yoga heeft een aantal overeenkomsten met mindfulness, maar die twee zijn niet hetzelfde. Yoga betekent samenvoegen of verenigen, van lichaam en geest. Yoga kan beoefend worden door te zitten, wandelen of liggen. Een oefening is gewoonlijk voltooid na 10 tot 30 minuten. Het is een formele bezigheid waar je een bepaalde tijd voor moet reserveren. Normaal moet je je focussen op je ademhaling, een bepaald lichaamsdeel of een voorwerp.
Mindfulness gaat over het registreren van wat er binnen en rond ons gebeurt gedurende onze dagelijkse bezigheden. Het vraagt een niet oordeelsmatige houding terwijl we ons gewaar worden van onze ademhaling, gedachten, gevoelens, sensaties en omgeving. Als we in yogaoefeningen onze bewegingen coördineren met onze ademhaling, aandacht besteden aan de sensaties in ons lichaam als we ons bewegen, de ervaring van dat moment helemaal bewust zijn, zonder oordeel of verwachtingen en onze grenzen respecteren met zelf-compassie en vriendelijkheid, dan wordt yoga naast een meditatie ook een mindfulness exercitie. Je hoeft niet te mediteren om mindfulness te beoefenen.

het nuttige met het aangename ….

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagshindoeïsmemeditatiemindfulnessyoga

(Wereld) Ouderenmisbruik dag.

oudere voert duifjes in New York

Als een vervolg op de tweede mondiale vergadering over ouder worden, nam de Algemene Vergadering van de Verenigde naties in 2011 een resolutie aan die de mishandeling van senioren wereldwijd veroordeelde.
Praktisch alle landen in de wereld kunnen een aanzienlijke toename verwachten tussen 2015 en 2030  in het aantal oudere personen. Het totaal aantal personen van 60 jaar en ouder meer dan verdubbelt van 542 miljoen in 1995 tot rond 1.2 miljard in 2025. De groei zal sneller zijn in ontwikkelingslanden dan in rijke landen. Vanwege de groei in aantallen senioren kan men verwachten dat mishandeling ervan tegelijkertijd ook toe zal nemen. Terwijl het taboe van oudermishandeling wereldwijd meer publiciteit heeft gekregen, blijft dit fenomeen toch één van de minst onderzochte types van mishandeling en één van de minst aangeroerde in nationale actieprogramma’s.
Het thema van dit jaar legt de nadruk op het voorkomen van financiële uitbuiting. In overeenstemming met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030 en het Madrid Internationale Actieplan aangaande ouder worden, hebben ouderen het recht in waardigheid te leven, vrij van alle vormen van misbruik, inclusief die op financieel en materieel terrein. Dit misbruik kan leiden tot armoede, honger, dakloosheid, in gevaar gebrachte gezondheid en welzijn en zelfs voortijdig overlijden.

Recent onderzoek geeft aan dat financiële en materiële uitbuiting van ouderen  een veel voorkomend en ernstig probleem is. Wereldwijd  hebben 5 tot 10 % van ouderen te maken met een of andere vorm van financiële uitbuiting. Dit misbruik wordt dikwijls niet gemeld, gedeeltelijk vanwege schaamte of verlegenheid van de kant van de slachtoffers of vanwege het niet in staat zijn aangifte te doen. Waarschijnlijk is het percentage misbruik onderschat omdat onderzoeksresultaten gebaseerd zijn op verklaringen van ouderen zelf.
Financiële uitbuiting kent meerdere vormen. In rijke landen behelst het misbruik vaak diefstal, valsheid in geschrifte, misbruik van eigendom en machtiging, evenals het onthouden van toegang tot financiële bronnen. Het overgrote deel van financieel misbruik in ontwikkelingslanden bevat beschuldigingen van tovenarij die gebruikt worden om het afnemen van eigendom, het uitzetten uit huizen en het onthouden van erfenissen aan weduwes te rechtvaardigen.
Risicofactoren variëren van sociaal isolement en cognitieve handicaps tot emotionele, financiële en fysieke afhankelijkheid  van de misbruikers, bepaalde levensomstandigheden, armoede, weduwschap en gebrek aan ondersteunende netwerken in aanvulling op vooroordeel tegenover ouderen, discriminerende erfenissystemen, evenals zwakke politie en rechtssystemen.

In Nederland definiëren we ouderenmishandeling als het handelen of het nalaten van handelen van al degenen die in een terugkerende persoonlijke of professionele relatie met de oudere (iemand van 65 jaar of ouder) staan, waardoor de oudere persoon lichamelijke en/of psychische en/of materiële schade lijdt dan wel vermoedelijk lijden zal, en waarbij van de kant van de oudere sprake is van een vorm van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid
We onderscheiden vijf vormen die dikwijls in combinatie voorkomen: fysieke mishandeling, psychische mishandeling (inclusief schending van recht op privacy), verwaarlozing, financieel misbruik en seksueel misbruik.
In 2014 is voor het eerst onderscheid gemaakt tussen meldingen (1541) en adviesvragen (819). Meldingen komen voornamelijk van professionals (74%) die werkzaam zijn binnen zorginstellingen, politie of werken in een wijkteams.  Meldingen komen in veel mindere mate van slachtoffers zelf (8%), of familie (10%). Van 29% van de meldingen is niet bekend wie er meldt.

Kenmerken slachtoffers
Van de 1.541 meldingen in 2014 is in 1.125 gevallen bekend of het gaat om een
vrouwelijk of mannelijk slachtoffer. Ook in 2014 blijkt dat vrouwen de
grootste groep slachtoffers vormen (70%). Van alle meldingen is in 995
gevallen de leeftijd van het slachtoffer geregistreerd (in 546 onbekend). De
grootste groep is die in de leeftijd van 70 – 79 jaar (390; 39%) gevolgd door de groep 65 – 69 (269; 27%). 26% is tussen 80 – 89 jaar (256).
.
Aard van de mishandeling

Bij elkaar werden 1.800 verschillende vormen van ouderenmishandeling
geregistreerd, hetgeen betekent dat een slachtoffer nogal eens te maken
heeft met meerdere vormen tegelijk. In 436 (28%) van de 1.541 meldingen
is niet doorgegeven om welke vorm van mishandeling het
gaat. De meeste slachtoffers (762; 69%) ondergingen psychische vormen
van ouderenmishandeling. Dat is bijvoorbeeld het herhaaldelijk kleineren,
uitschelden en bedreigen van de oudere. Lichamelijke mishandeling, denk
aan slaan, schoppen of duwen, komt voor in 503 gevallen, een percentage
van 46%. Financieel misbruik wordt gemeld in 413 van de gevallen, een
percentage van 37%. Dat is het stelen of verduisteren van geld en
goederen of het misbruik maken van een toevertrouwde pinpas. Seksueel
misbruik (14; 1%) wordt nauwelijks gemeld. Bij 19% van de meldingen was er sprake van ontspoorde mantelzorg.


Ouderenmishandeling krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Onderzoek laat zien dat ongeveer een op de twintig zelfstandig wonende ouderen geconfronteerd wordt met dergelijk gedrag.
Wanneer de afhankelijkheid van ouderen groter wordt (bijvoorbeeld door
dementie) neemt het risico op mishandeling toe. Om dit verschijnsel onder de aandacht te brengen heeft het NIZW het Landelijk Steunpunt Bestrijding Ouderenmishandeling (LSBO) in het leven geroepen. Het steunpunt informeert het veld door middel van een website (www.nizw.nl/mishand), een nieuwsbrief en een knipselkrant..

Samenwerking is essentieel bij ouderenmishandeling omdat er vaak verschillende hulp- en zorginstanties nodig zijn voor een goede hulpverlening. Het landelijk steunpunt kan adviseren bij beleidsmatige, organisatorische en financiële
vormgeving van samenwerking of coördinatie. Momenteel zijn er in tientallen plaatsen regionale of lokale initiatieven waarbij het steunpunt betrokken is. Het streven is een landelijk dekkend netwerk van dergelijke initiatieven te creëren.

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsfinanciële uitbuitingLSBOouderenmishandeling

Altruïsme

Van Gogh, de barmhartige Samaritaan

Zoals we weten zijn er diverse soorten liefde. Soms wordt er een apart woord voor gebruikt, zoals romantiek, en soms worden verschillende vormen onderscheiden door een prefix, zoals eigenliefde, kalverliefde en naastenliefde. Maar het hoofdbegrip liefde blijft verschillende realiteiten dekken en er zouden meer woorden voor dit superbelangrijke fenomeen gecreëerd dienen te worden. Er lijkt in ieder geval een continuüm te zijn van eigenliefde via vriendschap naar pure naastenliefde, oftewel altruïsme. Alle liefde lijkt goed te zijn, maar altruïsme is superieur en de grootste van alle deugden.
Altruïsme of onbaatzuchtigheid is een handeling, een gewoonte of een ethische doctrine. Het woord is voor het eerst gevormd in 1851 door de filosoof Auguste Comte (1798 – 1857), afgeleid van het Latijnse woord “alter” (een ander) in de betekenis van onbaatzuchtig in tegenstelling tot het veel oudere woord egoïsme. Altruïsme kan gedefinieerd worden als vrijwillig, waardevol gedrag, gemotiveerd door het verlangen alleen anderen en niet zichzelf te helpen. Het is tegengesteld aan egoïsme wat het operationele gedragspatroon van de mensheid is.
Waar ligt het aan dat iemand altruïstisch is of wordt? Abigail Marsch, een Amerikaanse onderzoekster, heeft er haar loopbaan aan gewijd om dit te onderzoeken.
Fysiologisch gesteld is er een deel van de hersenen,  de amygdala, die het belangrijkste is in het herkennen van angstige uitdrukkingen op andere gezichten, een belangrijk element in de motivatie om anderen te helpen. Het blijkt nu dat bij altruïsten de amygdala groter is dan bij de gemiddelde mens, in tegenstelling tot psychopaten die een kleinere amygdala bezitten en totaal gespeend zijn van altruïsme.

compassie ook bij dieren

Een goed voorbeeld van puur altruïsme is het gratis doneren van een lichaamsorgaan, bijvoorbeeld een nier, aan een onbekende. Dit is in de Verenigde Staten al zo’n twee duizend keer voorgekomen. Een ander voorbeeld is het zich maximaal inzetten voor de armen in eigen land of in den vreemde.
Er lijkt dus een continuüm van  zorgzaamheid te bestaan waarvan het ene uiterste gevormd wordt door psychopaten en het andere uiterste door extreme altruïsten.
Wat deze extreme altruïsten onderscheidt van de gewone mens is niet alleen dat ze meer compassie bezitten, maar tevens dat ze het over een wijdere cirkel van mensen uitspreiden. Het ligt meer in de lijn van de verwachting om compassie met familie, buren en collega’s te hebben dan met onbekenden. Pure altruïsten zien zichzelf daarentegen niet als het centrum van een groep met concentrische cirkels van mensen daaromheen. Ze voelen zich niet  beter of belangrijker dan iemand anders. Je zou het nederigheid kunnen noemen,  de deugd die volgens Augustinus engelen van mensen maakt. Als er geen centrum is, zijn er ook geen binnen – en geen buitenringen en niemand verdient meer aandacht en compassie dan een ander. Dit is een goede formule om armen in verre landen even goed bij te staan als onze naaste buren!Dit altruïstische perspectief kan ontwikkeld worden volgens Abigail.

Op maatschappelijk niveau komt compassie en altruïsme steeds vaker voor, ondanks alle rapportages over aanslagen en terreur. Zoals de psycholoog Steven Pinker en anderen het overduidelijk statistisch aangetoond hebben zijn mensen steeds minder bereid  wreedheid en geweld te accepteren, zoals dierenmishandeling, huiselijk geweld en doodstraf. Honderd jaar geleden was het doneren van bloed ongehoord, terwijl het nu gewoon is. Dat zou over 100 jaar ook het geval met nier-donatie kunnen zijn.
De reden van deze altruïstische evolutie is deels gelegen in de verbeterde levensstandaard. Kinderen, althans in het Westen,  worden doorgaans constructief en liefdevol opgevoed. De wereld wordt steeds meer een vredevoller en plezieriger plaats met minder misdaad, ondanks sensationele beweringen van de media tot het tegendeel.
We weten steeds meer over het leed wat anderen in verre oorden overkomt en we ontwikkelen er compassie voor. De wortels van altruïsme en compassie zijn sterker dan die van wreedheid en geweld. En de geschiktheid om zich minder centraal op te stellen, meer compassie en altruïsme te ontwikkelen is in potentie bij velen aanwezig. Zonder twijfel zullen die potenties verder ontwikkeld worden en niet alleen de activist maar de hele mensheid ten goede komen. Overweeg dit pad  ook te volgen, als je het nog niet al doet.

egocentrisch of behulpzaam?

———————————————————-

Wereld Anti-tabaksdag (WHO, 31 mei)

We maken aardige vorderingen in de strijd tegen het gebruik van tabak. Die strijd is wel taai: na 50 jaar rookt nog een kwart van de volwassenen. De tabaksfabrikanten zijn geduchte tegenstanders en nicotine is in hoge mate verslavend. In opkomende landen roken ze nog vaak als een schoorsteen. Maar ook daar grijpen de overheden steeds meer in, met positief resultaat. Er is goede hoop dat op langere termijn roken van de wereldkaart verdwijnt.
Het is indrukwekkend hoe de houding ten aanzien van tabak in de loop van de tijd omgeslagen is door bewuste campagnes. Dit zal hopelijk ook gebeuren met overmatig alcoholgebruik en andere verslavende genotmiddelen.
Het thema van de Anti-tabaksdag dit jaar is ‘Tabak een gevaar voor ontwikkeling’. We wensen de Wereldgezondheidsorganisatie en alle andere betrokkenen succes in hun edele strijd voor gezondheid, zelfdiscipline en omgevingsgenot. Uiteindelijk streven we naar een optimaal gezonde mensheid, zowel lichamelijk als geestelijk.


Feiten over tabak, tabakscontrole en ontwikkelingsdoelstellingen:
•    Meer dan 7 miljoen doden door tabaksgebruik ieder jaar, een aantal dat geprojecteerd is tot 8 miljoen toe te nemen tegen 2030, als er geen verandering komt. Tabaksgebruik is een gevaar voor ieder mens, ongeacht sekse, leeftijd, ras, culturele of onderwijsachtergrond. Tabaksgebruik brengt leed, ziekte, dood en brengt landen en gezinnen in financiële nood.
•    Tabaksgebruik brengt enorme kosten met zich mee door toenemende ziekteverzorgingskosten en afnemende productiviteit. Het verslechtert gezondheidsverhoudingen en verscherpt armoede, omdat de armste groepen minder geld uitgeven aan essentiële behoeften zoals voeding, onderwijs en gezondheidszorg. Zo’n 80 % van voortijdige overlijdens door tabaksgebruik vindt plaats in landen met lage of middelbare inkomens, die daarmee grotere moeite hebben hun ontwikkelingsdoeleinden te realiseren.
•    Het verbouwen van tabak vraagt grote hoeveelheden pesticiden en kunstmest, die giftig kunnen zijn en waterreserves kunnen besmetten. Ieder jaar gebruikt de tabakscultuur 4.3 miljoen hectares land wat wereldwijd leidt tot 2 – 4 % ontbossing. De tabaksindustrie produceert ook nog eens meer dan 2 miljoen ton vaste afval.
•    De WHO Raamconventie over tabakscontrole (WHO FCTC) leidt het wereldwijde gevecht tegen de tabaksepidemie. De WHO FCTC is een internationaal verdrag met 180 partijen (179 landen  plus de EU). Momenteel hebben meer dan de helft van de landen op de wereld  (2.8 miljard, 40 % van de wereldbevolking) ten minste  één  belangrijke  FCTC-maatregel genomen Een groeiend aantal landen is bezig muren op te trekken om inmenging van de tabaksindustrie in overheidsbeleid tegen te gaan.
•    Als de belasting op sigaretten met een dollar per pakje verhoogd zou worden, zou een extra 190 miljard dollar voor ontwikkeling ingezameld kunnen worden. Hoge tabaksbelastingen dragen bij aan grotere inkomsten van regeringen, aan een verminderde vraag naar tabak en zorgen voor een belangrijke inkomensstroom om ontwikkeling te financieren.

Naast de voordelen voor ontwikkeling zijn de voordelen voor het individu van het stoppen of minderen van roken  legio, op de terreinen van gezondheid, productiviteit en besteedbaar inkomen. De ontwikkeling van de deugd van matigheid en zelfcontrole kan al deze voordelen oproepen en tegelijkertijd overgewicht en obesitas de wereld uit helpen.

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsanti-tabaksdagmatigheidontwikkelingsdoelenrookverslavingWHO Raamconventiezelfcontrole

Internationale dag van het gezin (15 mei)

Herdersgezin in Nigeria

Het thema van deze internationale dag gaat dit jaar over de rol van het gezin en van gezinsbeleid in het promoten van onderwijs en het algehele welzijn van gezinsleden. Deze Dag heeft als  speciale doelstelling het bewustzijn te stimuleren van de rol van het gezin in het aanmoedigen van vroeg jeugdonderwijs en levenslang leren van de jeugd
De Internationale Dag belicht het belang van alle verzorgers in gezinnen, of het nu ouders, grootouders of broers en zussen zijn en het belang van ouderlijke opvoeding voor het welzijn van kinderen. Karaktervorming en opvoeding tot wereldburgerschap zijn hier een voorbeeld van. De nadruk ligt op het vinden van goede manieren om een evenwicht te bewerkstelligen tussen werk- en gezinsbelangen. Verder ook om ouders te ondersteunen in hun vormings- en verzorgende verantwoordelijkheden. En voor goede faciliteiten van werkgevers om werkende ouders te faciliteren evenals de werkende jeugd zelf.
De Dag beoogt eveneens om het belang te realiseren van kennis en vaardigheden  die nodig zijn om duurzame ontwikkeling tot stand te brengen, inclusief door onderwijs voor duurzame ontwikkeling en duurzame levenspatronen, mensenrechten, gendergelijkheid, bevordering van een cultuur van vrede en geweldloosheid, wereldburgerschap en waardering voor culturele diversiteit.
Veel van de gewenste ontwikkelingen zijn al gerealiseerd in ontwikkelde landen zoals Nederland, in tegenstelling met de ontwikkelingswereld waar nog zo’n 130 miljoen meisjes van regulier onderwijs verstoken zijn.

De duurzame Ontwikkelingsdoelen  2015 – 2030 gelden ook voor rijke landen zoals Nederland. Duurzaam ontwikkelingsdoel nummer vier luidt: ’Verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen’. Deze doelstelling houdt ook in een einde te maken aan het misbruik, de exploitatie, de handel en alle vormen van geweld tegen en het martelen van kinderen. Het terugdringen van kindersekstoerisme,  kinderporno en kindermishandeling is een prioriteit van onze regering. De kinderombudsman, sinds 2011 onderdeel van Bureau Nationale Ombudsman, controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid en door private organisaties. (www.kinderombudsman.nl)

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsDag van het Gezinkinderombudsmanlevenslang leren

Wereld Telecommunicatie en Informatie dag (17 mei)

In a world of (information) abundance, the only scarcity is human attention.

Vrij naar Herbert Simon

Van mensen van het Boek zijn we mensen van het Scherm geworden!

Kevin Kelly

Bovengenoemde dag (we zijn door omstandigheden een beetje vroeg) is een goede gelegenheid om stil te staan bij  de enorme veranderingen die telecommunicatie, digitalisering en informatievoorziening ondergaan hebben in de afgelopen 25 jaar.  Personal computers en smart phones hebben een enorme invloed op ons dagelijks leven. Met 2 miljard PC’s en 4 miljard smart phones in de wereld zijn deze apparaten niet meer weg te denken, om nog maar niet te spreken over nieuwe communicatievormen zoals Twitter en Facebook die honderden miljoenen mensen van informatie voorzien en velen een goed deel van de dag bezig houden.
En dat schijnt nog maar het begin te zijn. In zijn boek ‘The Inevitable. Understanding the 12 technological forces that will shape our future’  toont de visionaire denker Kevin Kelly een geloofwaardige, optimistische wegenkaart   voor de volgende dertig jaar. Hij laat zien hoe de komende veranderingen gezien kunnen worden als het resultaat  van bestaande lange termijn krachten. Hij beschrijft twaalf ingrijpende tendensen, die onder meer inhouden de

virtuele realiteit

‘verkennising’ van onze omgeving, het primaat van toegang over bezit van dingen en het alom registreren (tracking) van feiten en gebeurtenissen, en hoe die met elkaar samenhangen. Deze twaalf krachten gaan een totale ommekeer teweeg brengen  in hoe we werken, ons ontspannen, leren, inkopen doen en met elkaar communiceren. Door deze versnellingsprincipes te begrijpen en te omhelzen, zegt Kelly, zal het makkelijker voor ons zijn onze dagelijkse relaties  te herschikken op manieren die maximale voordelen van deze nieuwe technologie zullen verschaffen.
Uiteindelijk, voorspelt Kelly,  zullen alle mensen en alle machines met elkaar verbonden worden in een wereldwijde matrix, een samenvoeging  die gezien zal worden als de grootste, meest ingewikkelde en meest verrassende gebeurtenis ooit.
Hij is niet blind voor de gevaren en het misbruik wat deze ontwikkelingen met zich meebrengen op sociaal en ethisch gebied. Maar hij is optimistisch dat de toenemende samenwerking van burgers en het ontstaan van nieuwe sociale systemen de mensheid ongeëvenaarde mogelijkheden voor vrede en ontwikkeling geven..
‘The Inevitable’ bevat prachtige uitspraken, interessante statistieken, veel wijsheid en behulpzame adviezen

Dit boek zou verplichte lectuur moeten zijn voor eenieder die zich bekommert over de technologische evolutie in de komende dertig jaar en wat die met ons gaat doen. Voor we het weten lopen we achter de ontwikkelingen aan.

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsdigitaliseringsocial mediatechnologische krachtentoekomstvisieWereld telecommunicatie Dag

Deugdethiek en integriteit

Dit is de titel van een in 2010 verschenen boek van de hand van Marcel Becker en medeauteurs Hoekstra, Karssing, Niessen en Van Tongeren.

Hoofdstuk 1 geeft de noodzaak aan voor aandacht voor ethiek in ons openbaar bestuur. Daarbij zien we steeds meer dat de deugdethiek de bestaande regelgeving en de codes kan aanvullen. Hoofdstuk 2 zet uiteen wat een deugd is. Hoofdstuk 3 legt de relatie tussen  deugdethiek en ambtelijke integriteit. Hoofdstukken 4 tot en met 7 zijn gewijd aan de vier kardinale deugden: moed, verstandigheid, maat en rechtvaardigheid. In hoofdstuk 8 krijgt de lezer deugd-ethische tips aangereikt hoe met integriteit aan de slag te gaan.
Het  gaat dus vooral over de overheidsadministratie en de plaats van ambtenaren daarin. Daarbij wordt een eerder gezegde van de Hoop Scheffer aangehaald dat het verschil tussen het bedrijfsleven en de overheid de moraal is. Gesteld wordt dat het in de deugdethiek niet alleen gaat om het zich houden aan regels of gedragscodes of het bereiken van een bepaald doel, maar ook om excellent functioneren. Een goed ambtenaar is 24 uur per dag ambtsdrager in die zin dat hij 24 uur per dag het ambt niet mag schaden.
De deugdethiek richt zich niet op handelingen per se, maar op de houding van een persoon en zijn morele kwaliteiten. De houding is slechts algemeen  van karakter en wordt in de concrete situatie waargemaakt De lastigste integriteitsproblemen zijn die waarin de keuze er een is  tussen verschillende waarden  die om de voorrang strijden  en alle in beginsel goed zijn. We bevinden ons dan  in het grote grijze gebied tussen fraude, corruptie, etc. enerzijds en maatschappelijk geaccepteerd gedrag anderzijds.
Het openbaar bestuur is de afgelopen 25 jaar grondig veranderd. De ambtenaar heeft een grotere beslissings- en beoordelingsruimte gekregen. Hij is dynamisch, flexibel en creatief en kan meer dan voorheen oplossingsgericht werken en dat heeft de discussie over  goed handelen stevig beïnvloed. De intensivering van de aandacht voor de ethiek maakt dat de deugd-ethische achtergrond interessant wordt.  
Als het gaat om (ethische) problemen wordt van de ambtenaar veerkracht verwacht. Hij speelt flexibel in op uiteenlopende situaties, maar wel vanuit de kernwaarden van het openbaar bestuur. Bij deze handelwijze past de deugdethiek die goed handelen beschrijft als een situationeel oordelen door iemand die een goed gevormde houding heeft. Handelingen vloeien voort uit houdingen; houdingen bepalen voor een belangrijk deel onze emoties en ook wat en hoe we waarnemen.
Integriteit komt voor in gradaties en we kunnen groeien in integriteit. De deugdethiek biedt handvaten hoe die groei te stimuleren. De ontwikkeling van de juiste houding is een proces dat nooit eindigt.
De voorbeeldfunctie geldt allerwegen als een van de belangrijkste bijdragen aan een goed integriteitsklimaat. Door ons handelen vormen we niet alleen onze eigen houding, maar ook die van anderen. Omgekeerd zijn anderen vaak belangrijk als referentie voor ons eigen handelen. Deugdzaam is degene die zich optrekt aan het voorbeeld en probeert zichzelf te verbeteren.
De vier kardinale deugden verstandigheid, rechtvaardigheid, maat en moed horen thuis in elke deugd, ook in die van de integriteit . De goede ambtenaar zal deze deugden idealiter in grote mate beheersen.
Integriteitsmanagement beweegt zich heen en weer tussen compliance (strikte regelgeving en controle op naleving) aan de ene kant en values (waarden) aan de andere. Er is momenteel een breed gedeelde overeenstemming dat integriteitsbeleid beide moet omvatten. De deugdethiek die positieve oriëntaties formuleert en positivisme als eigenschap van de persoon zelf ziet, staat aan de zijde van de ‘values’ benadering en weet de sterke kant hiervan optimaal te benutten: zij spreekt de persoon en zijn motivatie direct aan en is complementair aan de bestaande regels en codes.

Voor verdere informatie zie www.integriteitoverheid.nlGeplaatst opAuteuradminCategorieënnieuwsTagsambtenaardeugdethiekintegriteit

Info. Deugden bij filosoof/romancier Alain de Botton

Filosofen houden er vaak andere rangordes van deugden op na. Wij willen graag de ‘set of 10 new virtues for atheists’ van Alain de Botton met u delen. Hij is een bekend romancier en filosoof en heeft een aantal populaire boeken op zijn naam staan, onder meer over liefde en geluk. Hij heeft onder School of Life een groot aantal interessante lezingen op youtube staan, onder meer over liefde, seksualiteit en romantiek. Hij stelt onder meer vast dat vluchtige romantiek de ware liefde schaadt.


De rangorde van de 10 deugden is verschillend van onze rangorde, maar ze komen in grote trekken overeen. Resilience (veerkracht) en self-awareness (zelfbewustzijn) staan normaal niet op andere deugdlijsten, maar zijn zeker waardevolle, zo niet essentiële eigenschappen in de moderne maatschappij.

De Botton’s tien geboden voor atheisten zijn (in het Engels):
1. Resilience. Keeping going even when things are looking dark.
2. Empathy. The capacity to connect imaginatively with the sufferings and unique experiences of another person.
3. Patience. We should grow calmer and more forgiving by getting more realistic about how things actually tend to go.
4. Sacrifice. We won’t ever manage to raise a family, love someone else or save the planet if we don’t keep up with the art of sacrifice.
5. Politeness. Politeness is very linked to tolerance, the capacity to live alongside people whom one will never agree with, but at the same time, can’t avoid.
6. Humour. Like anger, humour springs from disappointment, but it’s disappointment optimally channelled.
7. Self-Awareness. To know oneself is to try not to blame others for one’s troubles and moods; to have a sense of what’s going on inside oneself, and what actually belongs to the world.
8. Forgiveness. It’s recognising that living with others isn’t possible without excusing errors.
9. Hope. Pessimism isn’t necessarily deep, nor optimism shallow.
10. Confidence. Confidence isn’t arrogance, it’s based on a constant awareness of how short life is and how little we ultimately lose from risking everything.

Geplaatst opAuteuradminCategorieënnieuwsTags10 virtues for atheistsAlain de Botton

Beautiful Message (Chetan Bhagat)!

Uit het verre Oosten komt veel wijsheid. Hier een voorbeeld

Chetan Bhagat

💬  If    You    Are    Right    Then    There    is     No    Need    to    Get    Angry …

💬  And    If    You    Are    Wrong    Then    You    Don’t    Have    Any    Right    to    Get    Angry.

💬  Patience    With    Family    is  Love …..

💬  Patience    With    Others    is  Respect.

💬  Patience    With    Self    is  Confidence  And  Patience  With  GOD  is  Faith.

💬  Never    Think    Hard    About    The    PAST ,    It    Brings    Tears…

💬  Don’t    Think    More    About  The  FUTURE ,  It  Brings  Fear…

💬  Live  This  Moment  With  A  Smile ,  It    Brings  Cheer.

💬  Every    Test    in    Our    Life  Makes  Us  Bitter  Or  Better …..

💬  Every  Problem  Comes  To  Make  Us  Or   Break  Us  !

💬  The      Choice    is      Ours  Whether  We   Become  Victims  Or  Victorious.

💬  Beautiful  Things    Are    Not  Always  Good  But  Good  Things  Are  Always  Beautiful ……  Forever.

💬  ” Happiness ”  Keeps  You ….  Sweet  But   Being  Sweet  Brings  Happiness.

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagschetan bhagathappinesspatience

DUURZAME PRODUCENT, DUURZAME CONSUMENT

ONTWIKKELINGSDOEL, SDG 12
Inleiding
De wereld heeft de laatste decennia grote veranderingen ondergaan. Daarbij zijn miljoenen mensen uit de armoede verheven en hebben een aantal landen middelbare inkomensstatus verkregen. Deze ontwikkelingen zijn evenwel voor een groot deel tot stand gekomen ten koste van het milieu. De toenemende vraag naar energie, voedsel, water en andere natuurlijke hulpbronnen heeft geleid tot uitputting van grondstoffen, milieuvervuiling, degradatie van de natuur en klimaatverandering.
Door het consumeren van steeds meer hulpbronnen zijn bestaande ontwikkelingspatronen  niet langer houdbaar. De wereldbevolking zou tegen 2050 9,6 miljard mensen tellen: als we de huidige levenswijze van de ontwikkelde landen behouden, zullen we grondstoffen voor drie planeten nodig hebben.

Een van de kernelementen voor het bereiken van duurzame ontwikkeling is de overgang naar duurzame productie en consumptie. De noodzaak daarvan werd voor het eerst gesignaleerd in de Rio Aardtop van 1992 en bevestigd in de Rio + 20  wereldtop met de aanname van het tienjarige Sustainable Consumption and Production (SCP) Programmakader.
Een van de  duurzame ontwikkelingsdoelen die in 2015 door de Algemene Vergadering van de VN zijn aangenomen is duurzame consumptie en productie, SDG (Sustainable Development Goal), nummer 12. Dit doel is gebaseerd op de intentie de volgende problemen op te lossen:
Voedsel
•    Geschat wordt dat ieder jaar een derde van alle geproduceerde voedsel, het equivalent van 1.3 miljard ton ter waarde van rond de duizend miljard dollar, eindigt in de afvalbakken van consumenten en winkels of verloren gaat door inefficiënt oogsten en transporteren. Twee miljard mensen zijn overgewicht of zwaar overgewicht, terwijl jaarlijks een miljard mensen ondervoed is en een ander miljard niet voldoende te eten heeft. Zo’n  200 miljoen mensen zouden gevoed kunnen worden met verspild voedsel uit Europa;

•    Land degradatie, afnemende vruchtbaarheid van de grond, onhoudbaar watergebruik, overbevissing en afkalving van het mariene milieu verminderen de capaciteit van de aarde om  voldoende voedsel te leveren;
•    De voedselsector is verantwoordelijk voor rond de 30% van de totale energieconsumptie en is verantwoordelijk voor ongeveer 22% van de uitstoot van broeikasgassen;
•    De wereld vertoont ongelijke patronen van de kwaliteit van leven en consumptie. Ongeacht welke indicator men gebruikt, ze wijzen allemaal hogere waarden aan voor mensen in ontwikkelde landen in vergelijking met die in opkomende landen.
Water
•    Minder dan 3 % van de werelds water is drinkbaar, waarvan  2.5 % in bevroren ijsmassa’s in de Noord- en de Zuidpool en in gletsjers, zodat de mensheid het moet doen met 0.5% voor al zijn zoetwater behoeften. En de mens vervuilt het water sneller dan de natuur het kan recyclen in rivieren en meren. Een andere sprekende vergelijking: ieder jaar verbruiken we 250 km³ water om levensmiddelen te produceren die verloren gaan of verspild worden. Dit komt overeen met een volume water dat drie maal groter is dan die van het meer van Genève;

•    Meer dan een miljard mensen hebben geen toegang tot drinkwater. Water is een vrij product, maar de infrastructuur om de mensen ervan te voorzien is kostbaar
Energie
•    Ondanks efficiency verbeteringen, zal het gebruik van energie in OECD-landen met 35 % toenemen tot 2020. Commercieel en residentieel gebruik is de tweede snelst groeiende sector na transport in wereldenergiegebruik;
•    In 2002 waren er 550 miljoen voertuigen in de OECD (75% persoonsvoertuigen); de toename ervan tot 2020 wordt geschat op 32%. Tegelijkertijd wordt het aantal gereden kilometers geschat toe te nemen met 40%; vliegtransport wordt verwacht in die periode te verdrievoudigen;

•    Huishoudens consumeren 29% van de energie  en zijn verantwoordelijk voor 21% van de CO2 uitstoot;
•    Een vijfde van de wereld energieconsumptie in 2013 was van duurzame oorsprong;
•    Jaarlijks zou 120 miljard dollar bespaard worden als de hele wereld energie-efficiënte lampen zou gebruiken.
Naast het uitvoeren van het 10-jarig Programmakader inzake Duurzame Consumptie- en Productiepatronen, zijn andere subdoelen van SDG 12:
•    Tegen 2030 het duurzame beheer en het efficiënte gebruik van natuurlijke hulpbronnen  realiseren;
•    Tegen 2030 de voedselverspilling in winkels en bij consumenten per capita halveren en voedselverlies reduceren in de productie- en bevoorradingsketens, met inbegrip van verliezen na de oogst;
•    Milieuvriendelijke management van chemische afval in de hele voedselproductieketen;
•    Tegen 2030 de afvalproductie aanzienlijk beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik;
•    Bedrijven aanmoedigen, in het bijzonder grote en transnationale bedrijven, om duurzame praktijken aan te nemen en duurzaamheidsintegratie te integreren in hun rapporteringscyclus;
•    Duurzame praktijken bij overheidsopdrachten bevorderen in overeenstemming met nationale beleidslijnen en prioriteiten;
•    Tegen 2030 garanderen dat mensen overal beschikken over relevante informatie over en zich bewust zijn van duurzame ontwikkeling en levensstijlen die in harmonie zijn met de natuur;
•    Rationalisatie van inefficiënte subsidies op fossiele brandstoffen en van belastingheffing daarop;
•    Methodes voor het ontwikkelen en meten van een meer duurzaam toerisme, met schepping van werkgelegenheid en gebruik van lokale producten en cultuur.

De complete uitvoering van SDG 12 vereist de identificatie van de belangrijkste veroorzakers van overconsumptie, evenals van ongelijke consumptiepatronen. Een essentieel onderdeel van dit ontwikkelingsdoel is om de ongelijkheid te verminderen  die met het gebruik van natuurlijke hulpbronnen samenhangt. Anders dan bij de Millenniumdoelen 2000 – 2015, zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen 2016 – 2030 ook van toepassing op ontwikkelde landen. Dat heeft dus extra gewicht bij SDG 12. Ontwikkelde landen wordt gevraagd om  het voorbeeld te geven bij het adopteren van duurzame consumptie- en productiemethoden. In feite is het mogelijk om de levensstandaard in ontwikkelingslanden te verbeteren en tegelijkertijd de vraag naar hulpmiddelen door de welgestelden te verminderen. Bijvoorbeeld de afname van voedselverspilling kan de prijs van voedsel verlagen, wat dan de armen ten goede komt. Van ontwikkelde landen wordt ook verwacht dat zij ontwikkelingslanden ondersteunen in het versterken van hun technologische en wetenschappelijke capaciteiten teneinde een begin te maken met duurzame productie en consumptie.
De Nederlandse regering en andere nationale instanties hebben volop deelgenomen aan de besprekingen die hebben geleid tot de aanname van de duurzame ontwikkelingsdoelen. De verplichtingen die hierbij op de ontwikkelde landen rusten, worden ook door Nederland gehonoreerd. Diverse instanties houden zich hier mee bezig. De inventarisatie van de nationale implementatie geeft details over hoe bovenstaande subdoelen bij ons worden aangepakt.
Persoonlijke inzet
Hoe kun je als consument  meehelpen aan het verduurzamen van productie en consumptie?
Er zijn twee belangrijke manieren om dat te doen. De eerste is om de afval die je maakt zo beperkt mogelijk te houden en die op een milieuvriendelijk wijze op te ruimen. Afval beperken kan op velerlei manieren, zoals het niet onnodig kopen  en weggooien van voedsel en andere spullen. Een ander voorbeeld is karig omgaan met het gebruik van plastic en fietsen in plaats van auto rijden.  De tweede manier is om na te denken bij wat je koopt en daarbij, indien mogelijk, een duurzame optie kiest, zoals de aanschaf van gecertificeerde kleren, meubilair, enzovoorts. Je kunt ook deelnemen aan campagnes om druk  op niet-duurzame bedrijven uit te oefenen. Voor meer ideeën kun je http://www.un.org/sustainabledevelopment/ takeaction bezoeken.

N.B. Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd via de media van de Nederlandse Vereniging voor de verenigde naties. Zie daar ook over dit onderwerp http://www.nvvn.nl/sdg-12-duurzame-productie-en-consumptie/

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsduurzame consumptie. waterduurzame productieenergieSDG 12voedsel

Beleefd Nederland

Met de hoed in de hand kom je door het ganse land.

Ned. spreekwoord

Kan ook op de Hindu manier

Je hebt mogelijk gehoord of gelezen dat de Veiligheidsmonitor 2016 van het Centraal Bureau voor de Statistiek constateerde dat het aantal Nederlanders dat respectloos door andere Nederlanders behandeld wordt weer gedaald is, net als in eerdere jaren.
Was in 2008 nog een kwart van de Nederlanders de dupe van respectloos gedrag op straat, in 2016 is dit gedaald naar 21 procent. Onbeschoft gedrag van winkelpersoneel en bedrijven is het sterkst afgenomen, van 23 procent in 2008 naar 14 procent afgelopen jaar.
Ook ervaren minder mensen onbehouwen gedrag van overheidspersoneel en van personeel in het openbaar vervoer.
Jongeren (vijftien tot 25) krijgen vaker te maken met onbeschoftheid dan ouderen, stedelingen vaker dan dorpelingen. Ruim een kwart (27 procent) van de jongeren heeft te maken met respectloos gedrag van onbekenden op straat. Bij 65-plussers is dit 10 procent.
Daarnaast geven homo’s en lesbiennes vaker aan respectloos te zijn behandeld dan heteromannen en -vrouwen. Dat is vooral op straat en in het openbaar vervoer het geval.
Dit is een verheugende ontwikkeling. Mijn persoonlijke ervaring, met het voordeel senior te zijn, bevestigt dat praktisch iedereen je netjes behandelt, op straat, in de winkel en bij de overheid.
Na terugkomst van een loopbaan in het buitenland, verwachtte ik terug te keren in een minder galante of zelfs botte Nederlandse omgeving. En de typische meningen van buitenlanders over het gedrag van Nederlanders zijn vaak niet vleiend: de lompe Nederlander! En dat viel enorm mee! Het meest opvallend is het verkeersgedrag. Terwijl dat bij ons vertrek in de jaren zestig nog een wildwest was met oorverdovend getoeter en geclaxonneer, is het verkeer in het algemeen gedisciplineerd en is de autorijder vaak hoffelijk, een heer (en dame) in het verkeer.
Geweldig die verbetering. Volhouden, we horen als land al aan de top van veel goede omstandigheden, zoals vrijheid en geluk. Misschien gaan we nog eens tot de top van de beleefdste landen behoren.
Wat wel een ontnuchterende ervaring was gisteravond was de taal van Geert Wilders in het laatste verkiezingsdebat: het was niet alleen onbeschoft, het was gewoonweg weerzinwekkend. Voor hem de eerste prijs voor roeptoeten en haatzaaierij!

Eerste prijs roeptoeten

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsbeleefdheidclaxonnerenroeptoetenWilders

Intieme relaties. Quo Vadis?

   HET HUWELIJK  

‘Heb elkander lief, maar maak de liefde niet tot een verplichting;
Laat zij liever een zee zijn die deint tussen de kustlijnen van je beider ziel.
Vul elkanders beker, maar drink niet uit dezelfde bokaal.
Geef elkander te eten, maar eet niet van een en hetzelfde brood.
Zing en dans samen, maak het leven tot een feest, maar laat elkaar vrij,
Zoals de snaren van een luit op zichzelf staan, al doortrilt hen dezelfde muziek’

Uit ‘De profeet’ van Kahlil Gibran
Met bovenstaand gedicht begint het essay ‘Koppels. Quo Vadis’ wat ik zo net onder ‘Verwante Onderwerpen’ op deze website heb gezet. Het beslaat een vijftigtal pagina’s die een combinatie van wijsheid van geleerden en van eigen ervaringen zijn op het gebied van huwelijk en partnerschap. Na het Voorwoord beschrijft de introductie de tien uitdagingen waar praktisch alle twee miljard huwelijken in de wereld mee te kampen hebben. Vervolgens gaat het voornamelijk over het huwelijk in de westerse wereld. Hoofdstuk 1 geeft een beschrijving van de functies van het huwelijk zoals liefde, seksualiteit, nageslacht en kameraadschap. Hoofdstuk 2 heeft de titel ‘op vrijersvoeten’ en gaat vooral over de rol en werking van dating sites, die de laatste tien jaar populair zijn geworden voor het identificeren van partners.

In hoofdstuk drie hebben we het over huwelijksonderhoud, inclusief een aantal suggesties waarmee je je relatie op peil kunt houden. Eén sleutelgegeven is dat je tegenover elke negatieve ervaring met je partner vijf positieve ervaringen moet realiseren om de relatie op niveau te houden. Flink wat aandacht wordt besteed aan de ‘waterval’ van Gotmann, Amerikaanse huwelijksgoeroe, waarmee hij symbolisch de vicieuze cirkel van een op de klippen lopend huwelijk beschrijft. Ook hoe je die cirkel weer deugdzaam kunt maken. In hoofdstuk 4, ‘Quo Vadis’, bekijken we de evolutie van het huwelijk in de laatste zeventig jaar en proberen we aspecten van het toekomstige huwelijk te ‘voorspellen’.

Het laatste hoofdstuk, 5, geeft een summiere beschrijving van de heilzame invloed van een aantal deugden op het huwelijk.

We nodigen je graag uit kennis te nemen van de inhoud van het essay. De hoop is dan dat het je gedachten stimuleert en bijdraagt om de relaties met je partner of met de sekses in het algemeen op een hoger plan te tillen.Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsGotmann watervalhuwelijkhuwelijksdeugdenhuwelijksfuncties

Internationale Vrouwendag (8 maart)

Internationale vrouwendag 2017 staat voor de deur. Een symbolische dag om de geschiedenis, actuele status en toekomst van het ‘vrouwenslim’ te overpeinzen. Het verleden heeft er niet goed uit gezien. De rib van Adam is flink gekneusd geweest, en nog. Afgezien van vage verhalen over amazones die er een  matriarchaal (vrouwendominant) systeem op na hielden, zijn vrouwen óf slaven door de geschiedenis heen óf horigen óf een combinatie in het gezin en de samenleving geweest. En in grote delen van de wereld zijn ze dat nog. Het hele bestaan van die vrouwen daar is onderdanigheid, keihard werken en vaak nog afgeranseld worden. Er zijn zelfs nog tientallen miljoenen vrouwen die het weinige lichamelijke genot dat voortplanting zou kunnen brengen is afgenomen door besnijdenis. Naast de gemeenschappelijke drang naar seksualiteit, voortplanting en een variabele hoeveelheid romantiek, is er blijkbaar tussen man en vrouw, individueel en maatschappelijk, een zekere concurrentie om wie de meeste of uiteindelijke macht heeft. En de grotere spierballen van de man lijken  dat in zijn voordeel te hebben beslist.

vader vaker in de keuken

Het is ondertussen een stuk beter geworden voor de vrouw, althans in de westerse cultuur. Officiële gelijkheid met de man, zeker als individu. Op maatschappelijk terrein is er officieel ook gelijkheid en is in de praktijk grote vooruitgang geboekt. Maar er zijn nog achterhoede gevechten op de arbeidsmarkt en in het huishouden. Wereldwijd verdienen vrouwen 24 % minder dan mannen. In de meeste niet-westerse culturen gaat het ook gestaag de goede richting uit met politieke rechten, deelname  aan onderwijs en sociaaleconomische activiteiten.
Er is nog veel te doen. Wet- en regelgeving zijn veelal op orde. De Verenigde Naties hebben een revolutie van verwachtingen en talloze programma’s opgezet in ontwikkelingslanden voor de emancipatie van de vrouw. Daar moet nog veel van de wetgeving en het officiële beleid in de praktijk zijn weerslag vinden. En dat zal tijd vergen maar de beweging is onmiskenbaar in de goede richting.
En wat voor de toekomst hier. De emancipatie van de vrouw (gendergelijkheid) is een van de kernen van de duurzame ontwikkelingsdoelen De Nederlandse overheid wil dat vrouwen en mannen gelijke rechten, kansen en verantwoordelijkheden hebben. Een belangrijk doel van het emancipatiebeleid is dat vrouwen economisch zelfstandiger worden. Daarvoor moeten meer vrouwen aan het werk. Ook moeten werk en zorgtaken beter verdeeld worden tussen mannen en vrouwen.
Het thema voor Internationale Vrouwendag dit jaar  draait om vrouwen in de veranderende wereld van arbeid (zie hierna en ook http://www.internationale-vrouwendag.nl/). Het glazen plafond moet doorbroken worden . Uiteindelijk zal er een quasi-gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt bestaan. Wat ook zijn weerslag zal vinden op een meer gelijkwaardige verdeling van opvoed- en huishoudelijke taken.
Hoe zal zich dit vertalen op het interpersoonlijke niveau, in samenlevingsvormen en huwelijken?
Grotere verantwoordelijkheden voor vrouwen in arbeid en maatschappij zullen meer realiteitszin en minder romantiek in samenlevingsvormen tussen man en vrouw brengen. Hoe kunnen twee prima donna’s succesvol en duurzaam samenleven? Zal de macht van de liefde, de liefde voor de macht overtreffen en na-ijver tussen partners vervangen worden door betere samenwerking? Potentieel kunnen twee samenwerkende, gelijkgerichte partners superprestaties leveren voor gezin en maatschappij. We dienen onze sociale/emotionele intelligenties en onze communicatievaardigheden te ontwikkelen om zoveel mogelijk zeker te stellen dat er een teamspirit in het huwelijk, een huwelijk van gelijken gaat gedijen.

Addendum: de verschillen tussen vrouwen en mannen worden kleiner

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de arbeidsdeelname van de Nederlandse vrouwen. Mede hierdoor is het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in 10 jaar tijd van 46% naar 54% gestegen. Van de Nederlandse mannen is 74% economisch zelfstandig.
Het oude kostwinnermodel waarbij de man fulltime werkt en de vrouw niet, komt nog maar bij 18% van de gezinnen in Nederland voor. Hiervoor is het anderhalf verdienersmodel in de plaats gekomen, een fulltime baan voor de man en een parttime baan voor de vrouw. Dit geldt nu voor 58% van de heteroparen met minderjarige kinderen.
Ook het verschil in arbeidsdeelname tussen vrouwen en mannen is een flink stuk kleiner geworden. In 2005 was het verschil bijna 17 procentpunten en dit verschil is in 2015 nog maar 11 procentpunten.
Vrouwen werken nog steeds voor het overgrote deel in deeltijd. 73% van de werkende vrouwen heeft een deeltijdbaan al worden de deeltijdbanen steeds groter. Het krijgen van kinderen is voor steeds minder vrouwen een reden om minder uur te gaan werken. De helft van alle mannen die net vader zijn geworden ruilen een halve of hele dag werk in voor de zorg van hun kind.
Hoewel mannen gemiddeld nog altijd meer verdienen dan vrouwen is het verschil in uurloon sinds 2008 wel afgenomen. In 2008 lag het verschil bij de overheid op 16%, in 2014 is dat gedaald naar 10%. Bij de overheid verdienen jonge vrouwen nu meer dan hun mannelijke collega’s. In het bedrijfsleven daalde het ook, zij het iets minder snel van 22% naar 20%.
Dit geldt ook voor het aandeel vrouwen in de raden van bestuur (RvB) en raden van commissarissen (RvC). Het aandeel vrouwen in RvB’s is van 7,4% in 2012 gestegen naar 10,2% medio 2016, voor RvC’s is dit gestegen van 9,8% naar 13,1% medio 2016. ‘Er is sprake van vooruitgang, al gaat het erg langzaam
Ook in de wetenschap is er voor vrouwen nog een wereld te winnen. Nu is slechts 17% van de hoogleraren vrouw.  Minister Bussemaker maakte onlangs bekend dat zij 5 miljoen euro investeert om dit jaar 100 vrouwelijke hoogleraren te laten benoemen. Ook de universiteiten hebben toegezegd de komende jaren 200 extra vrouwelijke hoogleraren te benoemen.
studiekeuze en studieresultaten jongens en meisjes
Jongens kiezen op school vaak andere vakken en studies dan meisjes. Daarnaast zijn de studieresultaten van jongens gemiddeld minder goed dan die van meisjes. De Rijksoverheid wil die verschillen in studiekeuze en studieresultaten verkleinen.
Meisjes kiezen minder vaak voor technische studies dan jongens. Jongens kiezen juist minder vaak voor studies in de zorg en het basisonderwijs. Daardoor missen jongeren onnodig kansen op een baan.
Meisjes halen gemiddeld een hoger opleidingsniveau dan jongens. Ook halen meisjes gemiddeld vaker een diploma en studeren ze sneller af.

rangorde verdiensten wordt gelijkmatiger

Werkuren en verdiensten
Na het behalen van hun diploma vinden jonge vrouwen en mannen ongeveer even vaak werk.
Anders dan vaak wordt gedacht, zijn het niet alleen moeders met jonge kinderen die in deeltijd werken. Uit het onderzoek blijkt dat jonge vrouwen kort na de afronding van hun opleiding al vaker in deeltijd werken dan jonge mannen, dus ook als de meesten van hen nog geen kinderen hebben (62 % tegenover 28%). Jonge vrouwen zijn minder vaak economisch zelfstandig dan jonge mannen. Het verschil is het grootst in de groep 30 – 34 jaar: 66 % van de vrouwen en 82 % van de mannen is economisch zelfstandig.
In Europa springt Nederland eruit vanwege het grote verschil in het aantal gewerkte uren tussen jonge vrouwen en mannen (gemiddeld 29 tegenover 37 uur). In Europa vrouwen gemiddeld 35 en mannen 39 uur.

De toekomst ziet er goed uit voor onze betere helft. Ze kunnen het!

Geplaatst opAuteuradminCategorieënblogTagsemancipatie vrouwgendergelijkheidVrouwendag