International Day of Charity (5 Sept.)

In 2022 gaf Nederland 5,3 miljard euro aan goede doelen. Er werd wat minder gegeven dan de jaren ervoor: 0,62 procent van het bbp. Vooral bedrijven lieten het afweten. Wel nam het aantal huishoudens dat doneert toe: 76 procent gaf geld of goederen aan goede doelen, tegen 73 procent twee jaar eerder.
Liefdadigheid bestaat ook uit vrijwilligerswerk. Uit CBS onderzoek blijkt dat in 2022 vier op de tien mensen in Nederland aan vrijwilligerswerk deden.
Ontwikkelingshulp is een vorm van publieke, officiële liefdadigheid. Nederland gaf in 2023, 0,66 % van zijn Bruto National Product aan ontwikkelingshulp, ongeveer 7 miljard euro. Terwijl de norm 0,7 % is, is dat percentage in Nederland momenteel sterk dalende. In 2023, bedroeg de totale hulp van rijke landen US$223.7 miljard, zo’n twee honderd miljard minder dan de 0.7% norm.
Liefdadigheid is een edele deugd. Zij is getuige van empathie en liefde voor de medemens en dient toegejuicht te worden.
Er zijn grote verschillen in levensstandaard tussen de rijke en de arme landen en binnen die landen zelf. In Nederland en de meeste westerse landen hebben we de nationale verschillen grotendeels genivelleerd door sociale wetgeving en belastingheffing. Niettemin zijn er nog aanzienlijke, zelfs groeiende inkomensverschillen in rijke westerse landen. De groep van Twintig rijkste landen werkt aan een lofwaardig voorstel om extra belasting te heffen op miljardairs. Als het aankomt op de verschillen in levensstandaard tussen de rijke landen aan de ene kant en de arme landen aan de andere kant dan is de vraag of die verschillen weggewerkt kunnen worden door liefdadigheid alleen. Wat hier op zijn plaats zou zijn, is solidariteit en rechtvaardigheid. Een groot deel van de welvaart van ontwikkelde landen is te danken aan kolonisatie.
Als het menens is dat we solidair en rechtvaardig moeten zijn, dan hebben de arme landen recht op krachtige steun van ons om zo snel mogelijk een gelijkwaardig bestaansniveau te krijgen. De Verenigde Naties werken eraan via de duurzame ontwikkelingsdoelen 2016 – 2030. Maar helaas is slechts een klein deel van de interim doeleinden bereikt en schiet de financiering door rijke landen sterk tekort. In 2023 gaf de groep van rijke landen (OECD) US$ 224 miljard, terwijl de benodigde financiering voor het realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelen in lagere inkomenslanden tussen de 1.4 en 3 biljard (duizend miljard) dollar bedraagt. En dat terwijl er in 2023 in totaal rond de 2,44 biljoen dollar uitgegeven werd aan defensie. Er is nog een lange weg te gaan om tot een algeheel rechtvaardige en vredelievende wereld te komen. Wij, individueel en collectief, hebben de absolute verplichting agressie en oorlogen te helpen stoppen en voorkomen en rechtvaardigheid in de wereld te realiseren. Dat vraagt moed, actie en opoffering, waarvan ieder dient te getuigen. In de tussentijd dienen we op een royale manier door te gaan met empathie en liefdadigheid, waar dat nodig is, nationaal en internationaal.

Zakat, een van vijf pijlers van de Islam

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *