web analytics

Goede voornemens

De goede-voornemens-campagne van 2018 is voor velen weer op zijn eindje. Die heeft waarschijnlijk zowel voldoening als teleurstelling gebracht. Zo’n 80% van de burgers doet er gewoonlijk aan mee; een vijfde daarvan voert haar plannen daadwerkelijk uit.
Als je bij de laatste groep hoort, is het beter om nog niet op te geven. Integendeel, de aanhouder wint en we leren van onze fouten. Zoals een bekende Nederlandse cabaretier dat zo fraai zei: ‘uithuilen en opnieuw beginnen!’ En niet dralen om reeds ‘verzonken kosten’.
De NRC (Ben Tiggelaar, Richard Thaler) en de Engelse krant ‘the Guardian’ hadden een aantal goede adviezen rond de jaarwisseling. De SMART methode zegt bijvoorbeeld dat een voornemen Specifiek (concreet), Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden moet zijn om het goed te kunnen uitvoeren. Schuif het voornemen niet op de lange baan en begin meteen. Stel een plannetje op, waarbij je omstandigheden aanpast en obstakels uit de weg ruimt, bijvoorbeeld geen alcohol of snoep in huis halen.


We moeten nuchter en eerlijk naar onszelf kijken: we zijn niet perfect, niet rationeel, niet wilskrachtig en hebben hulp nodig. Als individuen hebben we zowel een planmatige als een uitvoerende kant. De eerste gaat over de lange termijn (gezondheid, pensioen), de tweede over plezier in het hier en nu en die kant is makkelijk te verleiden. Concentreer op je doel, begin met kleine stapjes, want hoe makkelijker, hoe meer kans van slagen. Maak het zo leuk mogelijk, in plaats van een kastijding. De beloning voor een goed resultaat dient meteen te volgen.

Heb compassie met jezelf. Het grootste obstakel in gewoontevorming is zelfkritiek, dat geringere motivatie en zwakkere zelfcontrole veroorzaakt.

Nieuwe gewoontevorming schijnt ’s morgens makkelijker te gaan, wanneer het stresshormoon cortisol actiever is en routines makkelijker wortel schieten.
Een belangrijk steuntje kunnen partner, familie en vrienden zijn door begrip, ondersteuning en groepscohesie. Deelnemers sluiten onderling vaak weddenschappen af.
Hou je vorderingen eerlijk bij. Dat geeft meer kans op succes. Wat ging er goed, wat minder en waarom en hoe pas ik mijn plannetje aan?
Kijk welke uitvluchten er mogelijk zijn. Als je ze van tevoren kent, maak je er waarschijnlijk minder misbruik van.

Ga weer aan de slag. Leven is vallen en opstaan en je betere zelf wordt niet in één dag gebouwd.

wilskracht….