web analytics

Carnavalsdeugden

…heb er plezier in

Het Carnavalsfeest, oftewel Vastenaovend, staat weer voor de deur. Op 11 november afgelopen jaar (de elfde van de elfde) zijn de voorbereidingen ervoor al volop begonnen met de installatie van lokale Prinsen en hun hofhoudingen. Vorige week maandag was er boerenbal, afgerond met een maaltijd van ‘boerenmoes’. De sleutels van de stad zijn door de burgemeesters overgedragen. Carnavalsvlaggen hangen op buitenmuren, affiches op de ramen en regelmatig zie je verklede lieden rondlopen die aan het voorproeven zijn.
Officieel begint Carnaval op zondag, in Weert, met een ludieke mis. In de middag een reusachtige Carnavalsoptocht met zo’n 100 deelnemende buurten, groepen en individuen, deels bestaande uit immense, opgebouwde vrachtwagens met speelse voorstellen van gebeurtenissen en taferelen.

Alaaf

Daarna gaat het er tot dinsdagmiddernacht op los: kletsen, hijsen, hossen en alles wat erbij hoort, onder een kakafonie van carnavalsschlagers. Voor de meesten tot in de vroege uurtjes, waarna roes uitslapen en kater verzorgen. ’s Avonds begint het ritueel opnieuw. Carnaval is op zijn best als het een buurt of groepsevenement is, waarbij iedereen mee doet aan de wekenlange bouw van de carnavalswagen en het maken van bijpassendIk vraag me dan af hoe een deugdethicus dit feest zou bekijken, als hij nuchter blijft en niet meegezogen wordt in de levende ervaring!?
Allereerst wordt de deugd van de matigheid niet echt beoefend. Integendeel, de remmen gaan los en de druk is van de ketel. De absorptiecapaciteit van alcoholhoudende drankjes is bewonderenswaardig, 25 pintjes op een avond niks aparts.
De mensen zijn uiterst vriendelijk en aardig tegen elkaar. Er wordt gehost,  verbroedert en ook verzustert, want met Vastenaovend worden de liefdesgrenzen iets minder streng bewaakt. Het feest is onderdeel van de cultuur en het zit er bij de enthousiastelingen ingebakken. Voor succesvolle deelnemers van buiten is het een levenslange ervaring.
Humor, een geweldige deugd, doet volop mee. Het hele feest is een grote grap. Met iedereen en alles wordt de draak gestoken. Creativiteit viert hoogtij.
Carnaval gooit hoge ogen met de deugden solidariteit, vriendschap en humor. Het krijgt ook  een hoog cijfer voor de ondeugden gulzigheid en lust. Als de totale score niet hoog uitvalt moeten we bedenken dat Carnaval traditioneel de voorbereiding is op een lange periode van vasten en andere stichtende activiteiten. Het is oorspronkelijk een investering voor veertig dagen deugdzaam gedrag, maar dat deel is in de vergetelheid geraakt. Van de kant van de deugden is carnaval alsnog goed te praten. Je moet je je er bij neer leggen dat  leven dikwijls een afweging, een compromis is tussen het Goede en het Schalkse?
Hoe dan ook de carnavalsvierders lachen erom! Een askruisje wordt woensdagmorgen niet meer op het voorhoofd geplaatst en de optocht van de lege portemonnees is, dank zij de welvaart, ook afgeschaft. Wel nog een smakelijk harinkje happen, goed voor gevulde harten en lege vaten, zegt de carnavalscardioloog.

Alaaf!